e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Την Κυριακή της Πεντηκοστής το συλλείτουργο Οικουμενικού Πατριάρχου και Αρχιεπισκόπου Αχρίδος


Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος: «Το ευαγγέλιο για μας ήλθε απ’ την Κωνσταντινούπολη»

Σήμερα στον καθεδρικό ναό των Σκοπίων «Άγιος Κλήμης Αχρίδος» πραγματοποιήθηκε το δεύτερο συλλείτουργο μεταξύ των προκαθημένων και ιεραρχών της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας και του Πατριαρχείου Σερβίας, μετά την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις 9 Μαΐου να δεχθεί την Εκκλησία Αχρίδος σε ευχαριστιακή και κανονική ενότητα. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος εξέφρασε για άλλη μια φορά την ευγνωμοσύνη του προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και προς τη Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος μεταξύ των άλλων τόνισε:

«Αυτή η ιερά ημέρα είναι για μας ως την κολυμβήθρα Βηθεσδά, γιατί μας πλησίασε ο άνθρωπος – ο Πατήρ των Ορθοδόξων, δηλαδή η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος μας έβαλε στο ύδωρ, γιατί όχι 38, αλλά 55 χρόνια καθίσαμε περιμένοντας στην στοά και δεν είχαμε κανέναν να μας φροντίσει!»

Ομιλώντας για το συλλείτουργο με την Εκκλησία Σερβίας, ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε:

«Και εκείνη η χαρά της αδελφικής συμφιλίωσης, που προήλθε από τη μητρική πρωτοβουλία της Μητέρας Εκκλησίας – του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Παναγιωτάτου Πατριάρχου, και από την οποία προήλθε η συγκατάβαση, γεμάτη αγάπη και κατανόηση από το αδελφικό Πατριαρχείο Σερβίας, συνέβη ακριβώς στην πιο χαρούμενη περίοδος του χρόνου – σ’ αυτό το πνευματικό καλοκαίρι των ευλογημένων ημερών της Πεντηκοστής».

Τελειώνοντας την ομιλία του, ο προκαθήμενος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος ανακοίνωσε ότι πρόκειται να γίνει συλλείτουργο και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι:

«Ιδού, την παραμονή αυτής της λάμψεως της αγάπης, έφτασε μια άλλη χαρά – ευαγγελισμός από την Βασιλίδα των πόλεων – από την Πόλη του Κωνσταντίνου: η ευχαριστήρια επιστολή μας ελήφθη και η παράκλησή μας για συλλείτουργο έγινε δεκτή – έτσι στα γενέθλια της Εκκλησίας, την Πεντηκοστή, θα συλλειτουργήσουμε στον πάνσεπτο ναό του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι. Τότε, η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος θα μας παραδώσει την Πράξιν της επίσημης αποδοχής μας στην κανονικότητα και στην κοινωνία με όλες τις τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες.Είθε ο Θεός χαρίσει το έργο της αγάπης να είναι αιώνιο, όπως μάλιστα προσευχήθηκε και ίδιος ο Κύριος Χριστός: «ἵνα πάντες ἓν ὦσι, καθὼς σύ, πάτερ, ἐν ἐμοὶ κἀγὼ ἐν σοί, ἵνα καὶ αὐτοὶ ἐν ἡμῖν ἓν ὦσιν». Αμήν! Χριστός Ανέστη!».

Bigorski Manastir 

Δεν υπάρχουν σχόλια: