e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Συγχαρητήριο γράμμα Ι. Συνόδου Εκκλησίας της Ελλάδος για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης

Ἀριθ. Πρωτ. 112
Ἀριθ. Διεκπ. 26


Σεβασμιώτατε Ἀρχιεπίσκοπε Κρήτης, Ὑπέρτιμε καί Ἔξαρχε Εὐρώπης, Πρόεδρε τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου Κρήτης, ἐν Χριστῷ τῷ Θεῷ λίαν ἀγαπητέ καί περιπόθητε ἀδελφέ κύριε Εὐγένιε.

Ἡ Διαρκής Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, ἐν τῇ Συνεδρίᾳ Αὐτῆς τῆς 11ης μηνός Ἰανουαρίου ἐ.ἔ., πάνυ ἀσμένως πληροφορηθεῖσα τήν, διά τῆς δωρεοδότου Χάριτος τοῦ Θεοῦ καί τῆς Τιμίας ψήφου τῶν Σεπτῶν Ἱεραρχῶν τῶν συγκροτούντων τήν Ἱεράν Σύνοδον τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου, ἐπαξίαν ἐκλογήν τῆς Ὑμετέρας ἀγαπητῆς Σεβασμιότητος εἰς τόν Θρόνον τῆς Ἐπαρχιακῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κρήτης, ἀπεφάσισεν ὅπως ἀπευθύνῃ πρός τήν Ὑμετέραν Σεβασμιότητα τά παρόντα Γράμματα. Ὅθεν, ἥκομεν ἐν εὐφροσύνῃ πνευματικῇ ἵνα ἐκφράσωμεν Ὑμῖν τάς ἐκ μέσης ἀγαπώσης καρδίας συγχαρητηρίους ἡμῶν εὐχάς καί προσρήσεις.

Εἴθε ὅπως Κύριος ὁ Θεός ἡμῶν ἀναδείξῃ Ὑμᾶς λαμπρόν οἰακοστρόφον τῆς ἀδελφῆς Ἐκκλησίας τῆς Κρήτης, πρός δόξαν Θεοῦ καί εὔκλειαν τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας καί χαρίσῃ Ὑμῖν Ἀρχιερατείαν μακράν, καρποβριθῆ καί εὐλογημένην.

Ἐπί τούτοις, συγχαίροντες καί αὖθις Ὑμῖν, κατασπαζόμεθα τήν Ὑμετέραν Σεβασμιότητα φιλήματι ἀγάπης ἐν Χριστῷ τῷ Θεῷ καί Σωτῆρι ἡμῶν, διατελοῦμεν


Ἀθήνησι τῇ 11ῃ Ἰανουαρίου 2022

Ενορία της Ρωσικής Εκκλησίας στις ΗΠΑ πέρασε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Την ώρα που στο Κίεβο η Ρωσική Εκκλησία κυνηγάει τις ενορίες που υπάγονταν σε αυτήν και αποφασίζουν να ακολουθήσουν τον Τόμο Αυτοκεφαλίας και να ενταχθούν στην Ουκρανική Εκκλησία, στις ΗΠΑ μια ενορία πέρασε από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτός Ρωσίας (Πατριαρχείου Μόσχας) στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Πρόκειται για την ενορία του Αγίου Νικολάου στο Red Bank του New Jersey, η οποία είχε δημιουργηθεί από το 1950 πέρασε στο Σλαβικό Βακαριάτο Αμερικανικής Αρχιεπισκοπής, υπό το ωμοφόριο του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου.

Στην ανακοίνωση της ενορίας γίνεται λόγος για την δύσκολη ιστορική πορεία της και στις ιστορικές της ρίζες ενώ οι ενορίτες εκφράζουν ευγνωμοσύνη στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο για τη στήριξή του.

© Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας

Ανεμβολίαστος 54χρονος ιερέας έφυγε από Covid-19 στην Ελασσόνα [video]


Πέρασε τον κορωνοϊό πέρυσι τέτοιο καιρό και πίστευε πως η φυσική ανοσία είναι αρκετή, γι' αυτό και δεν έκανε το εμβόλιο.

Ωστόσο, ο εφημέριος του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής στο Λουτρό Ελασσόνας Κωνσταντίνος Καλύβας, νόσησε για δεύτερη φορά. Πίστευε ότι ήταν κρύωμα, έκανε τα υποχρεωτικά τεστ που τον έδειχναν αρνητικό και λειτουργούσε κανονικά στην εκκλησία.

Αποφάσεις Φαναρίου: Δύο νέοι Άγιοι - Συμπαράσταση στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

 

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Συνῆλθε σήμερον, 11ην τ.μ. Ἰανουαρίου 2022, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τάς τακτικάς συνεδρίας τοῦ μηνός Ἰανουαρίου, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, καθ᾿ ἥν:

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος πήρε την ευχή του πρώην Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου


cretalive.gr

Τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Κρήτης κ. Ειρηναίο θέλησε να συναντήσει πριν αναχωρήσει για το Φανάρι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Ευγένιος. 

Με δάκρυα στα μάτια το μήνυμα του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου - Το πρώτο τηλεφώνημά του [video-photos]


Η πρώτη του γεμάτη συγκίνηση τηλεφωνική επικοινωνία ήταν προς την αγαπημένη του θεία, την Ιωάννα - Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης μεταβαίνει άμεσα στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» με προορισμό το Φανάρι, για τις ευχές των Ιεραρχών και τις εργασίες της Συνόδου - Λίγο πριν μεταβεί στο αεροδρόμιο πέρασε από το νοσοκομείο και επισκέφτηκε τον πρώην Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο, όπου και πήρε την ευχή του 

Ευχές Πατριάρχου Αλεξανδρείας προς τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης

 

Σεβασμιώτατον

Ἀρχιεπίσκοπον Κρήτης

κ. ΕΥΓΕΝΙΟΝ

Ἡράκλειον Κρήτης

Σεβασμιώτατε καί ἀγαπητέ ἀδελφέ ἐν Κυρίῳ ἅγιε Κρήτης,

Περιχαρεῖς ἐνωτίσθημεν τήν ὅλως ἐπαξίαν ἐκλογήν σας εἰς τόν περίπυστον Ἀρχιεπισκοπικόν Θρόνον τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κρήτης, διό σπεύδομεν ἐκφράσαι τά πλέον εἰλικρινῆ καί θερμά συγχαρητήρια ἡμῶν, εὐχόμενοι ὅπως τά ἔτη σας ὦσι πλεῖστα ὅσα καί ὑγιεινά, καί ή ποιμαντορία σας οὐ μόνον μακρά, ἀλλά πολύκαρπος πρός δόξαν Θεοῦ καί ἐγκαύχησιν τού περιφανοῦς λαοῦ τῆς γενετείρας μας Κρήτης.

ἀγαπητός ἐν Χριστῷ ἀδελφός

Ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος

Ἐν τῇ Μεγάλῃ Πόλει

τῆς Ἀλεξανδρείας

τῇ 11ῃ Ἰανουαρίου 2022


Νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος: «Θα διακονήσω την ειρήνη και την ενότητα της Κρητικής Εκκλησίας, την ενότητα του λαού μας»

Βαθύτατα συγκινημένος και χαρούμενος εμφανίστηκε στις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκλογή του ο μέχρι σήμερα Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος. 

Σε δηλώσεις του δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους μέχρι σήμερα τον στήριξαν στο έργο του, ενώ δήλωσε πως θα "διακονήσω την Ειρήνη και την ενότητα της Κρητικής Εκκλησίας, την ενότητα του λαού μας και θα διακονίσω την πορεία μιας Εκκλησίας με χρυσές σελίδες ιστορίας στο διάβα των αιώνων".

Νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης εξελέγη ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης Ευγένιος [video]

Κατά πληροφορίες, οι οποίες φθάνουν έως εμάς από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, συνεδριάζουσα η Αγία και Ιερά Σύνοδος εν Φαναρίω εξέλεξε, πριν λίγα μόλις λεπτά, νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης τον μέχρι τούδε Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. ΕΥΓΕΝΙΟ, με 7 ψήφους έναντι 5 του Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου.

Θετικός Covid-19 ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος

Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Πατριαρχείου.

Ο Πατριάρχης έχει ήπια συμπτώματα και θα ακολουθήσει το πρωτόκολλο που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις σύμφωνα με τις υποδείξεις των ιατρών. Έτσι, για τις επόμενες ημέρες αναστέλλονται όλες οι προγραμματισμένες συναντήσεις του Πατριάρχη ο οποίος θα παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό.

“Ο Μακαριώτατος έχει πολύ ήπια συμπτώματα. Του έχει συνταγογραφηθεί η κατάλληλη θεραπεία και σέβεται όλα τα επιδημιολογικά μέτρα. Μέσω της τεχνολογίας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με συνεργάτες και εκτελεί τα διοικητικά καθήκοντα κανονικά. Επίσης, δεν παύει να στηρίζει με προσευχή τους γιατρούς και το ιατρικό προσωπικό στο έργο τους και προσεύχεται ιδιαίτερα για την ίαση όλων όσων επλήγησαν από την επιδημία. Ο Πατριάρχης εκφράζει τη λύπη του που οι δημόσιες εκδηλώσεις στις οποίες θα συμμετείχε αναβλήθηκαν μέχρι νεωτέρας”, αναφέρει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πατριαρχείου Σερβίας.

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Φιόντορ Ντοστογιέφσκι. Αφιέρωμα του θεολογικού περιοδικού "Σύναξη" (τεύχος 160)


Το νέο τεύχος (αρ. 160) του έγκριτου θεολογικού περιοδικού "Σύναξη" κυκλοφορήθηκε και βρίσκεται ήδη στα χέρια μας. Αποτελεί αφιέρωμα στον μεγάλο δημιουργό Φιόντορ Ντοστογιέφσκι. Το εξώφυλλο κοσμεί έργο του Μάξιμου Βασίλιεβιτς.

Παραθέτουμε το ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ και στη συνέχεια τα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Έρχεται στο MEGA μια ιστορική βιογραφική σειρά για τον Άγιο Παΐσιο

Μία πολύ ενδιαφέρουσα καινούργια σειρά θα εντάξει το MEGA στο πρόγραμμά του με θέμα τη ζωή του Αγίου Παϊσίου και της οικογένειάς του, καταγράφοντας την πορεία του προς τον μοναχισμό.

Πρόκειται για ιστορική- βιογραφική σειρά του σύγχρονου Αγίου, που υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία φωτίζοντας με τον πνευματικό του λόγο πλήθος ανθρώπων. Η ιστορία ξεκινά από τη γέννηση του Αγίου Παϊσίου, κατά κόσμον Αρσενίου Εζνεπίδη, στα Φάρασα της Καππαδοκίας.