e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Πανήγυρις 2022 του Ναού των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Παρισίων


Το Σάββατο, 21η Μαΐου 2022, ημέρα κατά την οποία τιμώνται οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη, πανηγύρισε σεμνοπρεπώς ο φερώνυμος Ναό των Παρισίων, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Δημητρίου. Για όλα είχε μεριμνήσει κατά τάξιν ο αρχιερατικώς Προϊστάμενος, Θεοφ. Επίσκοπος Ρηγίου κ. Ειρηναίος.
[Φωτο-ανταπόκριση: Ευσεβής ενορίτισσα του ανωτέρω Ναού, την οποίαν ευχαριστούμε.]

Λαμπρή η εορτή των Αγίων Ισαποστόλων και Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ανδραβίδα

Μέσα στην ατέρμονη και ατελεύτητη χαρά της Αναστάσεως του Χριστού, εορτάστηκαν στην Ανδραβίδα Ηλείας λαμπρά και πανευλαβικά, με μία σειρά θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων το τριήμερο 19, 20 και 21 Μαΐου, οι ένδοξοι Ισαπόστολοι ο Μέγας Κωνσταντίνος, ο Θεόσταλτος Χριστιανός Αυτοκράτορας και η μητέρα του Αγία Ελένη στον ομώνυμο περικαλέστατο Μητροπολιτικό Ναό.

Τα ιερά λείψανα των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου για πρώτη φορά στην Βουλγαρία [photos-video]

Σήμερα Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε επίσημη υποδοχή των ιερών λειψάνων των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, φωτιστών των Σλάβων και ισαποστόλων, στην Σόφια, την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας.

Ο Ηγούμενος της Εσφιγμένου αρχιμ. Βαρθολομαίος σε Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και Βουλγαρική Τηλεόραση


21.5.2022.  Επίσημη υποδοχή ηγουμένου Ι. Μ. Εσφιγμένου αρχιμ. Βαρθολομαίου στην Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου Μπίγκορσκι. Ακολούθησε προσφώνηση του ηγουμένου της δεύτερης επισκόπου Αντανίας κ. Παρθενίου και αντιφώνηση από τον ηγούμενο της Ι. Μ. Εσφιγμένου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στον ερειπωμένο Ναό της Παναγίας Παραμυθίας – Βλάχ Σαράι [video]

Ο ιστορικός Ναός, ο οποίος στα τέλη του 16ου αιώνα λειτούργησε για μικρό χρονικό διάστημα ως Πατριαρχικός και εκεί έγινε η επικύρωση της πατριαρχικής τιμής του Πατριαρχείου Μόσχας, καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1970

Η Α.Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σήμερα, Δευτέρα, 23 Μαϊου 2022, χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία στα ερείπια του Ναού της Παναγίας Παραμυθίας Φαναρίου, γνωστού ως “Βλαχ Σαράι”. Ήταν η πρώτη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον ιστορικό αυτό Ναό, μετά την ολοσχερή καταστροφή του από πυρκαγιά το 1970. Υπενθυμίζεται ότι η Παναγία Παραμυθία, που απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη σημερινή έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, από το 1587 και για ένα μικρό χρονικό διάστημα λειτούργησε ως Πατριαρχικός Ναός, και εκει έγινε η επικύρωση της πατριαρχικής τιμής του Πατριαρχείου Μόσχας.

Ο Πρέσβυς της Ουκρανίας στον Μητροπολίτη Σουηδίας | Ambassador of Ukraine Visits Metropolitan of Sweden

Την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 22 Μαΐου 2022, το πρωΐ, ο Εξοχ. Πρέσβυς της Ουκρανίας στη Στοκχόλμη κ. Andrii Plakhotniuk επισκέφθηκε τον Σεβ. Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα, στις εγκαταστάσεις του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης.

Πρωτόκολλο Συνεργασίας Εκκλησίας Ελλάδος και Ιορδανικού Οργανισμού Τουρισμού

Δεκαμελής (10) Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος αποτελούμενη από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες α) Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, Πρόεδρο της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, β) Άρτης κ. Καλλίνικο, γ) Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, δ) Ζακύνθου κ. Διονύσιο, τους Κληρικούς: ε) Αρχιμ. κ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα του Συνοδικού Γραφείου, στ) Αρχιμ. κ. Σεραφείμ Κονίδη, Κληρικό της I. Μητροπόλεως Ζακύνθου, ζ) Πρωτ. κ. Νικόλαο Κακοχρήστο, Κληρικό της I. Μητροπόλεως Άρτης, η) Πρωτ. κ. Ευάγγελο Φεγγούλη, Κληρικό της I. Μητροπόλεως Καρπενησίου, και τους λαϊκούς: θ) Ελλογιμ. Κ. Θεόδωρο Πιτταρά, Επικ. Καθηγητή Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, και ι) κ. Μάριο Μάγκο, συνεργάτες-Μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυν. Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, επισκέφθηκε κατόπιν σχετικής Εγκρίσεως και Ευλογίας της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου την Ιορδανία, από την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 έως και την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022.

Περί θρησκευτικής θεατρολογίας

 

Μητροπολίτου πρ. Χαλκηδόνος Ἀθανασίου

Εἴθισται, εὐτυχῶς, παλαιόθεν εἰς διαφόρους τόπους καί θεσμούς ἱερούς καί μή νά συμβαίνουν γεγονότα εὐτράπελα προκαλοῦντα συχνάκις θυμηδίαν ἤ καί γοερούς κλαυθμούς.

            Καί αὐτά, ὡς μή ὤφελεν, διακοσμοῦν πολυχρώμως καί γελοιογραφικῶς τόν κόσμον, ἐντός τῆς παραλογικῆς, ἰδία κατά τάς ἡμέρας μας, πολυκοσμικῆς ἀτμοσφαίρας ἔνθα ζῶσιν καί ἀναπνέουν πλείστοι ὅσοι ἀδιαφόρως θεώμενοι τά λαμβάνοντα χώραν ὡς λίαν φυσικά καί ἀποδεκτά.

Πατριαρχική Χοροστασία σε Θ. Λειτουργία στα ερείπια της Παναγίας Παραμυθίας Βλαχσαράι [live]


Σήμερα Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022, στον ερειπιώνα -εκ αιτίας πυρκαγιάς- του παλαίφατου Ναού Παναγίας της Παραμυθίας, τελείται θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστατεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Ο εν λόγω Ναός πρόκειται οσονοπούπω να αποκατασταθεί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Λείψανα των Αγ. Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στον Ναό Αγ. Ματρώνης Ν. Ερυθραίας (25.5-5.6.2022)

 

Η Κοινότητα Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βρισβάνης μετατράπηκε σε Ενορία της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος επισκέφθηκε την Ενορία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Mount Gravatt Βρισβάνης, όπου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής, 22ας Μαΐου, μέσα σε κλίμα χαράς και ενθουσιασμού. Και αυτό, διότι κατά την περασμένη εβδομάδα τα μέλη της Κοινότητας έλαβαν μια ιστορική απόφαση για το μέλλον και την προοπτική της. Σύμφωνα με όλες τις διαδικασίες που προβλέπει το Καταστατικό της, αποφάσισε μετά από ψηφοφορία να μετατραπεί σε Ενορία και να ενταχτεί πλήρως κάτω από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και την πνευματική ηγεσία του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας και ένα σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδό της.

Αυστραλίας Μακάριος σε νέο Διάκονο: «Να πείσεις τους ανθρώπους ότι πρέπει να χαίρονται»

«Θα είσαι επιτυχημένος και ευλογημένος κληρικός εάν καταφέρεις να πείσεις τους ανθρώπους ότι πρέπει να χαίρονται. Μέσα σε μια κοινωνία θλίψεως και καταθλίψεως χρειαζόμαστε τη χαρά όσο ποτέ. Να πείσεις τους ανθρώπους να ζουν και να βιώνουν την εσωτερική χαρά του Χριστού, την αληθινή χαρά που αποτελεί πρόγευση της Βασιλείας του Θεού».

Νέος Αρχιερατικώς Προϊστάμενος στον Καθεδρικό Ναό Αλεξανδρείας


Την Κυριακή, 23η Μαΐου 2022,ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄ παρέστη συμπροσευχόμενος κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, προ του πέρατος της οποίας ανακοίνωσε τον διορισμό του Σεβ. Μητροπολίτη Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμονος, Αρχιγραμματέως και Μέλους της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ως του νέου Αρχιερατικώς Προϊσταμένου του προαναφερθέντος περικαλλούς Ναού.