e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Εκοιμήθη ο Μοναχός Τιμόθεος Γρηγοριάτης, θύμα Covid-19

Εκοιμήθη στις 4 Ιανουαρίου 2021, στις 12:09 μ.μ. στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης ο μοναχός Τιμόθεος της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους. Ο μακαριστός Αγιορείτης μοναχός νοσηλευόταν επί 26 μέρες εξαιτίας κορωνοϊού και άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα σε ηλικία 72 ετών.

Πηγή: orthodoxianewsagency.gr

Εξόδιος Ακολουθία Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, θύματος Covid-19 [video-photos]

Απόγευμα Τρίτης, 4ης Ιανουαρίου 2022. Εξόδιος Ακολουθία μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά από τον Μητροπολιτικό Ι. Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ και ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Η κανονική εισβολή της Μόσχας στην Αλεξάνδρεια

Του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη

Αννόβερο Γερμανίας

Μία  Ορθόδοξη Εκκλησία, το Πατριαρχείο Μόσχας αποφάσισε ενέργειες ανίερες, αντιεκκλησιαστικές και αντιορθόδοξες δημιουργώντας την «Πατριαρχική Εξαρχία της Αφρικής» σε περιοχές που ανήκουν κανονικά στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Θεοφάνια: Η απάντηση του Θεού στην ταπείνωση του Ιησού Χριστού

Γράφει για το “Νυχθημερόν” ο π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ*

Στον πατέρα Γεώργιο Δορμπαράκη που εύχεται

Ο δισταγμός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στον Ιορδάνη, όταν του ζητήθηκε από τον Κύριο Ιησού να Τον βαπτίσει, μάς φέρνει στον νου τον δισταγμό του Αποστόλου Πέτρου να επιτρέψει στον Κύριο να του πλύνει τα πόδια λίγο πριν τον Μυστικό Δείπνο. Τόσο η ταπείνωση του τελευταίου των Προφητών, όσο και αυτή του πρώτου των Αποστόλων, αποδοκιμάστηκε από τον Κύριο Ιησού, καθώς με την ταπείνωσή τους έβαζαν και οι δύο εμπόδια στο κοσμοσωτήριο έργο της ασύγκριτα υπέρτερης κάθε ανθρώπινης ταπείνωσης που είναι η Θεία Ταπείνωση.

Περί του Μεγάλου Αγιασμού

Γράφει ο π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΟΚΟΣ

Ο Μέγας Αγιασμός τελείται μόνο κατά την εορτή των Φώτων (και την παραμονή. Επίσης κάθε φορά που γίνεται βάπτισμα). Τις δύο αυτές ημέρες η χρήση του για ραντισμό και μετάληψη είναι ελεύθερη. Ραντίζουμε τα πάντα, «πάσα η κτίσις αρδεύεται». Κατά τη ζώσα παράδοση της Εκκλησίας, πίνουμε τον Μεγάλο Αγιασμό συνήθως ανήμερα της εορτής των Φώτων, αφού πρώτα κοινωνήσουμε. Και μετά τον Αγιασμό τρώμε το αντίδωρο.

Ο Μέγας Αγιασμός και η χρήση του


Πολλοί εἶναι αὐτοί οἱ ὁποῖοι ρωτοῦν ἄν ὁ Μέγας Ἁγιασμός πίνεται, χρησιμοποιεῖται γιά ραντισμό, φυλάσσεται στά σπίτια καί ἄν ἀντικαθιστᾶ τή θεία Κοινωνία. 

Τό κείμενο πού ἀκολουθεῖ, μεταγλωττισμένο στή νεοελληνική, ἀποτελεῖ «εἰδική γνωμοδότηση περί τοῦ θέματος τοῦ Μεγάλου Ἁγιασμοῦ, δηλ. πῶς λαμβάνεται αὐτός παρά τῶν χριστιανῶν, ἐάν φυλάσσεται καί ἐάν ἀπ’ αὐτόν μεταλαμβάνουν» οἱ πιστοί, συνταχθέν ὑπό τοῦ μακαριστοῦ Μητροπολίτου Πατρῶν κυροῦ Νικοδήμου.