e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 4 Μαΐου 2021

Λαμπροτρίτη 2021 τιμώντας τους Αγ. Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη στο Μπανάτο Ζακύνθου

Πρωί Τρίτης της Διακαινησίμου, 4ης Μαΐου 2021, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, τιμήθηκαν σεβαστικά, με αναστάσιμη Ευχαριστιακή Σύναξη, οι κοσμαγάπητοι Άγιοι και Προστάτες της νήσου Λέσβου: Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη. Διπλή Αρτοκλασία προσέφεραν αφενός μεν φιλάγιοι Ενορίτες, αφετέρου δε ομάδα πιστών προσκυνητών από άλλη Ενορία της Ζακύνθου, οι οποίοι ευλαβούνται τους εν λόγω Οσιομάρτυρες. 
     Ομίλησε δι' ολίγων ο λειτουργός Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας για την σταυροαναστάσιμη μαρτυρία των τριών Αγίων και την θαυματουργική - ανακουφιστική παρουσία στις δυσκολίες της ζωής του ανθρώπου της εποχής μας. 'Εψαλε κατανυκτικά ο καλλίφωνος ο Ενορίτης μας Ιεροψάλτης κ. Δημήτριος Παπαδάτος.

ΔΕΙΤΕ ΛΑΜΠΡΗ ΦΩΤΟΘΗΚΗ:

Τιμώντας τους Αγίους της Μυτιλήνης στην εν Αθήναις Μονή Πετράκη


Λαμπροτρίτη 2021 σήμερα, ημέρα μνήμης των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, έγινε Ευχαριστιακή Σύναξη προς τιμήν  Τους, στο καθολικό της Μονής Πετράκη, όπου από δεκαετιών θησαυρίζονται αποτμήματα ιερών Λειψάνων Τους. Της θείας Λειτουργίας προέστη ο Καθηγούμενος της σεβασμίας Μονής, Θεοφ. Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος.

Αθανάσιος Γιέφτιτς: "Αυτός ο παλιάνθρωπος ο Μπάτσκας"...


 Με πολύ θράσος πραγματικά τολμά να επικαλείται το όνομα και τους λόγους του αοιδίμου Επισκόπου πρώην Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης Αθανασίου Γιέφτιτς ο ανεκδιήγητος Επίσκοπος Μπάτσκας Ειρηναίος Μπούλοβιτς...

Οι αλειτούργητοι

π. Δημητρίου Μπόκου

Τα θολά τζάμια της μικρής αγροικίας έτριξαν, καθώς ο τρανταχτός τραχύς ήχος του τρακτέρ αντήχησε στην περιφραγμένη αυλή. Ο μεσόκοπος άντρας έσβησε τη μηχανή και κατέβηκε. Τίναξε τις λασπωμένες του μπότες στο πράσινο χορτάρι και μπήκε. Χαιρέτησε ανέκφραστα, έβγαλε την κουκούλα και κρέμασε το αδιάβροχο τζάκετ παραλλαγής, τινάζοντας τις λίγες σταγόνες που είχαν ξεμείνει πάνω του.

Δεν πρόλαβε να κάνει βήμα και δυο μικρά που έπαιζαν στο πάτωμα πετάχτηκαν χαρωπά και όρμησαν πάνω του. Χαμογελώντας κουρασμένα τα σήκωσε στην αγκαλιά του και τα ’σφιξε με στοργή.

-Όλα καλά; ρώτησε, καθώς η γυναίκα του έβγαινε με τη λεκάνη γεμάτη για άπλωμα.

-Δόξα τω Θεώ, καλά! είπε εκείνη. Πέρασε το αφεντικό από ’δω νωρίτερα.

Κέρκυρα ΤΩΡΑ: Αναστάσιμα Μπάσματα Αγίου Σπυρίδωνος [live]

Τα Μπάσματα του Αγίου Σπυρίδωνος σε ζωντανή μετάδοση από το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Επιτάφια και Αναστάσιμα 2021 στη Σμύρνη

Ετελέσθησαν, με την συμμετοχήν ευαρίθμων πιστών λόγω των μέτρων καθολικής απαγορεύσεως, αι Ιεραί Ακολουθίαι του Μεγάλου Σαββάτου και της Κυριακής του Αγίου Πάσχα εις τον Ιερόν Ναόν Αγίας Φωτεινής Σμύρνης, προεξάρχοντος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος ετέλεσε την Θείαν Λειτουργίαν και την Δευτέραν της Διακαινησίμου Εβδομάδος, κατά την οποίαν εωρτάσθη, εκ μεταθέσεως, η μνήμη του Αγίου Γεωργίου. Κατ’ αυτήν εκκλησιάσθη και αντιπροσωπεία της Ελληνικής Αποστολής εις το εν Σμύρνη Στρατηγείον του ΝΑΤΟ, οι οποίοι τιμούν τον Άγιον ως προστάτην των.

Μετά το τέλος της Ι. Ακολουθίας του Εσπερινού της Αγάπης ο Σεβ. κ. Βαρθολομαίος εχαιρέτισε εορτίως τους παρισταμένους πιστούς, διαδικτυακώς δε τα κωλυθέντα να προσέλθουν μέλη της Κοινότητος Σμύρνης, διά των εξής λόγων: «Το γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού είναι ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο γεγονός στην ιστορική πορεία της ανθρωπότητας, με εσχατολογικές και οντολογικές προεκτάσεις που αδυνατεί να συλλάβη ο ανθρώπινος νούς, με την κοινήν, άνευ πίστεως, λογικήν. Εορτάζοντας φέτος αυτό το γεγονός ας σταθούμε με περισυλλογήν αυτοκριτικής εμπρός στο Και(ε)νό Μνημείο του Αναστάντος Χριστού και ας αναλογισθούμε πόσον συμμετέχουμε στην κενωτικήν από θεική για εμάς αγάπη θυσίαν Του. Καλόν Πάσχα!».

Χειροτονία Διακόνου στη Μονή Αγ. Γεωργίου Yellow Rock από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας

Στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου, στο Yellow Rock της Νέας Νοτίου Ουαλίας, ιερούργησε το πρωί της Δευτέρας, 3 Μαΐου, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, πλαισιούμενος από τον Θεοφ. Επίσκοπο Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβο, με τη συμμετοχή της μοναστικής αδελφότητος και του Καθηγουμένου της Μονής, Αρχιμανδρίτου κ. Ιερωνύμου. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, μέσα σε κλίμα πνευματικής χαράς για τη Λαμπροφόρο Ανάσταση του Χριστού, όσο και για την εορτή του προστάτη Αγίου της Ιεράς Μονής, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την εις Διάκονον χειροτονία του Μοναχού π. Παϊσίου Χατζηγεωργίου.