e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Για την πολύχρονη μέριμνά του στην προστασία του περιβάλλοντος τιμήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Για την πολυετή μέριμνά του στην προστασία του περιβάλλοντος τιμήθηκε σήμερα το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την ΑΜΚΕ «ΚΙΝΗΜΑ», την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco και το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου.

Μοζαμβίκη: Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας στη βάση της Πολυεθνικής Στρατιωτικής Εκπαιδευτικής Αποστολής Κυανοκράνων

7 Ιουνίου 2023. Επίσκεψη του Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη στη βάση της Πολυεθνικής Στρατιωτικής Εκπαιδευτικής Αποστολής Κυανοκράνων EUTM-Moz (European Union Training Mission in Mozambique) στο CHIMOIO της Μοζαμβίκης.
        Δέκα (10) μέλη της ΕΕ (Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιταλία, Φινλανδία, Ρουμανία, Ισπανία, Βέλγιο, Λιθουανία, Αυστρία και Εσθονία) συμμετέχουν στην αποστολή αυτή και έχουν στείλει στρατιώτες στη Δημοκρατία της Μοζαμβίκης.

Μπανάτο Ζακύνθου 1981: Φωτο-αναδρομή στο Πανηγύρι της Παναγούλας


Γράφει και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Οι άγνωστες φωτογραφίες που πρωτοδημοσιεύουμε σήμερα, προερχόμενες από το προσωπικό αρχείο μας, αφορούν στο σεπτεμβριανό Πανηγύρι τση Παναγούλας στο Μπανάτο, το 1981. Ακολουθούν ορισμένες επιγραμματικές παρατηρήσεις μας, οι οποίες προκύπτουν, καθώς επιστρέφουμε σε αυτές τις φωτο-αναδρομές:

Αν ήμουν γυναίκα...


Σχολιάζει την επικαιρότητα 

ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, θεολόγος εκπαιδευτικός

Αν ήμουν γυναίκα, σε καμία περίπτωση δεν θα πίστευα στο Χριστιανισμό της πιάτσας, της θρησκοληψίας και της λαϊκής δεισιδαιμονίας. Απορώ οι γυναίκες πώς την παλεύετε...

Άγγελμα για τα Ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχου (10-11.6.2023)

Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται ὅτι, ἐπί τῇ ἑορτῇ τῶν Ἁγίων ἐνδόξων Ἀποστόλων Βαρθολομαίου καί Βαρνάβα, ἀγομένων τῶν σεπτῶν ὀνομαστηρίων τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Πατριάρχου ἡμῶν, θά χοροστατήσῃ Οὗτος κατά τόν Ἑσπερινόν τῆς ἑορτῆς, τό Σάββατον, 10ην Ἰουνίου, καί ὥραν 6:00 μ. μ., ἐν τῇ Ἱ. Μονῇ Ζωοδόχου Πηγῆς Βαλουκλῆ, μετά τό πέρας τοῦ ὁποίου θά παρατεθῇ δεξίωσις, ἐν τῷ αὐλείῳ χώρῳ τῆς Ἱ. Μονῆς, καθ̉  ἥν ἡ Α. Θ. Παναγιότης θά δεχθῇ τά ἑόρτια σέβη τοῦ κλήρου καί τοῦ λαοῦ.

Μιλώντας με τα παιδιά μας για τους Αγίους

Μια παλιά συνήθεια στις οικογένειες είχε να κάνει με τη γιορτή των μελών τους την ημέρα μνήμης του προστάτη αγίου του καθενός και της καθεμιάς. Ιδιαιτέρως για τα παιδιά, η γιορτή τους είχε μεγάλη χαρά, διότι περιελάμβανε δώρα, κέρασμα στο σχολείο, επισκέψεις συμμαθητών και φίλων στο σπίτι και, φυσικά, το χαρτζιλίκι, ιδίως από τους παππούδες και τις γιαγιάδες για να πάρουν δώρο που ήθελαν. Όμως η γιορτή είχε κι ένα άλλο περιεχόμενο. Ο εορτάζων και η εορτάζουσα πήγαιναν στην εκκλησία το πρωί, στην θεία λειτουργία, με τα καλά τους, κοινωνούσαν και, κατόπιν, πήγαιναν στο σχολείο, όπου κερνούσαν την τάξη και τους δασκάλους, για να μετάσχουν όλοι και όλες στη χαρά τους.

Διορθόδοξο Συνέδριο στη Χάλκη (13.6.2023)

Διεθνές και Διορθόδοξο Επιστημονικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης την Τρίτη, 13 Ιουνίου 2023, ευχαίς και ευλογίαις του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών της εν λόγω ημερίδας υπό τον τίτλο «Η συμβολή των Χαλκιτών Καθηγητών και αποφοίτων εις τας διορθόδοξους σχέσεις: Θεολογική Σχολή της Χάλκης· επιτελικὸν διεργαστήριον του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Άγιος Παναγής Μπασιάς: Ένας σύγχρονος διά Χριστόν σαλός

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Τα Επτάνησα είναι κοιτίδα πολλών αγίων της Εκκλησίας μας. Ένας από αυτούς υπήρξε ο νεοφανής άγιος Παναγής Μπασιάς από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς. 

        Γεννήθηκε  στο Ληξούρι το 1801. Γονείς ήταν ο Μιχαήλ Τυπάλδος Μπασιάς και η Ρεγγίνα το γένος Δελλαπόρτα, ευσεβείς και ευκατάστατοι. Έλαβε σοβαρή γραμματική μόρφωση. Γνώριζε επίσης την ιταλική, γαλλική και λατινική γλώσσα.