e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Λαμπρή εορτή του Αγίου Γεωργίου στο Β΄ Κοιμητήριο Πύργου Ηλείας

Οι εορτές των Αγίων της Εκκλησίας μας αποτελούν ευκαιρίες για εντρύφηση στη θαυμαστή και αγιασμένη ζωή τους και αφορμές αποφάσεων στην καθημερινή μας ζωή. Επίσης οι εορτές των Αγίων μας είναι μία όαση ελευθερίας και χαράς.

Μέσα στην πανευφρόσυνη, Αναστάσιμη και πασχαλινή ατμόσφαιρα, την οποία ζούμε αυτή την ιερή και ευλογημένη περίοδο και στο κλίμα της Αναστάσιμης χαράς, η οποία είναι δώρο του Αναστάντος Χριστού προς τους αγαπώντας Αυτόν, με την αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια και ιεροπρέπεια, εορτάσθηκε την Κυριακή και την Δευτέρα του Πάσχα 2022, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου (Β’ Κοιμητήριο Πύργου), η Ιερή μνήμη ενός εκ των πλέον λαοφιλών και μεγάλων Μαρτύρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, του πολύαθλου Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, ο οποίος με την ζωή του και το μαρτύριο του, αποδείχθηκε γνήσιο τέκνο της Αναστάσεως του Κυρίου μας!
Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Αναστάσιμος Πανηγυρικός Εσπερινός (Αγάπη), μετ’ αρτοκλασιών υπό του Αιδεσιμοτάτου Εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου π. Νικολάου Κατσηδήμα και του Αιδεσιμοτάτου π. Αυγερινού Τσουκαλά. Ανήμερα της εορτής την Αναστάσιμη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασιών, τέλεσε ο Αιδεσιμότατος π. Νικόλαος Κατσηδήμας, ενώ τον Θείον Λόγον προς το ευσεβές εκκλησίασμα κήρυξε επίκαιρα ο κ. Παναγιώτης Κουής Καθηγητής Θεολόγος, με εύστοχες αναφορές στην Ανάσταση του Χριστού και τον εορταζόμενο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο, ο οποίος προτίμησε το μαρτυρικό θάνατο έναντι της πρόσκαιρης ζωής, διότι προγευόταν την χαρά της Αναστάσεως!
Μιμούμενος το πάθος του Αναστάντος Χριστού, έλαβε το στεφάνι της αιώνιας δόξας των μαρτύρων της Εκκλησίας μας. Υπέμεινε καρτερικά τα μαρτύρια του τροχού, του λογχισμού, των θανάσιμων φαρμάκων, του ασβέστη, του ξυλοδαρμού, της φυλακής, όπως αναφέρουμε παρακάτω, αλλά και κάθε στέρηση και κακουχία αντί των τιμών και της εγκόσμιας δόξας, διότι η καρδιά του, καταυγαζόταν από το ανέσπερο Φως της Λαμπρής. Αντιστάθηκε στις κολακείες των διωκτών του και στις υποσχέσεις για μεγάλα αξιώματα, διότι τα θεωρούσε «σκύβαλα», προκειμένου να κερδίσει τον Κύριο Ιησού Χριστό. ο Άγιος Γεώργιος με το μαρτύριό του καταφρόνησε τον θάνατο, γιατί ποθούσε την Ανάσταση του Χριστού!
Εν συνεχεία ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του εορταζομένου Αγίου, καθώς επίσης και της Αναστάσεως του Κυρίου, στην Ενορία του Σπυρίδωνος, όπου και ανήκει και το Β’ Κοιμητήριο Πύργου. Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις παρέστη ο Βουλευτής του Σύριζα κ. Διονύσιος Καλαματιανός ο οποίος κατάγεται από την ενορία μας και ο κ. Ευστάθιος Καννής επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου, καθώς επίσης και φιλέορτοι Χριστιανοί του Πύργου, πλημμυρισμένοι από το Φως και τη χαρά της Αναστάσεως του Κυρίου!
Εκ του Ιερού Ναού.











Δεν υπάρχουν σχόλια: