e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Προηγιασμένη Λειτουργία και Αγιασμός στη Σμύρνη [photos]


Τελέσαμε και σήμερα Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων. Με τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα η Θεία Λειτουργία αυτή είναι ποιμαντικό όργανο προς εξυπηρέτηση των αναγκών των πιστών μας. Μετά την Απόλυση τελέσαμε και τον Μικρό Αγιασμό για το νέο μήνα. Καλό μήνα σε όλους!

[Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Σμύρνης]

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε ο Μεγάλος Μουφτής του Καυκάσου


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

To Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε σήμερα, Πέμπτη, 1 Απριλίου 2021, ο Σεϊχουλισλάμης και Μεγάλος Μουφτής του Καυκάσου Haji Allahshükür Hummat Pashazade, ο οποίος εδρεύει στο Αζερμπαϊτζάν. Στα προπύλαια του Πατριαρχείου τον Μεγάλο Μουφτή του Καυκάσου, ο οποίος συνοδευόταν από συνεργάτες του, υποδέχθηκε ο Μ. Πρωτοσύγκελλος κ. Θεόδωρος, πλαισιούμενος από τους κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής.

Ο Σοφολογιώτατος είχε συνάντηση με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, κατά την οποία συζήτησαν εκτενώς ζητήματα που άπτονται του διεξαγόμενου ακαδημαϊκού διαλόγου ανάμεσα στην Ορθόδοξία και το Ισλάμ, καθώς και άλλα ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Στη συνάντηση παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος και Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, καθώς και οι Ελλογιμ. Καθηγητές κ.κ. Hüseyin Hatemi, Kenan Gürsoy και Bekir Karlığa.

Να σημειωθεί ότι ο Πατριάρχης και ο επισκέπτης του γνωρίζονται και συνεργάζονται από ετών μέσα στο πλαίσιο του διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου και έχουν συναντηθεί σε συνέδρια στο Μπακού, στην Πόλη και αλλού.

Περί αγάπης

Η παρουσία του Θεού στην ζωή του ανθρώπου είναι μια εσωτερική κατάσταση, βιωματική. Ο άνθρωπος προσλαμβάνει και «γεύεται» τον Θεό βιωματικά, μέσα από τις ενέργειες Του.

Στον πνευματικό άνθρωπο, ο οποίος βιώνει τον Θεό στην ζωή του, η αγάπη σαν έννοια και σαν ενέργεια θεωρείται αυτονόητη, γιατί ο Θεός «αγάπη εστί». Η έλλειψη αγάπης δηλώνει έλλειψη βιώματος του Θεού.

Δίχως Θεό

«Εκείνος που είναι κλεισμένος σ’  ένα σπίτι, ακούει τα λόγια αυτών που περνούνε απ’  έξω, χωρίς να συνομιλεί μαζί τους»  (άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)

Ζούμε σε μία πραγματικότητα στην οποία συχνά αναγκαζόμαστε να βρισκόμαστε, να ακούμε και να βλέπουμε ανθρώπους πορεύονται σε διαφορετικό μήκος κύματος. Η αντίθεση είναι ισχυρή σε ζητήματα πίστης. Επειδή τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κυριαρχούνται από αντι-εκκλησιαστικό πνεύμα, ενώ για τα όποια ζητήματα απασχολούν τον άνθρωπο, χαρακτηρολογικά, διαχείρισης της καθημερινότητας, σχέσεων, οραματισμού η απάντηση περνά από ψυχολογικού τύπου συμπεριφορές, με γνώμονα το life coaching, την θετική ενέργεια, το «πάμε παρακάτω», την ελευθερία και τα δικαιώματά μας, όποιος πιστεύει νιώθει ότι ζει σε έναν κόσμο δίχως Θεό. Συχνά τότε έρχεται στην σκέψη του ο λογισμός της βλασφημίας.

ΟΣΙΑ ΜΑΡΙΑ η ΑΙΓΥΠΤΙΑ: Μετάνοιας λαμπάδα πολύφωτη, εγκράτειας εικόνα θεόγραφη

Η μνήμη τῆς Ὁσίας Μητέρας μας ἑορτάζεται, τόσο κατά τήν Ε΄ Κυριακή τῶν Νηστειῶν, ὅσο καί κατά τήν 1η Ἀπριλίου.

Τό «Ὡρολόγιο» γράφει ὅτι «Πλησιάζοντας τό τέλος τῆς Ἁγίας Σαρακοστής, τάχθηκε νά ἑορτάζεται σήμερα ἡ Ἁγία πρός τόνωση τῶν ραθύμων καί ἀμαρτωλῶν σέ μετάνοια.»

Ἡ Ὁσία Μαρία εἶναι ζωντανό παράδειγμα τῆς δυνάμεως τῆς μετανοίας. Παρά τό ὅτι βυθίσθηκε μέχρι τό κεφάλι στή λάσπη τῆς ἀμαρτίας, ἔπειτα μετανοήσει καί μέ τή Χάρη τοῦ ἐλέους τοῦ Θεοῦ, ἔφθασε στή καθαρότητα τῶν Ἀγγέλων.

Μπορούμε νά γίνουμε ὅλοι κατάλευκοι, ὅπως ἥμασταν πρό τοῦ βαπτίσματος, ἀρκεῖ νά μετανοήσουμε.

Ἡ Εκκλησία μας ψάλλει σήμερα γιά τήν Ὁσία Μαρία τό ἀκόλουθο τροπάριο: