e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Μιμούμενοι τους Αγίους Πάντες

ΟΜΙΛΙΑ

ΣΤΗΝ KΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

11 Ιουνίου 2023

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Oι Απόστολοι του Κυρίου μας, που φωτίστηκαν την ημέρα της Πεντηκοστής από το Άγιο Πνεύμα, αποτέλεσαν τον πρώτο κρίκο μιας ατελείωτης αλυσίδας Αγίων (μαρτύρων και οσίων) που φτάνει έως τις μέρες μας και διαρκώς επεκτείνεται στο μέλλον, μέχρι την συντέλεια του κόσμου.

Οι άτολμοι, αμαθείς και πνευματικά ανώριμοι μαθητές, μετά την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος και τον φωτισμό του μυαλού και της ψυχής τους από την σοφία και τον ανέσπερο ήλιο της Θεότητος, απέκτησαν χαλύβδινη δύναμη και ακαταμάχητη σοφία. Έτσι, άρχισαν να διδάσκουν άφοβα έμπροσθεν των ανθρώπων. Αντιμετώπισαν ατρόμητα, γεμάτοι θεϊκό σθένος, βασιλείς, αυτοκράτορες, τοπάρχες και εξουσιαστές, ισχυρούς και πλούσιος, συκοφάντες και ασεβείς. Άντεξαν την απιστία, τις λοιδορίες, τα μαρτύρια και τον θάνατο. Η ζωή τους υπήρξε διαυγής και κρυστάλλινη, καθαρή και λαμπρή. Η βιωτή τους ήταν εντελώς διαφορετική από αυτή των ασεβών ανθρώπων.

Βέβαια, αυτό δεν συνέβη μόνο στην μετά Χριστόν εποχή και τους αιώνες που ακολούθησαν αλλά συνέβαινε και στα χρόνια της Παλαιάς Διαθήκης. Οι δίκαιοι του Θεού και οι Προφήτες εδιώκονταν, εσυκοφαντούνταν, βασανίζονταν και θανατώνονταν φρικτά.

Ας σκεφτούμε τις διώξεις των προφητών Ησαΐα, Ιερεμία και Δανιήλ. Βέβαια αυτοί δεν είχαν δεχθεί την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, όπως οι Απόστολοι, ήταν όμως άνθρωποι ευλογημένοι και φορείς της ουρανίας Χάριτος. Ήταν η χαλύβδινη και αληθινή γλώσσα και εκπροσώπηση του Θεού, που είχε σκοπό να ελέγξει και να καυτηριάσει τις ανομίες, τις αδικίες, την ανηθικότητα και την ασέβεια των ανθρώπων.

Όμως οι ασεβείς ηγεμόνες, οι πολιτικά και οικονομικά ισχυροί και γενικά οι εκπρόσωποι του παλαιού, φθειρόμενου από την απάτη, κόσμου, δεν το ανέχθηκαν και έτσι, τόσο στα χρόνια της Παλαιάς Διαθήκης με κορωνίδα και επιστέγασμα τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, όσο και σε όλες τις επόμενες εποχές έως σήμερα, οι διωγμοί εξακολουθούν, απλώς τα μέσα που χρησιμοποιούν σήμερα είναι διαφορετικά.

Ιδιαίτερα σήμερα, ας μην έχουμε την αυταπάτη ότι ο Χριστός δεν διώκεται. Στα χρόνια μας υπάρχουν ασεβείς, άθεοι και συκοφάντες της πίστης. Έναντι όλων αυτών χρειάζεται κι εμείς να επαγρυπνούμε, μιμούμενοι το παράδειγμα των Αγίων!

Δεν υπάρχουν σχόλια: