e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Εόρτιος Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ναό Παναγίας της Βλαχέραινας εν Βανάτω Ζακύνθου

Εσπέρας Πέμπτης, 1ης Ιουλίου 2021, στον Ναό της Βλαχέραινας Μπανάτου, ιδιοκτησίας της Οικογένειας Παράσχη, στο Μπανάτο της Ζακύνθου, για τον Εσπερινό των Καταθεσίων της τιμίας Εσθήτος της Παναγίας στον εν Κωνσταντινουπόλει Ναό των Βλαχερνών. 

Από πλευράς ιερατικής παρόντες ήταν ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ξένος (πρώην Ιεροκήρυκας Ι. Μ. Ζακύνθου), ο οποίος μάλιστα ομίλησε δι' ολίγων προς το εκκλησίασμα και ο οικείος Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας. Από πλευράς ιεροψαλτών, το ψαλτήρι τίμησαν οι κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας και Σταμάτιος Ζούλας. 

 Ως συνήθως, μοιράστηκαν οι άρτοι της τελεσθείσης Αρτοκλασίας και ακολούθησαν κεράσματα στην αυλή του Ναού, εκ μέρους των Οικογένειας Παράσχη. 

 [Φωτογραφίες: Σπύρος Δρογγίτης]

Αρχιερατικός Εσπερινός στη Βλαχέραινα Αργασίου Ζακύνθου


Εσπέρας 1ης Ιουλίου 2021, στο γραφικό Παρεκκλήσιο της Παναγίας της Βλαχέραονας, στους λόγους του Αργασίου Ζακύνθου, έγινε ο καθιερωμένος γιορταστικός Εσπερινός των Καταθεσίων της τιμίας Εσθήτος της Θεομήτορος, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αξώμης κ. Δανιήλ. 
[Φωτογραφίες: Τότα Ακτύπη και Γιάννης Παπαδάτος]

Σουηδίας Κλεόπας: Υπάρχουν άνθρωποι που μου λένε “Σταματήστε επιτέλους να μιλάτε για Ιεραποστολή”

Εορτάσαντες τη Σύναξη των Δώδεκα Αποστόλων, αξιωθήκαμε προ ημερών να καλωσορίσουμε στους κόλπους της Ορθοδόξου Εκκλησίας ένα ακόμη μέλος, δια του Χρίσματος. Πρόκειται για έναν Σουηδό κύριο, η θυσιαστική προσφορά του οποίου, η παράθεση των επιστημονικών του γνώσεων και οι παρεμβάσεις του σε τεχνικά θέματα που απασχολούν την Εκκλησία μας στη Σκανδιναυΐα, η αξιοποίηση δηλαδή και διάθεση των χαρισμάτων του προς το κοινό όφελος, αποτελούν μια ζωντανή μαρτυρία της “ορθοπραξίας”, η οποία τώρα έλαβε και τη σφραγίδα της “ορθοδοξίας”, προς επαλήθευση της κλασσικής φράσης του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου: “Πράξις εστί θεωρίας επίβασις”.

Η εορτή των Αγίων Αναργύρων στην Πατριαρχική Σκήτη του Αγίου Σπυρίδωνος στη Χάλκη

Στην Ιερά Πατριαρχική Σκήτη Αγίου Σπυρίδωνος, της οποίας η φροντίδα έχει ανατεθεί στην Θεολογική Σχολή, τελέστηκε σήμερα, Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021, επί τη εορτή των Αγίων και Θαυματουργών Αναργύρων, η Θεία Λειτουργία χοροστατούντος από του παραθρονίου του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού. 
Μετά το πέρας της Λειτουργίας τελέστηκε ο Αγιασμός επί τη ενάρξει του μηνός Ιουλίου. 
Εκκλησιάστηκαν πιστοί από το νησί και την Πόλη καθώς και όμιλος προσκυνητών από την Γερμανία, τηρουμένων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. 
Φωτογραφίες: Κώστας Τζιβανίδης

Η Καρδινάλιος και ο γάμος


Γράφει η ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΟΥΣΟΥΡΑ

Μετά τις αγκαλιές, τα φιλιά και τα αναπόφευκτα δάκρυα συγκίνησης, οι δυο γυναίκες με τα χέρια ενωμένα απομακρύνθηκαν λίγο η μια από την άλλη και κοιτάχτηκαν με αγάπη. Πάνε πάρα πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που ειδωθήκαν.

-Μια χαρά στέκεις, είπε η Πιπίνα κοιτάζοντας την Φανή!

-Κι εσύ Πιπίνα μου, όμορφη όπως πάντα!

Δεν ήταν πια στην πρώτη νιότη καμία από τις δύο. Γνωρίστηκαν, όταν 18χρονες κοπέλες, από την Ζάκυνθο η μια από την Καστοριά η άλλη, συναντήθηκαν στην Σχολή Οικοκυρικής που θα σπούδαζαν. Από επαρχίες, όπως και πολλές άλλες κοπέλες, δειλές, συνεσταλμένες βρέθηκαν στην μαγική πόλη την Αθήνα!