e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Εσπέρια Κυριακής Γ΄ Λουκά, 8.10.22, στη Μονή Θάρρι της Ρόδου [video]


Σάββατο, 8.10.2022. Εσπερινός της Κυριακής στη Μονή του Ταξιάρχη στο Θάρρι της Ρόδου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Τιμώντας τέσσερις Μικρασιάτισσες Παναγίες στη Ρόδο. Αρχιερατικά εσπέρια και εκδήλωση [video]

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου υποδέχτηκε στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού τέσσερις ιερές Εικόνες της Παναγίας:

Η Χειροτονία του νέου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου [photos]

8.10.2022     


Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Nα μεταφέρει το «αθόρυβο» που τον χαρακτηρίζει και στην Αρχιερατική του διακονία κάλεσε τον νέο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου τελέσθηκε σήμερα το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο. Παρέστησαν Αρχιερείς, κλήρος και λαός.

"ἐξέλθετε ἐκ μέσου αὐτῶν καὶ ἀφορίσθητε"

«Διὸ ἐξέλθετε ἐκ μέσου αὐτῶν καὶ ἀφορίσθητε, λέγει Κύριος, καὶ ἀκαθάρτου μὴ ἅπτεσθε, κἀγὼ εἰσδέξομαι ὑμᾶς, καὶ ἔσομαι ὑμῖν εἰς πατέρα, καὶ ὑμεῖς ἔσεσθέ μοι εἰς υἱοὺς καὶ θυγατέρας» (Β’ Κορ. 6, 17-18)

«Γι’ αὐτὸ λέει ὁ Κύριος· Φύγετε μακριὰ ἀπ’ αὐτοὺς καὶ ξεχωρίστε. Μὴν ἀγγίζετε ἀκάθαρτο πράγμα, κι ἐγὼ θὰ σᾶς δεχτῶ. Θὰ εἶμαι γιὰ σᾶς ὁ Πατέρας, κι ἐσεῖς θὰ εἶστε γιοὶ καὶ θυγατέρες μου». 

            Η σχέση των χριστιανών με τον κόσμο είναι ένα σημείο στο οποίο, από την αρχή της παρουσίας της Εκκλησίας στον κόσμο, οι πιστοί είχαν και έχουν βαθύ προβληματισμό. Είμαστε ξεχωριστοί από το κοσμικό πνεύμα; Η απάντηση μοιάζει αυτονόητα καταφατική. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται μία έξοδος. Πόσο είναι εφικτή όμως αυτή, εφόσον ζούμε μέσα στον κόσμο; Είναι δυνατόν ο χριστιανός να εξέλθει από τον κόσμο της καθημερινότητας, τον πλαίσιο που ο πολιτισμός ορίζει, τις επιδράσεις που όλοι υφιστάμεθα; Μήπως η προτροπή για έξοδο μοιάζει λόγος κενός, καθώς κληθήκαμε να ζούμε εν χρόνω, τον οποίο εμείς δεν ορίζουμε, και εν κόσμω, τον οποίο εμείς δεν επιλέξαμε;

Ένας απρόσμενος επισκέπτης ["Φωνή Κυρίου", 9.10.2022]

Ρόδος: 5ο Συνέδριο για την Ποιμαντική στην Υγεία - Συνεδρίες 8.10.2022 [video]

Καθ' όλο το πρωί του Σαββάτου τής 8ης Οκτωβρίου 2022, στη Ρόδο, έλαβαν χώραν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και συζητήσεις, στο πλαίσιο του 5ου Συνεδρίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας. 

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ, ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΘΑΡΡΙ:

Αν ζήσω χίλια χρόνια

Του Π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ 

Ο Χριστός μιλούσε στους ανθρώπους για πράγματα που ήταν πολλές φορές δύσκολο να γίνουν αποδεκτά. Για να τα πιστέψουν πιο εύκολα οι άνθρωποι, ο Χριστός τους έδινε κάποιο «σημείο». Κάτι που το έβλεπαν να γίνεται αμέσως μπροστά στα μάτια τους, ή που θα γινόταν στο κοντινό μέλλον. Έτσι το σημείο γινόταν εγγύηση, ότι θα πραγματοποιηθεί και ό,τι άλλο έλεγε και υποσχόταν ο Χριστός, έστω κι αν αυτό φαινόταν εντελώς απίστευτο, ή επρόκειτο να λάβει χώρα ακόμα και στο απώτερο μέλλον. Προλέγοντας π. χ. το τέλος του κόσμου, για να γίνει πιστευτός ο λόγος του, τους έδωσε για σημάδι κάτι που θα το έβλεπαν με τα μάτια τους. Το τέλος της Ιερουσαλήμ, την πλήρη καταστροφή και ερήμωσή της από τους Ρωμαίους, που θα γινόταν προτού «παρέλθη η γενεά αύτη». Όπως και έγινε (το 70 μ. Χ.).