e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Covid-19: Στο Νοσοκομείο εσπευσμένα ο Μητροπολίτης Καρπενησίου

Δύσκολες ώρες για τον Μητροπολίτη Καρπενησίου καθώς εισήχθη στο Νοσοκομείο Καρπενησίου.

Ο Μητροπολίτης Καρπενησίου Γεώργιος νοσεί από κορονοϊό και βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες.

Μετά από επιδείνωση της υγείας του μεταφέρθηκε  στην κλινική covid του Νοσοκομείου Καρπενησίου, όπου και νοσηλεύεται.

Σύμφωνα με τα Ευρυτανικά Νέα

Ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιος, νοσηλεύεται από σήμερα, Τετάρτη 21 Απρίλιου 2021, το απόγευμα, μετά από υπόδειξη των θεραπόντων ιατρών του, στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου και την κλινική covid-19, με συμπτώματα ελαφράς πνευμονίας.

Το μεσημέρι, ο επιχώριος ποιμενάρχης -ο οποίος στις 12/4 είχε διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό- επισκέφθηκε το νοσοκομείο για περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις. Η αξονική τομογραφία προβλημάτισε τους γιατρούς και του σύστησαν εισαγωγή για νοσηλεία.

Ο Μητροπολίτης Καρπενησίου, νοσηλεύεται με ήπια συμπτώματα κορονοϊού, τα οποία τον ταλαιπωρούν τις τελευταίες δέκα ημέρες, ενώ η κλινική του εικόνα, σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς, είναι καλή. 

Στην πτέρυγα covid του Γ.Ν.Κ. νοσηλεύονται συνολικά 16 ασθενείς. Το απόγευμα ο ΕΟΔΥ καταχώρισε τρία νέα κρούσματα στην Ευρυτανία.

[πηγή: evima.gr]


Το σύνδρομο του πρωτόπαπα Αββακούμ


Άρθρο του Σεβ. Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου

Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο «Ο βίος του πρωτόπαπα Αββακούμ», από τις εκδόσεις “Kέδρος”. Το είχα διαβάσει πριν χρόνια, όταν πρωτοεκδόθηκε και θέλησα να το ξαναδιαβάσω. Έχω την αίσθηση ότι υπάρχουν κάποια κοινά στοιχεία με την κατάσταση που ζούμε στον εκκλησιαστικό χώρο και ιδιαίτερα με την αναστάτωση που έφερε ο COVID 19.

Ο πρωτόπαπας Αββακούμ γεννήθηκε το 1620 και πέθανε το 1682. Καταδικάστηκε σε θάνατο δια πυρός. Ήταν γόνος λευιτικής οικογένειας. Ο πατέρας του ιερέας, αλλά εξαρτημένος από το πάθος του αλκοολισμού.

Ανάσταση το απόγευμα;


Γράφει ο π. ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΜΑPKΑΚΗΣ

1. Η Εκκλησία τηρεί τον βυζαντινό τρόπο αλλαγής του εικοσιτετραώρου, στην δύση του ηλίου, στον Εσπερινό (μόνο στη νηστεία τηρεί τον ρωμαϊκό, στις 12 η ώρα τα μεσάνυχτα). Συνεπώς το εορτολογικό περιεχόμενο μιας εορτής ξεκινάει από τον Εσπερινό της προηγούμενης ημέρας.

Περί των υποτιθέμενων δύο λειτουργιών του Μ. Σαββάτου και της Ανάστασης στις 9 το βράδυ

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΣΚΛΕΠΑΣ

1ον. Το Μεγάλο Σάββατο για να κυριολεκτούμε δεν τελείται καμμία λειτουργία. Η λεγόμενη «λειτουργία του Μ. Σαββάτου» είναι ο εσπερινός του Πάσχα, δηλαδή ήδη εκκλησιαστικά τελώντας τον εσπερινό του Πάσχα μαζί με την Λειτουργία του Μ. Βασιλείου έχουμε μπει στην Κυριακή της Αναστάσεως, όπερ σημαίνει ότι την ημέρα του Πάσχα τελούμε δυο Θείες Λειτουργίες.

Τελετή της Ανάστασης και οι "θεολόγοι του καναπέ"


Σχόλιο του Αρχιμανδρίτη ΡΩΜΑΝΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Άρχισαν πάλι οι "θεολόγοι του καναπέ" να επιτίθενται στην Εκκλησία με αφορμή τις... 3 ώρες "πρόωρη" Ανάσταση... Άνθρωποι χωρίς θεολογική και ποιμαντική ευθύνη και διάκριση.

Άντε να τους πεις ότι το θέμα το χρόνου είναι σχετικό... Ότι ο λειτουργικός χρόνος δεν ταυτίζεται με τον αστρονομικό και δεν δεσμεύεται από αυτόν. Ότι αρχίζοντας την Θεία Λειτουργία έχουμε σύγκλιση παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος από την γέννηση του Χριστού στα έσχατα...

Αλλά όταν η θεολογία είναι ακαδημαϊκή -και πολύ χειρότερα "οργανωσιακή"- και όχι εμπειρική υπόθεση, αυτά θα έχουμε δυστυχώς. Γιατί κανένας δεν έμαθε να λέει "να 'ναι ευλογημένο" στην Εκκλησία.
Υστερόγραφο:

"O TANNENBAUM O TANNENBAUM"!

ὑπό Μητροπολίτου πρ. Χαλκηδόνος Ἀθανασίου 
"...τῶν οἰκιῶν ὑμῶν ἐμπιπραμένων, αὐτοί ᾄδετε."! 
(Αἴσωπος) 
Tό πρωθύστερον ἐτοῦτο ἄρθρον δημοσιεύεται σήμερον, κυρίως λόγῳ τοῦ λίαν σοβαροῦ οἰκολογικοῦ χαρακτῆρος τόν ὁποῖον ἀπό ἐτῶν στηρίζει μαχητικῶς ὁ Ἄναξ "τῶν τοῦ Χριστοῦ πενήτων". 
Εἶναι πασίγνωστον ὅτι μέ τό θέμα τοῦ συμπαθοῦς δένδρου τῶν Χριστουγέννων σχετίζεται ἡ ἑορτή, ἡ ἱστορία του, ἡ προέλευσίς του, τό σχῆμα, ὁ στολισμός του διά ξυλίνων, ὑαλίνων καί ἐσχάτως πλαστικῶν, ὅπως παντοῦ -ἐξαρτημάτων καί κηρίων, τά εἴδη τοῦ τοπογραφικῶς, ὁ συμβολισμός του κ.ἄ. 

Ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για τη συμβολή της Εκκλησίας στη Μάχη της Κρήτης

Με "προίκα" της μια μακραίωνη παράδοση αντίστασης και θυσίας, η Εκκλησία της Κρήτης διαδραμάτισε καίριο ρόλο τόσο κατά τη διάρκεια της ηρωικής υπεράσπισης της μεγαλονήσου το 1941, όσο και όταν οι γερμανικές δυνάμεις κατέλαβαν αυτό το αδούλωτο προπύργιο της Ορθοδοξίας. Σημαντικές πτυχές αυτού του ρόλου, άλλες γνωστές κι άλλες λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό, φώτισε με ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, σε επετειακή εκδήλωση που έλαβε χώρα στην Ιερά Μονή "Άξιον Εστί", στο Νορθ-Κόουτ της Βικτώριας, τη Δευτέρα 19 Απριλίου. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας και τα κρητικά σωματεία της Μελβούρνης, στο πλαίσιο του εορτασμού της 80ης επετείου της Μάχης της Κρήτης.

Νοσταλγία εαρινή

Γράφει ο Μελιστής

Κάπου διάβασα ότι η νοσταλγία μπορεί να γίνει τόσο έντονη που μπορεί να φέρει ακόμα και δάκρυα. Ε, μια τέτοια εμπειρία έχω κι εγώ:  τον πόνο του νόστου αισθάνομαι μεταφερόμενος εκεί νοερά.

Απόγευμα Επιταφίου, των δακρύων και των θρήνων, των αρωμάτων και των μύρων της άνοιξης. Ο ήλιος δεν έχει γύρει, ακόμη, εντελώς. Εισέρχομαι και βαδίζω προχωρώντας. Προχωρώ με φόβο, δέους ιερού, ανεβαίνω και προσεγγίζω, σκύβω και βλέπω μπροστά μου κάτι που νους, ποτέ  δεν θα το συλλάμβανε ως κάτι απροσέγγιστο: 

Αντικρίζω «την ζωήν των απάντων κειμένην εν τάφω», «την ζωή, την αυτοζωή εν τάφω». Ω, θαύματος καινού! Ω, φρικτού μυστηρίου! Πώς  κατετέθης Χριστέ εκεί; «Η ζωή ηπλωμένη», κυκλωμένη από τον κύκλο των λίγων και εκλεκτών… 

Θρήνος, πραγματικά επιτάφιος θρήνος. Χορός Αγίων Αγγέλων και Αρχαγγέλων καταπλήττονται και οι γηγενείς, όσοι απέμειναν, θρηνούν. Ο ήλιος δύει, όλα γίνονται βιαστικά και συντομεύουν, να γίνουν γρήγορα. Τελειώνει, η μάλλον περιορίζεται το δάκρυ και ο θρήνος, περνάμε «αβρόχως» και «κύματι θαλάσσης» και «ημείς ώσπερ εκείνοι τότε», ώσπου όλα είναι έτοιμα  να ξεκινήσουν για την εξόδιο πομπή του Μεγάλου μας Νεκρού. 

Επιστρέφουμε, αιρόμενοι, όπως θα προστάξει ο Ψαλμωδός στις πύλες, προκειμένου να εισέλθη ο βασιλεύς της δόξης που είναι Κύριος κραταιός και δυνατός, Κύριος φοβερός «εν πολέμω». Εκείνος, που πριν από λίγο, ολοκλήρωσε την μεγάλη μάχη, κερδίζοντας την αιώνια νίκη Του. Το μόνο που μένει, με το οποίο κλείνουν όλα και ταυτόχρονα αρχίζουν με αυτό, είναι αυτή η κραυγή, η αιωνίως εναγώνια που συντρίβει και αντηχεί μέσα στο διάβα του χρόνου και της ιστορίας: «Ανστα, Θες, κρνων τν γν, τι σ κατακληρονομσεις ν πσι τος θνεσι».

Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ναό Αγ. Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας [live]

Το "Νυχθημερόν" εκκλησιάζεται σήμερα, 21.4.2021, στην Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στη φιλική μας κερκυραϊκή Ενορία, αυτήν του Αγίου Ελευθερίου και Αγίας Άννης πόλεως, όπου λειτουργεί ο οικείος Εφημέριος, Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Κοσκινάς.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Φτάνει η μιζέρια και η εσωστρέφεια. Καλή μας Ανάσταση!

Επίκαιρο σχόλιο του π. Ιακώβου Βασιλείου

Ας μην αναλωθούμε άλλο και πρώτιστα εμείς οι κληρικοί στην απόρριψη όσων ο αρχιεπίσκοπος με τον πρωθυπουργό συμφώνησαν για το Πάσχα. Ναι, σίγουρα δεν μπορεί να είμαστε ευχαριστημένοι, αλλά μέσα από όλες αυτές τις δεσμεύσεις και περιορισμούς, είναι ξεκάθαρο πως σίγησαν οι αρνητές της θείας Κοινωνίας, λόγω του σιέλου και του φόβου της διασποράς του ιού, σφράγισαν τα ρημαδοστόματά τους.

Στη συνέχεια, η πρόσβαση στους ναούς είναι ελεύθερη, ο καιρός προμηνύεται άριστος, οι αυλές μας ας γίνουν ομορφότερες, ας βρούμε χρόνο να δεχθούμε τις εξομολογήσεις των πιστών μας εμείς οι εφημέριοι, μακρυά από «πεφωτισμένους και προορατικούς» γεροντάδες.

Ας αναλωθούμε οι ίδιοι κι ας μεταφέρουμε στους ενορίτες μας την Χάρη του ιερού Μυστηρίου της Μετάνοιας και τέλος, μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης ας προσκαλέσουμε πάντας στο Ποτήριο της ζωής ... ακόμη και όσους μαύρισαν τη ζωή μας «σαλιαρίζοντας» με τα της διασποράς.

Φτάνει η μιζέρια, η εσωστρέφεια. Καλή μας Ανάσταση! Ας μας δώσει ο Θεός δύναμη να υπηρετήσουμε στις Ενορίες μας τον λαό μας!