e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Διαρκής Ι. Σύνοδος: Ελεύθερη επιλογή ο εμβολιασμός – Συνιστά «προσευχητική εγρήγορση»

Παράλληλα, όπως σημειώνεται στο σχετικό ανακοινωθέν, αποφάσισε να «ελέγξει και περιορίσει κάθε παράλογη και μεμονωμένη φωνή απάδουσα προς το συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας και την μακραίωνη κανονική Της Παράδοση προκειμένου να αποφευχθεί ο σκανδαλισμός των πιστών και η διακινδύνευση της υγείας όλων». 

 Αναλυτικά το ανακοινωθέν:

Ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Μονή Αγκαράθου Κρήτης

Το Σάββατο, 10 Ιουλίου, τελέστηκε Θεία Λειτουργία, με την κανονική άδεια του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, από τον Μέγα Πρωτοσύγκελλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Θεόδωρο, στην Ιστορική Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγκαράθου.

Θερινή πανήγυρις Πατριαρχικής Σκήτης Αγ. Σπυρίδωνος Χάλκης

Εορτάστηκε σήμερα, 13 Ιουλίου 2021, η θερινή πανήγυρις της Ιεράς Πατριαρχικής Σκήτης Αγίου Σπυρίδωνος, της οποίας η φροντίδα έχει ανατεθεί στην Θεολογική Σχολή, με αφορμή ανάμνηση θαύματος του Αγίου. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Καθηγούμενος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός, ο οποίος χοροστάτησε και στον εόρτιο Εσπερινό. Εκκλησιάστηκαν πιστοί από τα Πριγκηπόννησα και την Πόλη, τηρουμένων των μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας.

Κρίσιμη συνάντηση Κικίλια και Τσιόδρα με την Διαρκή Ιερά Σύνοδο


Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση Κικίλια και Τσιόδρα με την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, κατά την οποία οι Ιεράρχες ενημερώθηκαν για την πορεία της πανδημίας και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. 

«Ζητήσαμε με κάθε σεβασμό οι άγιοι Πατέρες να στηρίξουν και να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, μετά την συνάντηση. 

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για μια χρήσιμη και κρίσιμη συνάντηση κατά την οποία έγιναν ερωτήσεις που απαντήθηκαν από τον υπουργό και τον καθηγητή Τσιόδρα. 

"Θα παλέψουμε για το καλό του λαού. Όλοι μας θα θέλαμε να πούμε αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί, η Εκκλησία θα κάνει αυτή την προσπάθεια μέσα στις πνευματικές διαδικασίες με μόνο κίνητρο την αντιμετώπιση της πανδημίας", είπε ο κ. Ιερώνυμος. 

Τέλος ο κ. Τσιόδρας χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική. Είμαστε συνοδοιπόροι στην αναζήτηση της αλήθειας, σημείωσε. «Ελπίζουμε με τον εμβολιασμό να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα», υπογράμμισε και παρατήρησε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

«Γέροντα, τι να κάνω με το εμβόλιο;»


«Γέροντα, τι να κάνω με το εμβόλιο;»

Μια ερώτηση που έχει πλέον γίνει συνήθεια στα χείλη κάποιων πιστών...
Έχει επικρατήσει τόσος φόβος στους ανθρώπους τελευταία, που μοιάζει σαν να είναι η πρώτη φορά που γίνονται εμβόλια στον κόσμο!

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας: "Σας προτρέπω, με πατρική αγάπη και ευθύνη, να προβείτε στη λήψη εμβολίου κατά της Covid-19" [gr-en]


"Έχουμε χρέος να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του σε αυτήν την κρίση", διαμηνύει ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, απευθυνόμενος προς το ελληνορθόδοξο ποίμνιο με αφορμή τη νέα έξαρση της πανδημίας στη Νέα Νότιο Ουαλία και στην πρωτεύουσά της, το Σύδνεϋ, όπου την Κυριακή καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος ασθενούς με Covid-19, ο πρώτος στην Αυστραλία μετά τον Δεκέμβριο του 2020.

Ο Σεβ. κ. Μακάριος, σε μήνυμά του υπογραμμίζει καταρχάς το καθήκον όλων να επιστρατεύσουν το μέγιστο των αποθεμάτων αγάπης και φιλανθρωπίας που διαθέτουν, ώστε, εν μέσω αυστηρών περιορισμών και των συνεπειών τους σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, να δημιουργήσουν ένα ισχυρό δίκτυο προστασίας για τους ανήμπορους και τους αδύναμους. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα, επισημαίνει ο Σεβασμιώτατος, απευθύνοντας παράκληση προς όσους έχουν ανάγκη, αλλά και προς όσους γνωρίζουν περιπτώσεις συνανθρώπων τους που χρειάζονται βοήθεια, να επικοινωνήσουν με το Ελληνικό Κέντρο Προνοίας ή με τους υπευθύνους των κατά τόπους Ενοριών ή με τα γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.


Επιπλέον, ο Αρχιεπίσκοπος παρακαλεί όλους να ακολουθούν με συνέπεια και υπευθυνότητα τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και των αρμόδιων κρατικών αρχών, ενώ, με πατρική αγάπη και ευθύνη, προτρέπει όσους ακόμη δεν έχουν λάβει το εμβόλιο κατά της Covid-19, να το πράξουν. "Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο εμβολιασμός συνιστά μεν μια πράξη αυτοπροστασίας, αλλά κυρίως συνιστά πράξη αγάπης και αλληλεγγύης προς την οικογένεια, την κοινότητα και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο στα οποία ανήκουμε", υπογραμμίζει.

Ιδού το Μήνυμα: