e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Ιωάννινα: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Μητρόπολη, τον Δήμο και την Περιφέρεια


Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν σήμερα το πρωί, 11 Ιουλίου 2022, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, της Μητρόπολης Ιωαννίνων και πλήθος κόσμου, στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στα Ιωάννινα.

Η επίσημη υποδοχή έγινε στη Μητρόπολη Ιωαννίνων και ακολούθησε δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, παρουσία του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο υποδέχθηκε στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ. Τον Παναγιότατο συνόδευε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος και η Πατριαρχική Συνοδεία.
 


Στην υποδοχή παραβρέθηκαν αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

«Ήταν ιδιαίτερη τιμή και χαρά που υποδεχθήκαμε στο δημαρχείο τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην πόλη μας τις μέρες αυτές. Η παρουσία του αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι μία προσωπικότητα παγκόσμιας ακτινοβολίας και χρειαζόμαστε την παρουσία του, την συμβουλή του και την ευλογία του σε μία κρίσιμη περίοδο για την ανθρωπότητα», ανέφερε ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ σε δήλωσή του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Όπως είπε στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα θέματα της επικαιρότητας και τόνισε ότι έχει ιδιαίτερη αξία να ακούμε τις παραινέσεις και τις συμβουλές του.
 



Στη συνέχεια ο Πατριάρχης συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, ο οποίος στην προσφώνησή του ανέφερε χαρακτηριστικά: 

«Παναγιώτατε, με σεβασμό, συγκίνηση, χαρά σας υποδεχόμαστε σήμερα στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα Γιάννενα. Είναι γνωστή η διαχρονική αγάπη των Ηπειρωτών προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.    Ήταν και σας διαβεβαιώ ότι θα είναι πάντοτε στήριγμά του. Η Ήπειρος είναι τόπος Αγίων. Εδώ γεννήθηκαν ή έδρασαν δεκάδες μάρτυρες της Ορθοδοξίας. Από τους τελευταίους ο Νεομάρτυρας Άγιος Γεώργιος Ιωαννίνων και ο εορτάζων Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης που ανδρώθηκε στην ακριτική Κόνιτσα.  Η Ήπειρος είναι όμως και η γη Μεγάλων Εθνικών Ευεργετών. Οι δεσμοί τους με την Ορθοδοξία ήταν άρρηκτοι και σχεδόν όλοι τους  είχαν χρηματοδοτήσει την ανέγερση ναών και μοναστηριών  στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. Είμαστε υπερήφανοι για όλους αυτούς, για το μεγάλο θρησκευτικό πλούτο που έχει ο τόπος μας και τον οποίο η Περιφέρεια Ηπείρου, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, προσπαθεί   χρόνια να τον συντηρήσει, να τον διαφυλάξει, να τον προβάλλει στις επόμενες γενιές.

Παναγιώτατε, στους δύσκολους καιρούς που περνάμε μας εμπνέει η δική σας υπομονή, η αδιασάλευτη προσήλωση στην πίστη και στην ελπίδα. Σας καλωσορίζουμε στα Γιάννενα, σας ευχόμαστε καλή και καρποφόρα διαμονή».

Σήμερα το απόγευμα ο Πατριάρχης θα τελέσει τα θυρανοίξια του ναού του Αγίου Παϊσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: