e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Κυριακή Βαΐων

"Ωσαννά!"

Πανηγυρικές κραυγές έσχιζαν τον ουρανό της Ιερουσαλήμ.

"Ευλογημένος ο ερχόμενος...!"

Γεμάτη χαρά οι Ιουδαίοι υποδέχονταν τον Υψηλό Επισκέπτη τους. Ο Ιησούς εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα σαν θριαμβευτής.

Από την Άρτα, δόκιμος Μοναχός στην παραδείσια ερημία των Στροφάδων Νήσων


Απόψε, 16.4.2022, μετά τον Αναστάσιμο Εσπερινό της Κυριακής των Βαΐων, ενώπιον του ιερού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου, στο Καθολικό της εν Ζακύνθω Μονής Στροφάδων Νήσων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ τέλεσε την Ακολουθία της Ρασοευχής για τον κ. Χριστόφορο Σφήκα
    Ο νέος Δόκιμος Μοναχός κατάγεται από την Άρτα και από μήνες εγκαταβιώνει στα νησιά των Στροφάδων, επιθυμώντας τον βίο της μοναχικής ασκήσεως. Για την περίοδο της επί θύραις Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα ήρθε στη Ζάκυνθο, ρασοφόρεσε απόψε και κατόπιν θα επιστρέψει την παραδείσια ερημία των Στροφάδων.
    Στην αποψινή Ακολουθία παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, παρόντων δε του Καθηγουμένου της εν λόγω Μονής και μελών της Αδελφότητας.

52η μέρα εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κ. Ονισένκο σχολιάζει [video-photos]

16 Απριλίου 2022, δηλαδή 52η μέρα της άναδρης και λυσσαλέας εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο σχολιάζει τα συμβαίνοντα με τον δικό του χαρακτηριστικό κι ευθύτατο τρόπο.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

«ὁ βασιλεύς σου ἔρχεται καθήμενος ἐπὶ πῶλον ὄνου»

«Εὑρὼν δὲ ὁ ᾿Ιησοῦς ὀνάριον ἐκάθισεν ἐπ᾿ αὐτό, καθώς ἐστι γεγραμμένον· «Μὴ φοβοῦ, θύγατερ Σιών· ἰδοὺ ὁ βασιλεύς σου ἔρχεται καθήμενος ἐπὶ πῶλον ὄνου» (Ιωάν. 12, 14-15)

«Ο ᾿Ιησοῦς εἶχε βρεῖ ἕνα γαϊδουράκι καὶ κάθισε πάνω του, ὅπως λέει ἡ Γραφή· Μὴ φοβᾶσαι θυγατέρα μου, πόλη τῆς Σιών· νά ποὺ ἔρχεται σ’ ἐσένα ὁ βασιλιάς σου, σὲ γαϊδουράκι πάνω καθισμένος» 

Εξόδιος Θ. Λειτουργία και Νεκρώσιμη Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Τρανουπόλεως Γερμανού [video]


Τά τῆς Ἐξοδίου Ἀκολουθίας τοῦ ἀειμνήστου ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΤΡΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥ: 

α) ἡ νεκρώσιμος Ἀκολουθία ἐψάλη ἐν τῷ Πανσέπτῳ Πατριαρχικῷ Ναῷ τοῦ Ἁγίου Ἐνδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου τοῦ Τροπαιοφόρου, τό Σάββατον τοῦ Λαζάρου, 16ην  Ἀπριλίου 2022, καί ὥραν 11ην πρωϊνήν,

β) ἐνωρίτερον, τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, ἐτελέσθη ἐξόδιος Θεία Λειτουργία ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς τοῦ ἀειμνήστου, ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Σαράντα Ἐκκλησιῶν κ. Ἀνδρέου,

  γ) τόν θάνατον ἐξήγγειλαν διά νεκρωσίμου ἀγγελτηρίου ἡ Α.Θ.Παναγιότης καί οἱ ἐν τῇ Πόλει ἐνδημοῦντες Σεβ. ἅγιοι Ἀρχιερεῖς,

δ) τό πένθος τῆς Ἐκκλησίας ἐσήκωσαν οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Φιλαδελφείας κ. Μελίτων καί Ἰκονίου κ. Θεόληπτος,

ε) τόν ἐπικήδειον ἐξεφώνησε, κατά τήν τάξιν, ὁ Πανοσιολ. Ὑπογραμματεύς τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, Διάκονος κ. Βοσπόριος,

ς) ὁ ἐνταφιασμός ἐγένετο ἐν τῷ Κοιμητηρίῳ τῆς Θείας Μεταμορφώσεως Σισλῆ. 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΛΗΡΗ ΒΙΝΤΕΟ:

Χειροθεσία νέου Αρχιμανδρίτου στη Μητρόπολη Ζακύνθου


Σάββατο του Λαζάρου, 16η Απριλίου 2022, στο Παρεκκλήσιο του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου της Οικίας του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, προ της απολύσεως της θ. Λειτουργίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, χειροθέτησε Αρχιμανδρίτη τον Ιερομόναχο Πορφύριο Γουσέτη, πτυχιούχο Γεωπονίας από Πανεπιστήμιο της Ρουμανίας και της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθήνας.

Καλλιτεχνίες Βαγιώνε 2022 στόλισαν τον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου


Πραγματοποιήθηκαν σήμερα μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου του Λαζάρου, 16 Απριλίου 2022, οι κατά παράδοσιν στολισμοί του Ναού της Παναγούλας Μπανάτου, για την αυριανή εορτή του Βαγιώνε! 

Παραμονή Βαγιώνε 2022, κρεμάστηκε το βαγί στο καμπαναρίο τση Παναγούλας Μπανάτου [video]

Σήμερα, παραμονή του Βαγιώνε. στις 11 το πρωί, όπως απαιτεί η παράδοση, έγινε το κρέμασμα του βαγιού στο καμπαναρίο τση Παναγούλας Μπανάτου, μαζί με κλαδί ελιάς και πανηγυρική κωδωνοκρουσία, η οποία προερχόταν από την Κέρκυρα (αλάρμα). Το σχετικό βίντεο, που ήταν live στο facebook, παρατίθεται ακολούθως! Καλή αυριανή και του χρόνου με υγεία, χαρά και χάρη Θεού!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Τα ζακυνθινά "αλογάκια" του Βαγιώνε από τη νόννα στο εγγόνι [photos-video]


Κείμενο: π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Όπως αντιλαμβάνεσθε, αγαπητοί αναγνώστες, η διακοσμητική μανία των Ζακυνθινών για τη γιορτή του Βαγιώνε βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Οι ναοί στολίζονται με κατασκευές από βαγιά φοινίκων και προσπαθούν να μυήσουν έτσι τους πιστούς στο μέγα Μυστήριο του Ερχόμενου προς το εκούσιο Πάθος. 

Πρόγραμμα Μεγάλης Εβδομάδας και Πάσχα 2022 στο Βανάτο Ζακύνθου


Κυριακή των Βαΐων, 17 Απριλίου 2022, ώρα 8 π.μ.: Ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία της Εορτής των Βαΐων. Ναός Παναγούλας
Κυριακή των Βαΐων, 17 Απριλίου 2022, ώρα 7 μ.μ.: Η Ακολουθία του Νυμφίου (Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας). Ναός Φανερωμένης