e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

Η Βασιλόπιτα του 2021 στη Μητρόπολη Ζάμπιας

Το πρωί της Παρασκευής, 1ης Ιανουαρίου 2021 ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιωάννης ευλόγησε τη Βασιλόπιτα της Ιεράς Μητροπόλεως στο Ιεραποστολικό κέντρο Άγιος Βασίλειος .

Ευχήθηκε στους παρευρισκόμενους υγεία ψυχική και σωματική, προκοπή για τους ίδιους και τις οικογένειές τους καθώς και δύναμη, για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες του νέου έτους.

Κατά την διανομή των κομματιών, έπεσε το φλουρί η πρεσβυτέρα, «παπαδιά»Ευθαλία, σύζυγος του πατέρα Φιλίππου, δεχόμενη τις ευχές όλων.

Η 1η του Νέου Έτους 2021 στη Σμύρνη

Διὰ τῶν προβλεπομένων ὑπὸ τοῦ Τυπικοῦ τῆς Ἁγίας ἡμῶν Ἐκκλησίας Ἱερῶν Ἀκολουθιῶν ὑπεδέχθη ἡ Ὀρθόδοξος Κοινότης Σμύρνης τὸ νέον ἡμερολογιακὸν ἔτος, τὰς ὁποίας ἐτέλεσεν ὁ οἰκεῖος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαῖος. Λόγῳ τῆς ἐπὶ τριήμερον ἐπιβληθείσης καθολικῆς ἀπαγορεύσεως κυκλοφορίας, ἀπὸ τῆς 9ης μεταμεσημβρινῆς τῆς 31ης Δεκεμβρίου π.ἔ. μέχρι καὶ τῆς 5ης πρωϊνῆς τῆς Δευτέρας 4ης ἀρξαμένου μηνός, λόγῳ τῆς πανδημίας τοῦ κορωνοϊοῦ, αἱ Ἱεραὶ Ἀκολουθίαι ἐτελέσθησαν τὸ ἀπόγευμα τῆς 31ης Δεκεμβρίου.

Ὁ Σεβ. κ. Βαρθολομαῖος ἐτέλεσε τὴν Θείαν Λειτουργίαν, μετὰ δὲ τὴν Ἀπόλυσιν αὐτῆς τὴν Δοξολογίαν ἐπὶ τῇ εἰσόδῳ εἰς τὸ Νέον Ἔτος, μεθ΄ ἥν ηὐλόγησε τὴν Ἁγιοβασιλόπιτταν, τοῦ νομίσματος λαχόντος εἰς τὸν μικρὸν Νικόλαον Ürek. Ἐπηκολούθησε σύντομος ἑόρτιος δεξίωσις εἰς τὸν αὔλειον χῶρον τοῦ Ἱ. Ναοῦ Ἁγ. Φωτεινῆς, τηρηθέντων τῶν ὑγιειονομικῶν μέτρων κοινωνικῆς ἀποστασιοποιήσεως.

Η εορτή της Περιτομής του Κυρίου και της μνήμης του Μ. Βασιλείου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο


Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε το πρωί της Πρώτης του νέου Έτους 2021, κατά τη Θεία Λειτουργία για την εορτή της Περιτομής του Κυρίου και της μνήμης του Μ. Βασιλείου, στον Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι. Συγχοροστάτησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος και Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας.
Εκκλησιάστηκαν ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στην Πόλη, Εντιμ. κ. Oleksandr Gaman, μαζί με την οικογένειά του και μικρός αριθμός πιστών, λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις στο πλαίσιο των εφαρμοζόμενων μέτρων κατά της πανδημίας.
Ακολούθως ο Παναγιώτατος δέχθηκε τις ευχές των Αρχιερέων και του κ. Γενικού Προξένου της Ουκρανίας στην Αίθουσα Ακροάσεων του Ευγενιδείου Μεγάρου.

Πρόκληση από τον Ερντογάν: Η Αγιά Σοφιά είναι το στέμμα του 2020


01.01.2021 | 20:27

Στον ρυθμό των προκλήσεων εξακολουθεί να κινείται η τουρκική ηγεσία από την πρώτη μέρα του νέου χρόνου.

Ο πρόεδρος Ερτνογάν επέλεξε την Αγιά Σοφιά για την πρώτη προσευχή του 2021 και χαρακτήρισε την μετατροπή της σε Τζαμί ως «το στέμμα του 2020».

Δείτε απόψε την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία του "Αληθώς" [Πρεμιέρα: 1.1.2021, 7 μμ]


Απόψε, Πρωτοχρονιά του 2021, εορτάζουμε ψηφιακά την είσοδό μας στο Νέο Έτος, με την εξαγγελθείσα μικρή Συναυλία του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς", η οποία περιλαμβάνει ορισμένα ψάλματα και ζακυνθινά κάλαντα από πέντε φίλους μουσικούς: Τον Δημήτρη Παπαδάτο και τους συνεργάτες του Θοδωρή Λειβαδά, Διονύσιο Πόθο, Δημήτριο Πέττα και Λεωνίδα Πέττα

Η 15λεπτη αυτή Συναυλία θα κάνει πρεμιέρα στις 7 ακριβώς μες από τον Ναό της Παναγούλας, εδώ στο Μπανάτο Ζακύνθου, δίχως την παρουσία κοινού, εξαιτίας του Κορονοϊού. 

Ακολουθούν η ηλεκτρονική διεύθυνση, διά της οποίας μπορείτε να την παρακολουθήσετε και χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τη μαγνητοσκόπηση της Συναυλίας! 


Ευχαριστιακή Σύναξη της Πρωτοχρονιάς 2021 στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου [photos]

Πρωί Πρώτης της Νέας Χρονιάς 2021 στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου επί τη μνήμη του εν λόγω Μεγάλου Αγίου και τη εορτή της Περιτομής του Κυρίου. 
     Τον λειτουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια περιστοίχισαν ιεροψαλτικώς οι κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Δημήτριος Παπαδάτος, Σπυρίδων Σαρατσένος και Γεώργιος Κοντονής. 
     Συμμετείχαν ορισμένοι μόνον εκκλησιαζόμενοι, όπως ορίζουν οι κυβερνητικοί κανόνες για την αποφυγή του κινδύνου εκ του Κορονοϊού.
     Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε η καθιερωμένη Δοξολογία επί τη ενάρξει του Νέου Έτους και ακολούθως εψάλη υπό των Ιεροψαλτών μια εκδοχή από τα Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, κατά το ζακύνθιο ύφος. 
     Σημειωτέον ότι η θεία Λειτουργία μεταδόθηκε live από το κανάλι της Ενορίας στο YouTube. Μπορείτε να την δείτε ή ξαναδείτε ΕΔΩ!
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Αρχιερατική Πρωτοχρονιά 2021 στο Μητροπολιτικό Ναό Ζακύνθου


Πρωί Πρωτοχρονιάς 2021, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων πόλεως Ζακύνθου, η θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου για την εορτή της Περιτομής του Κυρίου και την μνήμη του Αγίου Ουρανοφάντορος Πατρός, μετά Δοξολογίας για το Νέο Έτος, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ και συμπροσευχομένου του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου. Εκκλησιάστηκαν ολίγοι σχετικώς πιστοί, υπακούοντας στις κυβερνητικές παραινέσεις και δεσμεύσεις έναντι του φονικότατου Ιού του καιρού μας.

Πρωτοχρονιάτικη Λειτουργία με κοπή Πίτας 2021 στον Ναό του Αγ. Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας [video]


Πρωί Πρωτοχρονιάς 2021 στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας, η Ευχαριστιακή Σύναξη της εορτής με κοπή Πίτας, ιερουργούντος του Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κοσκινά, υπό τις προϋποθέσεις εκκλησιασμού βάσει των πρωτοκόλων έναντι του Κορονοϊού.
 
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Λειτουργία Πρωτοχρονιάς με κοπή Πίτας 2021 στον Ναό των Αγίων Πάντων πόλεως Κερκύρας [video]

 
Πρωί Πρωτοχρονιάς 2021 στον Ναό των Αγίων Πάντων πόλεως Κερκύρας, η Ευχαριστιακή Σύναξη της εορτής μετά κοπής Βασιλειόπιτας, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Θεμιστοκλέους Μουρτζανού, υπό τις προϋποθέσεις εκκλησιασμού βάσει των πρωτοκόλων έναντι του Κορονοϊού.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Ελληνορθόδοξη Πρωτοχρονιά 2021 εις Παρισίους

 
Με λαμπρότητα ετελέσθη η πρωτοχρονιάτικη Θ. Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Εμμανουήλ. 

Παρέστη ικανός αριθμός πιστών, σύμφωνα με τα επιτρεπτά όρια του νόμου για την προστασία από τον κορονοϊό, Άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου και οι Διπλωματικές Αρχές της Ελλάδος και της Κύπρου στο Παρίσι. 

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε την καθιερωμένη Δοξολογία επί τη εισόδω εις το Νέο Έτος, ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα και εψάλησαν τα Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα. 

Η εορτή του Αγίου και Μεγάλου Βασιλείου στο Σύδνεϋ

Την πρώτη ημέρα του καινούργιου έτους, τη μέρα που η Εκκλησία μας τιμάει τη μνήμη του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος ιερούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο Marrickville του Σύδνεϋ, όπου ευλόγησε και έκοψε την πρώτη για τη νέα χρονιά βασιλόπιτα και αντάλλαξε ευχές με τους ιερείς και τους πιστούς της Ενορίας.

Πατριαρχική Χοροστασία στο Φανάρι κατά την Λειτουργία της Πρωτοχρονιάς 2021 [video]

 
Πατριαρχική Χοροστασία σήμερα, Πρωτοχρονιά του 2021, υπό του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, κατά την Θεία Λειτουργία της εορτής της Περιτομής του Κυρίου και της μνήμης του Μεγάλου Βασιλείου. Όλα υπό περιορισμούς χάριν της κοινής υγείας.

Ακολουθεί το βίντεο της τηλε-μεταδόσεως:

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου για τα 200 έτη από τον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1821


Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, με αφορμή την έναρξη του επετειακού έτους 2021, κατά το οποίο συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, απευθύνεται προς το πλήρωμα της Εκκλησίας της Ελλάδος και προς όλους τους Έλληνες με μήνυμά του, το οποίο θα μεταδοθεί από τα μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος αναφέρει:

Τα λειτουργικά της Πρωτοχρονιάς 2021 εν Βανάτω Ζακύνθου με ανοικτές θύρες [live, 8.30 πμ]


Πρωτοχρονιά 2021 και σήμερα τιμάμε την Περιτομή του Κυρίου και τη μνήμη του Αγίου Βασιλείου. Στον Ναό της Φανερωμένης λαμβάνει χώραν η Ευχαριστιακή Σύναξη της Ενορίας μας, με ανοικτές θύρες για τους πιστούς, όπως ορίζει η σχετική κρατική διάταξη για την μη περαιτέρω μετάδοση του φονικού Ιού. Πιο συγκεκριμένα, εκκλησιάζονται μόνο 12 πιστοί, χωρίς σε αυτό τον αριθμό να συμπεριλαμβάνεται το προσωπικό του Ναού. 

Η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου άρχεται στις 8.30 το πρωί και ακολούθως θα γίνει η Δοξολογία για την είσοδό στο Νέο Έτος, με live μετάδοση μέσω του καναλιού μας στο YouTube. Ακολούθως είναι ο σχετικός σύνδεσμος. Κάντε κλικ: