e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Ανάξιοι του Τριωδίου


«Πάτερ θεόφρον Τιμόθεε, τοῦ Ἀβραάμ μιμητής ἀψευδής ἐχρημάτισας, θεραπεύων πάντοτε τούς πρός σέ καταφεύγοντας. Ἰώβ ἐκτήσω τό ἐν τοῖς πόνοις στερρόν, Δαυίδ τό πρᾶον ἀνατεινόμενος, βίον ἰσάγγελον ἐπί γῆς διήνυσας, τῶν ὀρεκτῶν ἔφθασας τό ἔσχατον, ὑπέρ ἡμῶν δυσωπῶν» (ἀπό τά στιχηρά τοῦ Ἑσπερινοῦ τῆς ἑορτῆς τοῦ ἁγίου Τιμοθέου τοῦ ἐν Συμβόλοις, 21 Φεβρουαρίου 2021)

«Πάτερ Τιμόθεε, εσύ που φρονείς τα του Θεού, εργάστηκες ως αψευδής μιμητής του Αβραάμ, διακονώντας πάντοτε αυτούς που κατέφευγαν για φιλοξενία σε σένα. Έγινε δική σου η σταθερότητα του Ιώβ στα βάσανα, ύψωσες τα χέρια προς τον ουρανό έχοντας ως εφόδιο την πραότητα του Δαβίδ και πέρασες ζωή ίδια με των αγγέλων επάνω στη γη. Έτσι έφθασες αυτά που εν ουρανοίς επιθυμούμε, παρακαλώντας για μας».

Τελώνου και Φαρισαίου


Αρχή του Τριωδίου σήμερα, αυτής της κατανυκτικής περιόδου προετοιμασίας των πιστών για την είσοδό τους στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Προετοιμασία για ένα μεγάλο χρονικά στάδιο νηστείας και περισυλλογής, με απώτερο σκοπό την Ανάσταση.

Η προετοιμασία, όμως, για την νηστεία γίνεται με την υπενθύμιση των χαρακτηριστικών, που πρέπει να έχει ο χριστιανός για να ξεκινήσει τον πνευματικό του αγώνα.

Θετικός στον Covid-19 ο Επίσκοπος Μπάτσκας Ειρηναίος

Σύμφωνα με το Politika.rs, ο Επίσκοπος Μπάτσκας κ. Ειρηναίος (Μπούλοβιτς) από το Πατριαρχείο Σερβίας που δεν εκλέχθηκε Πατριάρχης και ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ιεραρχία του Πατριαρχείου, εντοπίστηκε θετικός στον κορωνοϊό. Τα αποκλειστικά νέα έρχονται μόλις μια μέρα μετά την εκλογή του νέου Πατριάρχη της εν Σερβία Εκκλησίας κ. Πορφυρίου

Ο Επίσκοπος Ειρηναίος βρίσκεται σε καραντίνα στον Επισκοπείο του.

Η κλινική εικόνα του Επισκόπου δείχνει ότι δεν έχει πνευμονία, αλλά έχει υψηλή θερμοκρασία. Είναι υπό την επίβλεψη γιατρού και υποβάλλεται σε θεραπεία.

Ο Επίσκοπος Ειρηναίος δεν ήταν παρών στην ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη της Σερβίας κ. Πορφυρίου.

[πηγή: doxologiainfonews.com]


Συγχαρητήριο Γράμμα Αρχιεπισκόπου Κύπρου προς τον νέο Πατριάρχη Σερβίας


Η Παλαίφατος Αποστολική Εκκλησία της Κύπρου μετέχει στη χαρά των ορθόδοξων αδελφών Χριστιανών της Εκκλησίας της Σερβίας, με την ευκαιρία της εκλογής και ενθρονίσεως του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Σερβίας κ. Πορφυρίου, ως του 46ου Προκαθημένου στον Πατριαρχικό θρόνο του Αγίου Σάββα. 

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος, απέστειλε Συγχαρητήριο Γράμμα προς το Μακαριώτατο Πατριάρχη Σερβίας κ. κ. Πορφύριο, ανήμερα της ενθρονίσεως Αυτού, την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Εσπερινός επί τη Αρχή του Τριωδίου στο Φανάρι [video]

 
Στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, έγινε σήμερα, 20.2.2021, ο Αναστάσιμος Εσπερινός επί τη αυριανή Κυριακής του Τελώνου και Φαρισαίου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίωνος. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΤΗΛΕΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Το Μικρό και το Μέγα Μήνυμα του νέου Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος Εμμανουήλ [video - photos]

Ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και Ιεραρχών του Θρόνου προσήλθε, το Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2021, ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ για το μικρό Μήνυμα. 

Απευθυνόμενος στον Σεβ. Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος ο Παναγιώτατος εξέφρασε την συγκίνηση και την μεγάλη χαρά του, "καθώς μεταφέρομεν υμίν το ευάγγελον μήνυμα της παμψηφεί εκλογής σας ως ποιμενάρχου της πλησιοχώρου Γεροντικής ιστορικής Μητροπόλεως Χαλκηδόνος, την οποίαν και ημείς επί μικρόν χρονικόν διάστημα εποιμάναμεν."

Και ο Πατριάρχης συνέχισε:

Ασυμβίβαστοι με το κακό ["Φωνή Κυρίου", 21.2.2021]