e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Βηθλεέμ: Πατριαρχική Αγρυπνία Χριστουγέννων, 7.1.2023


Τήν κυριώνυμον ἡμέραν, Σάββατον 25ην Δεκεμβρίου 2022/ 7ης Ἰανουαρίου 2023, ἡ ἑορτή ἤρχισε διά τῆς ἀκολουθίας τοῦ Ὄρθρου, ἅμα τῇ εἰσόδῳ ἀπό τῆς Πύλης τοῦ Βαπτιστηρίου τοῦ Πατριαρχικοῦ Ἐπιτρόπου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ἡσυχίου, ὁ ὁποῖος προεξῆρξε καί ἀνέγνωσε τόν Ἑξάψαλμον καί οἱ ψάλται ἔψαλλον τά λοιπά τῆς ἀρχῆς τοῦ Ὄρθρου.

Χριστούγεννα στην ουκρανόφωνη Ενορία της Βιέννης, 7.1.23

Σὲ κλίμα συγκίνησης ἑορτάσθηκε στὸν Καθεδρικὸ Ἱ. Ναὸ Ἁγίας Τριάδος Βιέννης κατὰ τὸ Ἰουλιανὸν Ἡμερολόγιον ἡ κατὰ Σάρκαν Γέννησις τοῦ Βασιλέως τῆς Εἰρήνης καὶ Σωτῆρος τῶν ψυχῶν ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ. Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Αὐστρίας κ. Ἀρσένιος προέστη καὶ ἐκήρυξε τὸ ἱερὸν Εὐαγγέλιον ἀπευθύνοντας παραμυθητικοὺς λόγους ἐλπίδος. Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν οἱ κληρικοὶ τῆς οὐκρανόφωνης Ἐνορίας τῶν Ἰσαποστόλων Βλαδιμήρου καὶ Ὄλγας π. Mykola Lesiuk, ὁ π. Κορνήλιος Khrushch, καὶ ὁ Ἀρχιδιάκονος Μάξιμος Rudyko. Μετὰ την Θεία Λειτουργία τα παιδιά τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα κάλαντα ἀπὸ τὴν Οὐκρανία.

Πέρθη Αυστραλίας: Η εορτή της Συνάξεως του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 2023

Με την ευλογία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, εορτάστηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου στην Πέρθη η εορτή της Συνάξεως του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστή.

Η εορτή του Τιμίου Προδρόμου στο Haringey του Λονδίνου

Λαμπρά πανηγύρισε ο Ιερός Ναός του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου στο Haringey του Λονδίνου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε επιμνημόσυνη λειτουργία για τον επίτιμο Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τους Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλο κ. Θεόδωρο και Μ. Εκκλησιάρχη κ. Αέτιο, Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, μετέβη, το Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2023, το απόγευμα, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Θεοφιλ. Επισκόπου των εν τη Πόλει Ρωμαιοκαθολικών κ. Massimiliano Palinuro, στον ΡΚαθολικό Ναό του Αγίου Πνεύματος στο Harbiye, όπου παρέστη στην επιμνημόσυνη λειτουργία για τον μακαριστό επίτιμο Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄. 

Χριστούγεννα 2023 στην Διορθόδοξη Κοινότητα της Άγκυρας

Με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, γιόρτασε το Σάββατο, 7 Ιανουαρίου, τα Χριστούγεννα, κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο, η Ορθόδοξη κοινότητα της Άγκυρας.

Εορτή Τιμίου Προδρόμου 2023 στη Μονή Δαμάστας Μητροπόλεως Φθιώτιδος

7.1.2023. Στην Ιερά Μονή Γενεσίου Θεοτόκου Δαμάστας ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών για την εορτή της Συνάξεως του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου και επ’ ευκαιρία των ονομαστηρίων της Οσιολογιωτάτης Αγίας Καθηγουμένης της Μονής, Γερόντισσας Ιωάννας της ιατρού.

Λευκωσία, 7.1.23: Ιεράρχες εξ Ουκρανίας τέλεσαν Λειτουργία των Χριστουγέννων

Φωτογραφίες - ρεπορτάζ: Αριστείδης Βικέτος

Στις 7 Ιανουαρίου 2023, εορτή των Χριστουγέννων, κατά το ιουλιανό ημερολόγιο, τελέστηκε Θεία Λειτουργία για τους Ουκρανούς στον παλαιό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Συλλειτούργησαν Ιεράρχες της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο Μητροπολίτης Βίνιτσα και Μπαρ κ. Συμεών και ο Αρχιεπίσκοπος Τσερνιχίβ κ. Ευστράτιος. Παρών ήταν και ο Ουκρανός πρέσβης στην Λευκωσία. Στην συνέχεια επισκέφτηκαν τον νέο Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο και προσκύνησαν στον τάφο του μακαριστού Χρυσοστόμου Β΄.

