e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

40νθήμερο Μνημόσυνο Μητροπολίτου Σασίμων Γενναδίου στο Φανάρι

Η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, παρέστη συμπροσευχόμενος από το Ιερό Βήμα του Π. Πατριαρχικού Ναού στην Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία του Σαββάτου, 9 Ιουλίου 2022, στο τέλος της οποίας τελέστηκε το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Σασίμων κυρού Γενναδίου.

Της Θ. Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, και συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας και Προύσης κ. Ιωακείμ.

Εκκλησιάστηκαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Μύρων κ. Χρυσόστομος, και Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Μηδείας κ. Απόστολος και Τράλλεων κ. Βενιαμίν, κληρικοί, Μοναχές από το Ι. Ησυχαστήριο του Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., πιστοί από την Πόλη και προσκυνητές από το εξωτερικό. 

Στη συνέχεια παρετέθη επιμνημόσυνος δεξίωση, στην Αίθουσα του Θρόνου του Πατριαρχικού Οίκου, κατά την οποία ο Παναγιώτατος μίλησε, εμφανώς συγκινημένος, για τη μακρά φιλία που τον συνέδεε με τον αείμνηστο Ιεράρχη της Μητρός Εκκλησίας, για την προσφορά και το έργο του στα θεολογικά γράμματα, αλλά και στην υπόθεση της Οικουμενικής Κίνησης, καθώς ο Σασίμων Γεννάδιος επί πολλά χρόνια συμμετείχε ενεργά στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, στο οποίο υπήρξε, μέχρι και το τέλος της ζωής του, ένας εκ των Αντιπροέδρων της Κεντρικής Επιτροπής.

_____

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο





















Δεν υπάρχουν σχόλια: