e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Γρεβενά: Πανηγυρικά Εσπέρια 2022 προς τιμήν του Αγίου Αχιλλίου

Το απόγευμα του Σάββατου, 14ης Μαΐου 2022 ξεκίνησαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο και προστάτη της πόλεως των Γρεβενών, Άγιο Αχίλλιο, Αρχιεπίσκοπο Λαρίσης τον Θαυματουργό.  

Επίτιμος Διδάκτωρ ΕΚΠΑ ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ

Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, ύστερα από ομόφωνη εισήγηση του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας, κατόπιν σχετικής πρότασης των Καθηγητών Εμμανουήλ Καραγεωργούδη, Ευσταθίου Λιανού-Λιάντη και Ιωάννας Κομνηνού, αποφάσισε την αναγόρευση του Σεβ. Μητροπολίτη Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ σε Επίτιμο Διδάκτορα.

Επιστροφή του Οικουμενικού Πατριάρχου από το Riyadh

Ἀκυρωθείσης τῆς πτήσεως τῆς ἐπιστροφῆς Του εἰς τήν Πόλιν διά τεχνικούς λόγους, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης παρέμεινε μίαν ἐπί πλέον ἡμέραν (τήν Πέμπτην, 12ην Μαΐου 2022) εἰς τήν πρωτεύουσαν τῆς Σαουδικῆς Ἀραβίας, κατά τήν ὁποίαν εἶχε τήν εὐκαιρίαν, μαζί μέ ἄλλους συνέδρους τῆς Συναντήσεώς των, νά ἐπισκεφθῇ τήν ἀρχαίαν πόλιν Diriyah καί νά ξεναγηθῇ εἰς τά ἐκεῖ παλαιά ἀνάκτορα τῶν βασιλέων, τά ὁποῖα ἐπεσκευάσθησαν ἐπιμελῶς μέ τήν συνεργασίαν τῆς UNESCO, νά παρακολουθήσῃ δέ καί σχετικόν πρόγραμμα «Ἦχος καί φῶς». 

15 χρόνια "Natura Zante": 710 δημοσιεύσεις - 630.000 μοναδικές αναγνώσεις


Αγαπητοί Φίλοι, 

η ιστοσελίδα "Natura Zante", μια προσπάθεια του πολυπεριοδικού μας για οικολογική ευαισθητοποίηση και καταγραφή της σχέσης Θεολογία και Φυσικού Περιβάλλοντος, γίνεται αυτές τις ημέρες 15 ετών

Τούτο μεθερμηνεύεται σε 710 δημοσιεύσεις και σχεδόν 630.000 μοναδικές αναγνώσεις εκ μέρους Σας.

Χάριν αναμνήσεων, δείτε την 1η δημοσίευση του "Natura Zante", στις 11 Μαΐου 2007, κάνοντας κλικ ΕΔΩ!

Ευχηθείτε μας να έχουμε συνέχεια, με συνέπεια και αντικειμενικότητα στο μετερίζι της μεγάλης υπόθεσης της προστασίας του Περιβάλλοντος, ως δημιουργήματος της θείας Αγάπης και Πρόνοιας! 

Ανοιχτή επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη από προσωπικότητες της Βόρειας Μακεδονίας

Παναγιώτατε, πολυσέβαστε Πάτερ των Ορθοδόξων και Οικουμενικέ Πατριάρχα, κ. κ. Βαρθολομαίε,

Οι παρακάτω υπογράφοντες, πολίτες, εκπρόσωποι της κοινωνίας, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, ιατροί, εργαζόμενοι στους περισσότερους τομείς της κοινωνίας στην Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με χαρά χαιρετίζουμε και Σας ευχαριστούμε πολύ Εσάς και τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου για την ιστορική απόφαση της 9 Μαΐου 2022. Σύμφωνα μ’ αυτήν η αγαπημένη μας Εκκλησία, η σεπτή ιεραρχία της, ο κλήρος και ο λαός, δεν είναι πια σε σχίσμα, διακοπή και διεθνή απομόνωση, αλλά σε κανονική και λειτουργική κοινωνία με την Πρωτόθρονη Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και δι’ αυτής και με όλες τις υπόλοιπες τοπικές ορθόδοξες εκκλησίες. Ταυτόχρονα, τα όρια της εκκλησιαστικής εξουσίας του Αρχιεπισκόπου μας, της Αυτού Μακαριότητος κ. κ. Στεφάνου και της Συνόδου τελικά είναι καθορισμένα και εξασφαλισμένα, για το οποίο είμαστε πολύ ευγνώμονες.

Η Μητέρα Εκκλησία στην Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας

Του Σεβ. Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου και Καθηγητή ΑΠΘ κ. Ανδρέα Νανάκη
To Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως η Μητέρα Εκκλησία, τον 19ο και 20ό αιώνα, με τη δημιουργία και τη συνοριακή οριοθέτηση των εθνικών κρατών στα Βαλκάνια, δημιούργησε με Πατριαρχικούς και Συνοδικούς Τόμους, αυτοκέφαλες Εκκλησίες (Ελλάδα, Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία).

«Πλῆθος πολὺ τῶν ἀσθενούντων»

«῎Εστι δὲ ἐν τοῖς ῾Ιεροσολύμοις ἐπὶ τῇ προβατικῇ κολυμβήθρα, ἡ ἐπιλεγομένη ῾Εβραϊστὶ Βηθεσδά, πέντε στοὰς ἔχουσα. ᾿Εν ταύταις κατέκειτο πλῆθος πολὺ τῶν ἀσθενούντων, τυφλῶν, χωλῶν, ξηρῶν, ἐκδεχομένων τὴν τοῦ ὕδατος κίνησιν»  (Ιωάν. 5, 2-3)

«Κοντὰ στὴν προβατικὴ πύλη, στὰ ῾Ιεροσόλυμα, ὑπάρχει μιὰ δεξαμενὴ μὲ πέντε στοές, ποὺ ἑβραϊκὰ ὀνομάζεται Βηθεσδά. Σ’ αὐτὲς τὶς στοὲς κείτονταν πολλοὶ ἄρρωστοι, τυφλοί, κουτσοί, παράλυτοι, ποὺ περίμεναν νὰ ἀναταραχθεῖ τὸ νερό». 

Ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος ομιλεί στον «Εθνικό Κήρυκα»

Του Θεοδώρου Καλμούκου | ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ, 13.5.2022

ΒΟΣΤΩΝΗ. Το έτος 2016 η Σμύρνη της Μικράς Ασίας απόκτησε τον πρώτο της Μητροπολίτη έπειτα από την καταστροφή της το 1922, τον Βαρθολομαίο (Σαμαρά), ο οποίος είναι ο απευθείας διάδοχος του τελευταίου ο εθνοϊερομάρτυρος Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου.

Η Ρωσική Εκκλησία θα ενισχύσει την ιδεολογική «εξυπηρέτηση» του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου

Του Ολεξάντρ Εφρεμένκο, θεολόγου

Εκτός από την ευλογία των εγκληματιών πολέμου για μαζικές δολοφονίες Ουκρανών και την αιτιολόγηση των εισβολέων με αυθαίρετη ερμηνεία της Αγίας Γραφής, οι ηγέτες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σχεδιάζουν περαιτέρω μέτρα και ενημερωτικές ενέργειες με στόχο την αύξηση του μίσους των Ρώσων για τον Ουκρανικό λαό, την εξύμνηση των ρωσικών δυνάμεων κατοχής και την υποστήριξη του μύθου του «ιερού πολέμου» σε «δικά τους ιστορικά εδάφη».