Νύχτα Χριστουγέννων των Σλάβων στη Μητρόπολη Ζάμπιας, 7.1.2023

7.1.2023. Η οικογένεια των ορθοδόξων εόρτασε όπως κάθε χρόνο μαζί Χριστούγεννα, με το ιουλιανό ημερολόγιο. Σέρβοι, Ρώσοι και Ουκρανοί μαζί στο παρεκκλήσι της ιεράς Μητροπόλεως Ζάμπιας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεόρτασε με την ρωσόφωνη παροικία ΚΠόλεως τα Χριστούγεννα κατά το ιουλιανό ημερολόγιο

Σήμερα, Ρώσοι, Ουκρανοί, Έλληνες, Γεωργιανοί, και από άλλες εθνικότητες ενδεχομένως, συμπροσευχηθήκαμε στην ενορία του Αγίου Ανδρέου. Σήμερα, Χριστούγεννα, αυτή τη μεγάλη εορτή της Ορθοδόξου πίστεώς μας, δεν μας χωρίζει ούτε το ημερολόγιον, η διαφορά των δεκατριών ημερών, ούτε η διαφορά της γλώσσας, ούτε ο πόλεμος, ο οποίος μαίνεται εις το κέντρο της Ευρώπης. Αντιθέτως, ο πόλεμος της Ουκρανίας μας ενώνει και μας ωθεί να προσευχηθούμε για την κατάπαυσή του και για την ειρήνευση του σύμπαντος κόσμου”, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του, μετά τη θεία λειτουργία για τα Χριστούγεννα, κατά το ιουλιανό ημερολόγιο, στην οποία χοροστάτησε σήμερα, Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2023. 

Κίεβο, 7.1.23: Χριστούγεννα στο Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Θρόνου


Το πρωί της 7ης Ιανουαρίου 2023, εορτή των Χριστουγέννων με το ιουλιανό ημερολόγιο, στον περιώνυμο Ναό του Αγίου Ανδρέου Κιέβου, όπου και η έδρα του Σταυροπηγίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία, ιερούργησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Κομάνων κ. Μιχαήλ (Ανισένκο), Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχου στην χώρα.

Ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας στο Φανάρι

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε, το απόγευμα των Αγίων Θεοφανείων, τον πρώην Πρόεδρο της Ουκρανίας, Εξοχ. κ. Petro Poroshenko, ο οποίος επισκέφθηκε την Έδρα της Μητρός Εκκλησίας, μαζί με την σύζυγό του Ευγεν. κ. Μαρίνα, με αφορμή την επέτειο των τεσσάρων ετών από την απονομή Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας του.

Beit Jala Παλαιστίνης: Χριστουγεννιάτικο Ιερατικό Συλλείτουργο [video-photos]


Σήμερα, 7.1.2023, εορτή Χριστουγέννων με το ιουλιανό ημερολόγιο, στον Ναό της Παναγίας Beit Jala της Παλαιστίνης, εν πληθούση εκκλησία, τελέσθηκε επίσημο Ιερατικό Συλλείτουργο, προεστώτος του Πατριαρχικού Επιτρόπου, Αρχιμανδρίτου Ιγνατίου Καζάκου, συλλειτουργούντων των Εφημερίων της αραβόφωνης αυτής Ενορίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ: 

Ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας επισκέφτηκε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Την 7η Ιανουαρίου 2023, ο Εξοχώτατος Κυβερνήτης Αλεξανδρείας κ. Μωχάμεντ Σερίφ, συνοδευόμενος από τον Ενδοξότατο Στρατιωτικό Διοικητή Βορείου Πτέρυγος του Στρατού της Αραβιξής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, επισκέφθηκε την ΑΘΜ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ προς υποβολή εορτίων ευχών.

Ο Κιέβου Επιφάνιος λειτούργησε Χριστούγεννα στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου [photos]

Με την ευκαιρία των σημερινών Χριστουγέννων, 7.1.2023 με το ιουλιανό ημερολόγιο,ο Ναός της Κοιμήσεως της Λαύρας του Κιέβου-Πετσέρσκ, δέχτηκε για πρώτη φορά τον Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο για την επίσημη Θεία Λειτουργία της μεγάλης Εορτής.

Πλήρωμα νόμου ο Χριστός

π. Δημητρίου Μπόκου

Με την απόδοση της εορτής των Φώτων στο τέλος του επταημέρου κλείνει η μακρά περίοδος των ακινήτων εορτών Χριστουγέννων-Θεοφανείων (15 Νοε.-14 Ιαν.), γνωστή ως Άγιο Σαρανταήμερο και Δωδεκαήμερο.

Ιστορική επίσκεψη Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας στην Ενορία Αγ. Ιωάννου Προδρόμου Jervis Bay

Το Jervis Bay της Νέας Νοτίου Ουαλίας, μία τοποθεσία των ανατολικών ακτών της Αυστραλίας η οποία φιλοξενεί ένα μικρό αλλά δυναμικό κύτταρο του Ελληνισμού, είχε τη χαρά να επισκεφθεί, για πρώτη φορά από της αφίξεώς του στην πέμπτη ήπειρο, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος. Η ιστορική αυτή επίσκεψη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 7 Ιανουαρίου, ανήμερα της εορτής του Προστάτη της τοπικής ελληνορθόδοξης κοινότητας, του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστή.

Ένας ταπεινός γιος ξυλουργού να τους κάνει τον δάσκαλο;

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακή μετά τα Φώτα, 8 Ιανουαρίου 2023

(Ματθ. δ΄ 12-27 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Δεν είναι άνευ σημασίας η σύντομη φράση του ιερού Ευαγγελιστή ότι ο Ιησούς «καταλιπών την Ναζαρέτ κατώκησεν εις Καπερναούμ». Όμως, ο ιερός συγγραφέας δεν αποσκοπεί εδώ να μας πληροφορήσει απλώς για την πορεία και τις μετακινήσεις του Ιησού. Μιλάει για την οριστική και άνευ επιστροφής αναχώρηση του τριαντάχρονου θεανθρώπου, από τον τόπο καταγωγής και ανατροφής Του. Τον τόπο, που Του έδωσε το όνομά Του, αφού ήταν γνωστός ως ο «Ιησούς ο Ναζωραίος». Ήταν όμως ο τόπος αυτός άξιος μιας τέτοιας μεγάλης τιμής; Εκτίμησαν οι άνθρωποι εκείνου του τόπου, όσο θα έπρεπε, τα άγια λόγια Του και το φως που εξέπεμπε; Δυστυχώς όχι!

Κίεβο, LIVE: Ιστορικά Χριστούγεννα. Ο Κιέβου Επιφάνιος πρωτολειτουργεί στη Λαύρα των Σπηλαίων

Μια μεγάλη μέρα ανέτειλε σήμερα, 7.1.2023, στην Ουκρανία και δη στο Κίεβο. Όχι μόνο διότι εορτάζονται τα Χριστούγεννα, με το ιουλιανό ημερολόγιο, αλλά διότι η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, υπό τον Προκαθήμενό της, Μακ. Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, πρωτολειτουργεί στον κεντρικό Ναό της περιώνυμης Λαύρας των Σπηλαίων, που μέχρι τώρα νεμόταν κυριολεκτικά η υπό το Πατριαρχείο Μόσχας Εκκλησία του Ονουφρίου. 

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας, μάλιστα δε υπό το κλίμα της αδιάντροπης ρωσικής εισβολής στη χώρα, παραχώρησε (ή, μάλλον, επέβαλε) το δικαίωμα του λειτουργείν στην ΑΕΟ, δεδομένου ότι η εκκλησιαστική πολιτική της ρωσικής παρουσίας στην Ουκρανία θεωρείται ερμαφρόδιτη ως προς το εθνικό ζήτημα, αν όχι δωσιλογικό. 

Έτσι, λοιπόν, ο Κιέβου Επιφάνιος, εισοδεύει στον ιστορικό Ναό, δόξη και τιμή, για την Ευχαριστιακή Σύναξη των Χριστουγέννων!

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΥΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ:

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄ σε συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα»

06 Ιανουαρίου 2023
Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος σε αποκλειστική του συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» ομιλεί για την «εισβολή» της Ρωσικής Εκκλησίας στη δικαιοδοσία του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου. Τον φόβο του για πόλεμο. Την εμπειρία του από την επίσκεψή του στην Αμερική. Την Ομογένεια και τον «Εθνικό Κήρυκα».

Η συνέντευξη του Μακαριότατου Πατριάρχη Θεοδώρου έχει ως εξής: