e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Λαμπρά Εγκαίνια του Ναού Παναγίας της Λιμνιώτισσας στο γραφικό Κερί της Ζακύνθου [83 photos]

Ρεπορτάζ – φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας

Σήμερα, Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 30 Μαΐου 2021, στο γραφικό χωριό Κερί της Ζακύνθου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ τέλεσε τα Εγκαίνια του Ναού της Παναγίας της Λίμνου (ή Λιμνιώτισσας), ο οποίος αποκαταστάθηκε εκ βάθρων πρόσφατα μετά από μια μακρότατη περίοδο φθοράς από τον πανδαμάτορα χρόνο.

Ο Ναός, τιμώμενος στην εορτή του Γενεθλίου της Παναγίας, αποτελεί κόσμημα για την περιοχή αυτή της Ζακύνθου και καλωσορίζει τον επισκέπτη ή προσκυνητή, είτε πορεύεται προς το χωριό Κερί με το απαράμιλλο ηλιοβασίλεμα, είτε προς την Λίμνη – κοσμαγάπητη παραλία του Κεριού, όπου ο Ηρόδοτος περιγράφει -από την αρχαία κιόλας εποχή- την εκροή πετρελαίου.

Για τον Ναό μόχθησαν πάμπολλοι άνθρωποι, ενορίτες και μη, με πρωτοστάτη τον ευργέτη της Ενορίας κ. Δημήτριο Θ. Ριγανέλη, υπό τις προδιαγραφές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου και τον ανύστακτο μόχθο του Εφημερίου του Κεριού, Μεγαλου Οικονόμου Ιωάννη Παράσχη.

Πάνδημη ήταν η συμμετοχή του ευλαβούς πληρώματος της Ενορίας σήμερα, αλλά και πλήθους προσκυνητών από όλη τη Ζάκυνθο, με επικεφαλής τον Βουλευτή Ζακύνθου κ. Διονύσιο Ακτύπη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου κ. Γιώργο Στασινόπουλo και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ζακύνθου κ. Σταύρο Κακολύρη.

Μετά την καθιερωμένη Τελετή των Εγκαινίων και την Αρχιερατική Λειτουργία, ο Σεβ. Ποιμενάρχης αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην ανέγερση του Ενοριακού αυτού Παρεκκλησίου και τη σημασία τού να υπάρχει Θυσιαστήριο του Αναστάντος Χριστού, απ' όπου διαχέεται η Θεία Χάρις προς τον κόσμο. Ομίλησαν, εξάλλου, ο καλός και φιλοπρόοδος Εφημέριος παπα-Γιάννης και ο δραστήριος υιός του Πέτρος Παράσχης, Γραμματέας Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου (ο άνθρωπος πίσω από την ευόδωση του όλου εγχειρήματος), ενώ τιμήθηκε δεόντως ο Ευεργέτης κ. Ριγανέλης, με την απονομή εικονίσματος του Αγ. Δημητρίου και ειδικού διπλώματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εφέστια Εικόνα της Παναγίας της Λίμνου (την Θεοτόκο επευλογούσα μητρικά τη Λίμνη του Κεριού) ιστόρησε ο διακεκριμένος αγιογράφος κ. Ιωάννης Τσολάκος, ενώ ειδικά για την περίπτωση Απολυτίκιο και Μεγαλυνάριο εποίησε ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας, τα οποία πρωτοεψάλησαν κατ' αυτή την επίσημη ημέρα [Δημοσιεύονται κατωτέρω]. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:


































































































































































Ἀπολυτίκιον

ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΙΩΤΙΣΣΗΣ ΚΕΡΙΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Ἦχος α'. Τοῦ λίθου σφραγισθέντος.

Παναγία τῆς Λίμνου, τοῦ Κερίου θησαύρισμα,

δίωκε λιμνάζοντα πάθη καί τόν πάντα κίνδυνον,

σέ γάρ μόνην ἔχομεν πιστοί

ἀσπίδα καί προστάτιδα στερράν,

ἐναντίων καταπαύεις τάς προσβολάς

τά πένθη καί τά δάκρυα.

Δόξα τῷ σῷ Υιῷ τε καί Θεῷ,

Αἶνος τῷ σέ μεγαλύναντι,

Δόξα τῷ δωρουμένῳ οὐρανόν τοῖς ἀνθρώποις ἅπασι.



ΜΕΓΑΛΥΝΑΡΙΟΝ

Χαίρει το Κερίου κώμη φαιδρς,

χουσα ν κόλποις Λιμνιωτίσσης νέον ναόν,

πυλωρόν χωρίου,

ψυχν παραμυθίαν,

τος κάμνουσι διδοσαν θείαν νάψυξιν.


[Ποιητική δέησις προς την Θεομήτορα: π. Παναγιώτη Καποδίστρια]

Δεν υπάρχουν σχόλια: