e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Πατριαρχική Χοροστασία στον Μ. Εσπερινό της παραμονής της Εορτής της Ινδίκτου 2022 [video-photos]

Το απόγευμα της 31ης Αυγούστου 2022, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στον Μ. Εσπερινό για την εορτή της Ινδίκτου, στην Ι. Μ. Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, παρουσία πλήθους Ιεραρχών και όλων των παρευρεθέντων κατά την τελετή αγιοκατατάξεως των νέων Αγίων της Εκκλησίας.

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Επίσημα εντάχτηκαν τρεις νέοι Άγιοι στο εορτολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας [video-photos]

Η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία της τελετής υπογραφής των Πατριαρχικών και Συνοδικών Πράξεων εντάξεως τριών νέων Αγίων στο εορτολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2022, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό.

Elder Metropolitan Emmanuel of Chalcedon Opening Remarks – Confessional Meeting – Orthodox Family (September 1st, 2022)

Your Eminences,

Your Excellencies and Graces,

Dear Fathers,

Beloved Brothers and Sisters in Christ,

Welcome to this meeting of the Orthodox Family during the 11th Assembly of the World Council of Churches. It is a true blessing and privilege to come together as representatives of our Mother Churches bearing witness to our historical spiritual traditions and the apostolic experience of the Christian faith as lived in the various contexts of our communities as Oriental and Eastern Orthodox. As such, the Orthodox Churches have a very special role to play in the life, orientation, and future of the World Council of Churches, especially following the adoption of the results of the work of the Special Commission for Orthodox Participation in the WCC of 2005.

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος μιλά από Κωνσταντινούπολη για τον Όσιο Βησσαρίωνα [video]

Στον τηλεοπτικό σταθμό «Star Κεντρικής Ελλάδος» για την υπογραφή της επίσημης Αγιοκατατάξεως του Οσίου πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου μίλησε απόψε, σε απευθείας διαδικτυακή σύνδεση από την Κωνσταντινούπολη, ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα ακολούθως:

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος στις εορτές του Φαναρίου για την αρχή της Ινδίκτου 2022 [photos]

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, επικεφαλής υπερπληθούς ομίλου κληρικών και λαϊκών προσκυνητών εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, είχε την μεγάλη τιμή και ευλογία να παραβρεθεί χθες το βράδυ στην Πατριαρχική Χοροστασία τόσο στον Μεγάλο Πατριαρχικό Εσπερινό της εορτής της αρχής της Ινδίκτου στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Μπαλουκλί όσο και στην σημερινή Πατριαρχική Χοροστασία στον Όρθρο και στην Θεία Λειτουργία της εορτής της αρχής της Ινδίκτου στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας τέλεσε τον Αγιασμό στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό σήμερα Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022 στην αίθουσα της Συγκλήτου πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ζάμπιας κ Ιωάννη .
Ο Σεβασμιώτατος μετέφερε τον χαιρετισμό του Προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου επ' ευκαιρία ενάρξεως του Νέου Ακαδημαϊκού Ετους. στον Προέδρο της Ιατρικής Σχολής καθ. Γεράσιμο Σιάσο, του αντιπρόεδρο καθ. Νίκο Αρκαδόπουλου και των υπολοίπων του ΔΣ .

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων τόνισε:

Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου: "Σας προσκαλώ να έλθετε…"

Η εγκύκλιος-πρόσκληση του Μητροπολίτη προς τον λαό της Καβάλας για συμμετοχή στην υποδοχή και τη φιλοξενία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμου

Η εορτή της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου στη Μονή Ελεούσης Λυγιάς-Βαρθολομιού


Η Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία, εορτάζει και τιμά όχι μόνο τα πρόσωπα των Αγίων, αλλά και τα ιερά αντικείμενα και ενδύματά των. Ό,τι σχετίζεται με τη ζωή του ανθρώπου και μάλιστα τα ενδύματά του, που αγγίζουν το σώμα του, είναι πάντα από τα πιο προσωπικά ενθυμήματα, που διατηρούν οι μεταγενέστεροι. Αλλά τα ενδύματα των Αγίων δεν είναι απλώς αντικείμενα που διατηρούν σ’ εμάς τη μνήμη τους, αλλά έχουν κι αυτά τη χάρη του Θεού! Το βλέπουμε άλλωστε στα ιερά Ευαγγέλια, όπου η αιμορροούσα γυναίκα, «ακούσασα περί του Ιησού, ελθούσα εν τω όχλω όπισθεν, ήψατο του ιματίου αυτού· έλεγε γάρ, ότι εάν άψωμαι των ιματίων αυτού σωθήσομαι. Και ευθέως εξηράνθη η πηγή του αίματος αυτής».

Η αρχή της Ινδίκτου 2022 στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan 

Σύμφωνα με την ισχύουσα στο Φανάρι εκκλησιαστική τάξη και παράδοση, εορτάστηκε σήμερα, Πέμπτη, 1η Σεπτεμβρίου 2022, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η αρχή της Ινδίκτου – η εκκλησιαστική πρωτοχρονιά – και η Σύναξη προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παμμακαρίστου, της οποίας η πανίερη εικόνα φυλάσσεται στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό. 

Η παρουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην 11η Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών

Από 31 Αυγούστου έως και 8 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιείται στην Καρλσρούη της Γερμανίας η 11η Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, με θέμα «Η αγάπη του Χριστού κινεί τον κόσμο προς τη συμφιλίωση και την ενότητα». Πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο του ΠΣΕ μετά την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας στην Κρήτη.

Χριστιανικό Συμβούλιο Μοζαμβίκης, για την Κλιματική Κρίση, στον ελληνορθόδοξο Καθεδρικό του Maputo

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022, o Καθεδρικός Ναός των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ στην πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης, το Μαπούτο, καλωσόρισε τα μέλη του Χριστιανικού Συμβουλίου της Μοζαμβίκης, θρησκευτικούς ηγέτες και θεολόγους, για έναν θεολογικό προβληματισμό και τον ρόλο των εκκλησιών για την κλιματική αλλαγή.