e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Κυριακή Αγίων Πατέρων, 28.5.23, στη Φανερωμένη Βανάτου


Πρωί Κυριακής των Αγίων Πατέρων Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, 28 Μαΐου 2023, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, συλλειτούργησαν ο Οικονόμος Σταυροφόρος Παναγιώτης Παράσχης (γόνος εκ Βανάτου) και ο οικείος Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ενώ στο ψαλτήρι ήταν οι κ.κ. Σταμάτιος Ζούλας, Σπυρίδων Σαρατσένος και Σπυρίδων Δρογγίτης. Εξ αυτών ο κ. Ζούλας, καλός θεολόγος και διαπρεπής ομιλητής, κήρυξε εμπνευσμένα τον θείο λόγο.
        Σήμερα έγινε και το 40ήμερο Μνημόσυνο της μακαριστής Ενορίτισσας ΕΛΕΝΗΣ συζύγου Φιλίππου ΤΟΥΡΚΑΚΗ, εις μνήμην της οποίας η θυγατέρα της Μάντυ δώρισε στον Ναό καλαίσθητη Λειψανοθήκη τριών θέσεων ιερών λειψάνων. 

"Προς Εκκλησιασμόν" με τον μουσικολόγο Άγγελο Μπέντη [video, 28.5.23]

Η ενορία του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού παρουσιάζει την διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης. 
Στην 65η εκπομπή προσκεκλημένος ο μουσικολόγος και καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής κ. Άγγελος Μπέντης. 
Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 

Νέοι από την Αμερική στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Την Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, 28η Μαΐου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β' προέστη της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου.

Φανάρι: Κυριακή των Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου [video-photos]


H Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη συμπροσευχόμενος στη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε σήμερα, 28 Μαΐου 2023, στον Π. Πατριαρχικό Ναό, ήμερα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη των 318 θεοφόρων Πατέρων που συγκρότησαν την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ.. 

Ο Μητροπολίτης Σουηδίας υπεδέχθη τον Μητροπολίτη Ρίβνε Ιλαρίωνα | Metropolitan of Sweden Welcomes Metropolitan Hilarion of Rivne

Την Παρασκευή, 26 Μαΐου 2023, ο παρεπιδημών στη Στοκχόλμη Σεβ. Μητροπολίτης Ρίβνε και Οστρόχ της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Ιλαρίων επισκέφθηκε τον Σεβ. Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα, στην έδρα της Μητροπόλεώς του, στη Στοκχόλμη, συνοδευόμενος από το μέλος της Ουκρανικής Βουλής Εντιμ. κ. Oleksandr Kovalchuk, ο οποίος εκτελούσε και χρέη διερμηνέως.

Στο Φανάρι ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και Μοναχοί εκ της Μονής Παντανάσσης Mangrove

Με επικεφαλής τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο, αντιπροσωπεία της μοναστικής αδελφότητος της Ιεράς Μονής Παναγίας Παντανάσσης, από το Mangrove της Νέας Νοτίου Ουαλίας, επισκέφθηκε το σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, το Φανάρι, και συναντήθηκε με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. 

Κίεβο: Ευχαριστιακή Σύναξη 23ης επετείου αναστήλωσης του χρυσότρουλου Καθεδρικού Αγ. Μιχαήλ [video-photos]

28.5.23. Την έβδομη Κυριακή μετά το Πάσχα και ανήμερα της 23ης επετείου από την αναστήλωση του Καθεδρικού Ναού του Αγ. Μιχαήλ Κιέβου.

Με τον Μακ. Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο συλλειτούργησαν ευάριθμοι Ιεράρχες της επίσημης Εκκλησίας της χώρας, πάμπολλοι Κληρικοί και αδελφοί της Μονής, εν πληθούση Εκκλησία.

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου, ο Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας εκφώνησε τον θείο λόγο.

Κατά την διάρκεια της λειτουργίας ακούστηκαν προσευχές για τους στρατιώτες που υπερασπίζονται την Ουκρανία, για την κυβέρνηση και τον λαό, για την ειρήνη των ψυχών όλων των πεσόντων υπερασπιστών της Πατρίδας και των πολιτών.

Υπηρεσία Τύπου Μητροπόλεως Κιέβου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (OCU)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ψήφισε στις Προεδρικές εκλογές

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σήμερα, 28 Μαΐου 2023, μετέβη στο εκλογικό Κέντρο της περιοχής του Φαναρίου και άσκησε το εκλογικό δικαίωμά του κατά τον δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών, όπως άλλωστε έπραξε και στον πρώτο, πριν από δύο εβδομάδες.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

 

Δημιουργός και όχι δημιούργημα

π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ

Μὲ τὸ κλείσιμο τῆς ἀναστάσιμης περιόδου καὶ πρὶν ἀπὸ τὴν Πεντηκοστή, τιμοῦμε τοὺς ἁγίους 318 Πατέρες ποὺ συγκρότησαν τὴν Α΄ Οἰκουμενικὴ Σύνοδο στὴ Νίκαια τῆς Βιθυνίας, πόλη τῆς βορειοδυτικῆς Μικρᾶς Ἀσίας, πολὺ κοντὰ στὴν Κωνσταντινούπολη. Τὸ πρόβλημα ἦταν ὁ αἱρετικὸς Ἄρειος, ποὺ δίδασκε ὅτι ὁ Χριστὸς δὲν εἶναι Υἱὸς τοῦ Θεοῦ, ἀλλὰ δημιούργημα, κτίσμα. Τὸ θέμα εἶναι τεράστιας σημασίας, γιατὶ τὰ δημιουργήματα δὲν ἔχουν ἀφ’ ἑαυτῶν ὕπαρξη, ζωὴ καὶ ἀθανασία. Ζοῦν καὶ ὑπάρχουν μόνο, ἐπειδὴ τὰ διακρατεῖ στὴν ὕπαρξη ἡ δημιουργικὴ πνοὴ καὶ ἐνέργεια τοῦ Θεοῦ. Συνεπῶς, κανένα δημιούργημα, ὅσο τέλειο καὶ ἂν εἶναι, δὲν μπορεῖ νὰ μεταδώσει σὲ ἄλλους ζωὴ καὶ σωτηρία, ἀφοῦ τὸ ἴδιο δὲν εἶναι πηγὴ ζωῆς, αὐτοζωή (Κυριακὴ ἁγίων Πατέρων).

"Διὸ γρηγορεῖτε"

"Διὸ γρηγορεῖτε, μνημονεύοντες ὅτι τριετίαν νύκτα καὶ ἡμέραν οὐκ ἐπαυσάμην μετὰ δακρύων νουθετῶν ἕνα ἕκαστον(Πράξ.  20, 31) 

Άγιοι Πατέρες: Τα στόματα του Αγίου Πνεύματος. Θεολογικό Σχόλιο στην Κυριακή των Αγίων Πατέρων

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού  

Η έβδομη Κυριακή από του Πάσχα, αποκαλείται Κυριακή των Αγίων Πατέρων και είναι αφιερωμένη στους 318 θεοφόρους Πατέρες της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου. Όπως είναι γνωστό, η αγία και μεγάλη αυτή Σύνοδος συγκλήθηκε το 325, στη Νίκαια της Βηθυνίας, από τον πρώτο χριστιανό αυτοκράτορα, Μ. Κωνσταντίνο, για να αντιμετωπίσει τον Αρειανισμό, μια από τις πλέον δαιμονικές αιρέσεις, η οποία συντάραξε την Εκκλησία τον 4ο μ. Χ. αιώνα και απείλησε αυτή την ίδια την ύπαρξή της.   

Η Προσευχή του Ιησού υπέρ των Μαθητών Του

ΟΜΙΛΙΑ

ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ, 28 Μαΐου 2023

(Ιω. ιζ΄ 1-13)

Η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος ["Φωνή Κυρίου" Κυριακής Αγ. Πατέρων, 28.5.23]