e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου για τις φυσικές καταστροφές στην Επικράτεια

Η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και Εξαρχία Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου μετά τα έκτακτα και πρωτοφανή για την εποχή καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές που αυτά προκάλεσαν στην Επικράτεια του Βελγίου και συγκεκριμένα στην Επαρχία της Λιέγης, δέεται στον Διακυβερνώντα τα σύμπαντα Κύριο και Θεό να μην επιτρέψει περαιτέρω φυσικές καταστροφές, εκφράζει την συμπάθειά της στους συγγενείς των θυμάτων και παρακαλεί τους πιστούς, οι οποίοι διαμένουν στις πληγείσες περιοχές, να πειθαρχήσουν στα κελεύσματα των Αρχών για την ασφάλεια και προστασία τους. Δυστυχώς, η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της οικολογικής κρίσεως συνηγορούν στην έξαρση παρόμοιων φυσικών καταστροφών και για τον λόγο αυτό η οικολογική ευαισθητοποίηση, πλέον, είναι παραπάνω από αναγκαία. Καλή δύναμη και κάθε στήριξη στους πληγέντες αδελφούς.

Φιλότεχνοι στην Έκθεση Γλυπτικής και Ζωγραφικής Χρήστου Μπάρλου στο "Αληθώς"


Η εικαστική έκθεση του γλύπτη και ζωγράφου Χρήστου Μπάρλου ολοκληρώνεται κατά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 17 και 18 Ιουλίου 2021. Που σημαίνει ότι όσοι καθυστέρησαν την επίσκεψή τους στο Κέντρο Λόγου Μπανάτου "Αληθώς", όπου συμβαίνει η Έκθεση, πρέπει να σπεύσουν.
     Το θετικό ήταν ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών της Ζακύνθου, φιλότεχνοι επισκέπτες του νησιού μας, δημοσιογράφοι εξ Αθηνών και πάμπολλοι άλλοι επισκέφτηκαν την Αίθουσα Τέχνης του "Αληθώς" και θαύμασαν εκ του πλησίον τόσο τα γλυπτά, όσο και τα ζωγραφικά έργα του ευαίσθητου και έγκριτου καλλιτέχνη Μπάρλου.

ΔΕΙΤΕ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ:

Μνήμη των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης στην Πατριαρχική Σκήτη Αγ. Σπυρίδωνος Χάλκης

Στην Ιερά Πατριαρχική Σκήτη του Αγίου Σπυρίδωνος Χάλκης, της οποίας η φροντίδα έχει ανατεθεί στην Θεολογική Σχολή, τελέστηκε σήμερα, 15.7.2021, Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης, χοροστατούντος από του παραθρονίου του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού. Εκκλησιάστηκαν πιστοί από τη νησί και την Πόλη, τηρουμένων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Συνέντευξη Καθηγουμένου της Μονής Εσφιγμένου, Γέροντα Βαρθολομαίου, για τον εμβολιασμό [audio]


Ραδιοφωνική Συνέντευξη στον ΗΛΕΚΤΡΑ FM του Ηγούμενου της αγιορειτικής Ι.Μονής Εσφιγμένου Γέροντα Βαρθολομαίου στον Σπύρο Παπαδάκη.14-7-2021.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Μητροπολίτης Δωδώνης: Τραγικές και απαράδεκτες οι εικόνες εχθές στις συγκεντρώσεις [audio]

«Τραγικές εικόνες, απαράδεκτο για μια πανδημία που υπάρχει να έχουν τέτοια αντίληψη», σχολίασε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη, ο Μητροπολίτης Δωδώνης, Χρυσόστομος, σε σχέση με τις χθεσινές συγκεντρώσεις από αρνητές των εμβολίων για την πανδημία, που κρατούσαν σταυρούς, εκκλησιαστικές εικόνες και ελληνικές σημαίες.

Ποιος είναι ο νέος Άγιος Αναστάσιος Γόρδιος (1654-7.6.1729)


Σήμερα, 15.7.2021, με εισήγηση της αυτής Συνοδικής Επιτροπής και πρόταση του Σεβ. Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Γεωργίου απεφασίσθη από την Διαρκή ιερά Σύνοδο, η αναγραφή στις Αγιολογικές Δέλτους της Εκκλησίας του φωτισμένου Διδασκάλου Αναστασίου Γορδίου (1654 – 7 Ιουνίου 1729), ο οποίος διεκρίθη για την οσιακή βιοτή του, αλλά και την προσφορά του στην Εκκλησία, το Γένος και την Παιδεία. 


ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΑΓΙΟΣ 

Στα αγιοβάδιστα Άγραφα και συγκεκριμένα στο χωριό Βραγγιανά, γεννήθηκε το 1654 μ.Χ. ένας από τους σημαντικότερους λόγιους κληρικούς στην εποχή της Τουρκοκρατίας ο σοφός Αναστάσιος ο Γόρδιος.

Η Ιερά Σύνοδος θα διορίζει Έξαρχο Μητροπολίτη όπου κρίνει αναγκαίο

Συνήλθε χθες και σήμερα, Τετάρτη 14 και Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η Δ.Ι.Σ., εξ αιτίας του διοικητικού κενού που έχει προκύψει στην Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου από την αδυναμία, λόγω ασθενείας, της άσκησης των καθηκόντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Κλήμεντος, ενέκρινε τροποποίηση του 263/2014  Κανονισμού «Περί συγκροτήσεως, αρμοδιοτήτων και λειτουργίας των Μητροπολιτικών Συμβουλίων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος», η οποία προβλέπει ότι σε Μητροπόλεις, οι ποιμενάρχες των οποίων αδυνατούν προσωρινά να ασκήσουν τα καθήκοντα τους και επιπλέον δεν έχουν ορίσει αναπληρωτή τους, θα διορίζεται έξαρχος Μητροπολίτης ως Πρόεδρος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου για τις τρέχουσες διοικητικές ανάγκες.

Ιερά Σύνοδος καλεί Μητροπολίτες Κυθήρων και Αιτωλίας - Ακαρνανίας για εξηγήσεις

Συνήλθε χθες και σήμερα, Τετάρτη 14 και Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε να καλέσει τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά να παράσχουν προφορικές εξηγήσεις κατά την Συνεδρία Αυτής του μηνός Αυγούστου, λαμβάνουσα υπ’όψιν την εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων σχετικώς προς τις επιστολές και λοιπές ενέργειες των εν λόγω Αρχιερέων, με τις οποίες εξεδήλωσαν απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως προς την έκτακτη διαδικασία τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών.

Νέοι Άγιοι από την Εκκλησία της Ελλάδος, μαρτυρήσαντες ή δράσαντες επί Τουρκοκρατίας

Συνήλθε χθες και σήμερα, Τετάρτη 14 και Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Ευχάριστα νέα για τον Μητροπολίτη Κινσάσας, πάσχοντα από Covid-19

Ευχάριστα τα νέα για την υγεία του Σεβ. Μητροπολίτου Κινσάσας κ. Νικηφόρου Μικραγιαννανίτη που νοσηλεύεται σε Νοσοκομείο της Κινσάσα Κονγκό προσβληθείς από κορωνοϊό. 

Ο Σεβασμιώτατος βγήκε από την μονάδα covid, μεταφέρθηκε σε θάλαμο του Νοσοκομείου, το οξυγόνο του είναι φυσιολογικό και τα τελευταία τεστ αρνητικά. 

Με δεδομένες τις ελλείψεις στις υγειονομικές δομές της Χώρας, στη Κεντρική Αφρική, η ανάρρωση του Σεβ. Νικηφόρου αποτελεί θαύμα Θεού και αποτέλεσμα πολλής προσευχής, αλλά και μεγάλης, παρά τις ελλείψεις, φροντίδας των Ιατρών και του Νοσηλευτικού Προσωπικού.

π. Τιμόθεος Ηλιάκης

Η Εκκλησία μετά την Πανδημία...


Οι καιροί μας ζητούνε Προμηθείς και όχι Επιμηθείς. Ο αρχαίος ήρωας, που αγαπούσε την ανθρωπότητα, μας δίδαξε ότι το σπουδαίο είναι να σκέπτεσαι από πριν (προ και μήτις, η σκέψη) και όχι εκ των υστέρων (επί και μήτις). Στον μύθο του πλατωνικού Πρωταγόρα ο Προμηθέας αναθέτει στον αδελφό του τον Επιμηθέα να δώσει στα ζώα χαρακτηριστικά, χαρίσματα, με τέτοιον τρόπο ώστε να διατηρείται η διαφορετικότητά τους και να μπορούνε να επιβιώσουν. Σε όλα δίνει εκτός από τον άνθρωπο, τον οποίο άφησε γυμνό, ανυπόδητο, σε πρωτόγονη κατάσταση και άοπλο. Και τότε ο Προμηθέας κλέβει από τους θεούς την έντεχνη σοφία, την επιστήμη δηλαδή που γίνεται τεχνολογία, και την φωτιά, για να βοηθήσει τον άνθρωπο να ζήσει.

Μητροπολίτης Πειραιώς: «Χτες, 2-3000 συνΈλληνες, πήραν τον σταυρό και τη σημαία, υπερασπιζόμενοι τον κορωνοϊό. Τον θάνατο δηλαδή»

15.07.2021 | 09:00

Στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τον εμβολιασμό βρίσκεται η Εκκλησία, η οποία επιστρατεύει όλα τα μέσα που διαθέτει προκειμένου να επηρεάσει χιλιάδες πιστούς και να τους πείσει να εμβολιαστούν, προστατεύοντας τον εαυτό τους και τους συνανθρώπους τους.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε σχετικά ο μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ.