e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Βανάτο Ζακύνθου: Γ΄ Χαιρετισμοί 2023 στον Ναό της Παναγούλας


Εσπέρας Παρασκευής, 17ης Μαρτίου 2023, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου εν Ζακύνθω, εψάλη η Ακολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών. Τον Εφημέριο, π. Παναγιώτη Καποδίστρια, πλαισίωσε ιεροψαλτικώς καλλίφωνος Χορός, αποτελούμενος εκ των κ.κ. Χρυσοβαλάντη Δρογγίτη, Δημήτριο Κάνδηλα, Σταμάτιο Ζούλα, Σπυρίδωνα Σαρατσένο και Σπυρίδωνα Δρογγίτη. Εξ αυτών ο κ. Ζούλας, εγκρατής περί τα θεολογικά, ομίλησε εμπνευσμένα προς τους εκκλησιασθέντες.

Αυστραλίας Μακάριος: «Όσο πιο κοντά είμαστε στον Χριστό, τόσο πιο ελαφρύς είναι ο σταυρός μας»

Στο πλαίσιο της ποιμαντικής περιοδείας του στη Βικτώρια, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος την Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023, επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού, στο Box Hill της Μελβούρνης, και χοροστάτησε στην Ακολουθία της Γ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Γ΄ Χαιρετισμοί 2023 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου

Η μελοποιημένη ποιητική μεγαλουργία του Ακάθιστου Ύμνου οδηγεί σε μια υπερβατική πνευματικότητα δίχως εξαρτήσεις από πεζότητες και μικρόνοες αντιλήψεις. Το Θείον και το Ανθρώπινο συναντούνται και συνταυτίζονται,  μέσω του λόγου, της μουσικής πανδαισίας και του στοχασμού. Είναι η στιγμή που Δημιουργός και δημιούργημα αλληλοκοιτιούνται εντός της συμπαντικής ενότητας του απείρου. Η αντιδραστική προκατάληψη δια των ερωτημάτων, υποχωρεί έναντι της κυριαρχίας των ισχυρών απαντήσεων που δίνει ο φόβος της ερμηνείας. Το θνητό ον παύει να ερωτά, καθώς αδυνατεί να εξηγήσει τα τετελεσμένα και τα μελλούμενα και σιωπηλό απλώς προσεύχεται. Οι Χαιρετισμοί είναι μια ισχυρή προσευχή δια του στίχου, της μελωδίας και της οντολογικής υπέρβασης.

"Χαίρε, απογεννώσα λυτρωτήν αιχμαλώτοις"

Ο άνθρωπος συχνά αισθάνεται αιχμάλωτος στην καθημερινότητα της ζωής. Συμπνίγεται στις βιοτικές μέριμνες, στην πίεση των σχέσεων με τους άλλους, στην ανάγκη του να βρει αγάπη, αλλά και να πάρει. Νιώθει τις ευθύνες να τον κάνουν να μην μπορεί να χαρεί. Άλλωστε, ζούμε σε έναν πολιτισμό που μας κάνει να θέλουμε περισσότερα, να μένουμε ανικανοποίητοι με ό,τι έχουμε και, ταυτόχρονα, να αναζητούμε υποκατάστατα σε ό,τι δεν φτάνουμε. Κλεινόμαστε στην εικονική πραγματικότητα, με την ψευδαίσθηση ότι η όποια δημοσιότητα και αποδοχή που απολαμβάνουμε, έστω κι αν δεν είναι η απολύτως επιθυμητή σε αριθμούς, μας κάνει να φεύγουμε από την μοναξιά μας. Ότι υπάρχουμε.

Μπόχαλη Ζακύνθου: Γ΄ Χαιρετισμοί 2023 στον Ναό της Χρυσοπηγής


Απόγευμα Παρασκευής, 17ης Μαρτίου 2023, στον Ναό της Ζωοδόχου Πηγής ή Χρυσοπηγής Μποχάλεως Ζακύνθου, για την Ακολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών. 
    Για όλα είχε μεριμνήσει δεόντως ο οικείος Εφημέριος, Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Κεφαλληνός. 
    Τους Οίκους των Χαιρετισμών απέδωσε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ο οποίος μάλιστα ομίλησε κατάλληλα προς τους εκκλησιασθέντες, περί της Θεοτόκου ως προσφερούσης στην ανθρωπότητα την αιτία της Χαράς του κόσμου, ήτοι του Ιησού Χριστού!
    Έψαλε καλλικέλαδος Χορός, υπό την διεύθυνση του κ. Νικολάου Ξένου.

Γ΄ Χαιρετισμοί 2023 στον Μητροπολιτικό Ναό Ζακύνθου


Βράδυ Παρασκευής, 17 Μαρτίου 2023, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων πόλεως Ζακύνθου, εψάλη η Ακολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών. Την γ΄ στάση απέδωσε ο οικείος Εφημέριος, Οικονόμος Σταυροφόρος Διονύσιος Τσουκαλάς, ενώπιον της Εικόνας της Παναγίας του Χάρου, ενώ έψαλε η καλλίφωνη Χορωδία της Ενορίας.
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Γιαννόπουλος]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Αγίασμα Παναγίας των Βλαχερνών για τους Γ΄ Χαιρετισμούς 2023

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, χοροστάτησε σήμερα, Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023, το πρωί, κατά παλαιά παράδοση, στο Ιερό Αγίασμα της Παναγίας των Βλαχερνών, στην Ι. Ακολουθία της Γ’ Στάσης των Χαιρετισμών.

Καταστάρι Ζακύνθου: Προηγιασμένη Λειτουργία για τα ονομαστήρια του π. Αλεξίου Ξένου


Πρωί Παρασκευής, 17ης Μαρτίου 2023, ημέρα μνήμης του Αγίου Αλεξίου, του ανθρώπου του Θεού, στον Ναό της Παναγίας της Καταστάρας (Κοιμήσεως της Θεοτόκου), στην κωμόπολη Καταστάρι Ζακύνθου, τελέσθηκε κατανυκτική Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, προεστώτος του άγοντος σήμερα τα ονομαστήριά του, Αρχιμανδρίτου Αλεξίου Ξένου, συνταξιούχου Ιεροκήρυκος της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου, διατελέσαντος -επίσης- επί σειρά ετών και Πρωτοσυγκελλεύοντος Ι.Μ.Ζ.. 
        Ακολούθησε κέρασμα για όσους παραβρέθηκαν για να ευχηθούν τα δέοντα στον 93χρονο Γέροντα, ιερείς και λαϊκούς, στο φιλόξενο Αρχονταρίκι του Ναού.
[Φωτογραφίες Τάσης Κουρούμαλος]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τους Γ΄ Χαιρετισμούς 2023 στις Βλαχέρνες


Κατά το έθος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σήμερα 17.3.2023 το πρωί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετά της τιμίας συνοδείας Του μετέβη στο Ναό των Βλαχερνών, όπου εψάλη η Γ΄ Στάση του Ακαθίστου Ύμνου, εκκλησιαζομένων πολλών προσκυνητών και μαθητών της Ομογένειας.
[Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan]

Προηγιασμένη Λειτουργία για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτου Νικαίας Αλεξίου [video]


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ:

Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας: Πες τα Κυπριανέ “Χρυσόστομε”!

Ίσως να ᾽ν᾽ αληθινή, ίσως να επαληθεύτηκε και πάλι πρόσφατα η λαϊκή παροιμία, “Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις!”, παρμένη από την ατάκα του 1920, του Αμερικανού επιχειρηματία Fred R. Barnard, “One Look Is Worth Thousand Words!”

Η διαχείριση των συναισθημάτων μας

Μπροστά σε μικρότερες ή μεγαλύτερες κρίσεις στην ζωή μας διαπιστώνουμε την ικανότητά μας ή μη ως προς την διαχείριση των συναισθημάτων μας.  Στους καιρούς μας τα συναισθήματα δεν έχουν πάντοτε έναν σαφή προσδιορισμό. Δεν είναι βέβαιο ότι μπορούμε να διαχωρίσουμε εντός μας την χαρά από την ευχαρίστηση, την λύπη από την απελπισία, τον θυμό από την απογοήτευση, τον έρωτα που αγκαλιάζει όλο τον άνθρωπο, από την σεξουαλική επιθυμία που, συχνά, μάς περιορίζει στο σαρκικό μας μέρος. 

Κέρκυρα: Προηγιασμένη Λειτουργία στον Άγιο Σπυρίδωνα [live]


Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία τελείται αυτή την ώρα, πρωί 17ης Μαρτίου 2023, ημέρα μνήμης του Αγίου Αλεξίου, του ανθρώπου του Θεού, στο ιερό προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος πόλεως Κερκύρας.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Στον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας αντιπροσωπεία της νεοσύστατης Ενορίας του Ντάργουιν

Τη χαρά να υποδεχθεί στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, στο Σύδνεϋ, τον Ιερατικώς Προϊστάμενο και αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της νεοσύστατης ελληνορθόδοξης Ενορίας της πόλεως Ντάργουιν της Βορείου Επικρατείας, είχε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος την Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023.