e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Κίεβο: Εορτάζοντας η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας την 1034η επέτειο από το Βάπτισμα των Ρως

Εορτάζοντας την 1034η επέτειο από τη Βάπτιση Ρωσίας-Ουκρανίας, την ημέρα μνήμης του Αγίου Ισαποστόλου Πρίγκιπα του Κιέβου Βλαδίμηρου του Μεγάλου και της Ημέρας της Ουκρανικής Πολιτείας, ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος προέστη Θείας Λειτουργίας στις 28 Ιουλίου 2022 στον χρυσότρουλο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ.

Έκδοση της Αποστολικής Διακονίας για την Πατριαρχική Επίσκεψη στη Στοκχόλμη

Η Ι. Μητρόπολις Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας παρουσιάζει και παράλληλα παραδίδει στο ποίμνιό της και σε κάθε ενδιαφερόμενο για τα εκκλησιαστικά και ιστορικά δρώμενα, μία νέα δίγλωσση έκδοσή της, στην ελληνική και την αγγλική, με τίτλο, “Ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαῖος καί ἡ 50ετηρίς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Σουηδίας”, η οποία αναφέρεται στην επίσκεψη της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, στη Στοκχόλμη, το 2019, με αφορμή την συμπλήρωση πενήντα ετών από της ιδρύσεως της επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου στη Σκανδιναυΐα, με την έκδοση Ιδρυτικού Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου.

Δήλωση Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου

Ἐπειδή,ὕστερα ἀπό τήν ἀπόφαση τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος γιά τήν διχοτόμιση τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Αἰτωλίας καί Ἀκαρνανίας, γράφηκαν μερικά σχόλια γιά τό πρόσωπό μου, θά ἤθελα νά ἐνημερώσω κάθε ἄνθρωπο καλῆς θέλησης τά ἀκόλουθα:

155η μέρα εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κ. Ονισένκο σχολιάζει [video-photos]

28 Ιουλίου 2022, δηλαδή 155η μέρα της άνανδρης και λυσσαλέας εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο σχολιάζει τα συμβαίνοντα με τον δικό του χαρακτηριστικό κι ευθύ τρόπο.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Επικοινωνία Προέδρου της Ουκρανίας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

 

Με σημερινή δημοσίευσή του στο Twitter, στα ουκρανικά και στα αγγλικά, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι επικοινώνησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με την ευκαιρία της 1034ης Επετείου του Βαπτίσματος των Ρως-Ουκρανίας από τη Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως. 

Συγκεκριμένα, ο Ουκρανός Πρόεδρος αναφέρει: 

ΧΡΙΣΤΙΑΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ: Μελέτες για την αναβίωση του θεσμού των διακονισσών

ΧΡΙΣΤΙΑΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ: Μελέτες για την αναβίωση του θεσμού των διακονισσών, επιμέλεια Σπυριδούλα Αθανασοπούλου-Κυπρίου, Αικατερίνη Δροσιά και Αντωνία Κυριατζή, εκδ. Αρμός, Αθήνα 2022. Σελ. 520.

Κεντρικό θέμα του συλλογικού τόμου είναι η παρουσία και η διακονία των χριστιανών γυναικών στη ζωή της Εκκλησίας. Βασικοί άξονες των 25 κεφαλαίων του είναι πρώτον η αναβίωση του θεσμού των Διακονισσών, δεύτερον η Βιβλική, λειτουργική, Πατερική, αρχαιολογική, κανονική, θεολογική, και ιστορική ανάλυση του θέματος και τέλος η κριτική θεολογική αποτίμηση των πρόσφατων εξελίξεων στην Ορθόδοξη Εκκλησία σχετικά με τον θεσμό των διακονισσών, και όχι μόνο. Σκοπός όλων των κεφαλαίων είναι να μελετηθεί το ζήτημα από πολλές και διαφορετικές πλευρές, προκειμένου οι αναγνώστες και μελετητές του θέματος να αποκομίσουν μια συνολική εικόνα των σχετικών ζητημάτων.

Τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτου Βρυούλων κ. Παντελεήμονος

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΒΡΥΟΥΛΩΝ

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων, επί τη Ιερά Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού, εχοροστάτησε κατά τον Εσπερινόν της Εορτής είς τόν Ιερόν Ναόν του Αγίου Παντελεήμονος Πολίχνης της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και την κυριώνυμον ημέρα στο Αρχιερατικό συλλείτουργο μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς είς τόν Ιερόν Ναόν του Αγίου Παντελεήμονος Βότση της Ι. Μητροπόλεως Καλαμαριάς.
Ο Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων κατά την ομιλίαν του ετόνισε :