e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Northcote Αυστραλίας: Η Νεολαία μυήθηκε στη Βυζαντινή Αγιογραφία

Στη Βυζαντινή Αγιογραφία μυήθηκε η Νεολαία της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Northcote στη Βικτώρια, στο πλαίσιο σχετικής Ημερίδας που διοργανώθηκε στην Ενορία της Υπαπαντής του Κυρίου Coburg.

Θερινή πανήγυρις Σκήτης Αγίου Σπυρίδωνος Χάλκης

Στην Ιερά Πατριαρχική Σκήτη του Αγίου Σπυρίδωνος Χάλκης, της οποίας η φροντίδα έχει ανατεθεί στην Θεολογική Σχολή, εορτάστηκε σήμερα, Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023, το θαύμα της υπό του Αγίου ομματώσεως του τυφλού, με την τέλεση του εορτίου Όρθρου και Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Καθηγουμένου, Θεοφ. Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού. 

Χειρότερη των αποφάσεων 1996-98 η σημερινή απόφαση για τον αρχιμ. Παγκράτιο Μερακλή

Πλήρως εκτεθειμένη είναι με την σημερινή, 13 Ιουλίου 2013,  απόφαση της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κύπρου για την υπόθεση του αρχιμ. Παγκράτιου Μερακλή, ανέφεραν στο ageliaforos.com  έγκυρες εκκλησιαστικές πηγές.  Όπως ανακοινώθηκε η Σύνοδος ” Δέχθηκε τον εν αργία τελούντα αρχιμ. Παγκράτιο Μερακλή, ο οποίος παρέδωσε ενυπόγραφον επιστολή αυτού διά της οποίας χωρίς να ζητεί άρση της αργίας του, ζητεί όπως του επιτρέπεται να τελεί ενίοτε, κατόπιν αδείας του επιχωρίου Επισκόπου, ιερές ακολουθίες και όχι ιερά μυστήρια. Η Ιερά Σύνοδος απεδέχθη το αίτημά του”.

Εκκλησία Κύπρου: Μερική άρση αργίας π. Παγκρατίου - Άρση αφορισμού Πιτσιλλίδη

Ἡ Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου συνῆλθε σήμερα, Πέμπτη, 13 Ἰουλίου 2023, σὲ ἔκτακτη συνεδρία, ὑπὸ τὴν προεδρίαν τῆς Α.Μ. τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου καὶ ἐργάσθηκε ὡς ἑξῆς:

Οι «Μουσουργοί της Θράκης» στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Την Τρίτη, 11 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η παρουσίαση του βιβλίου «Μουσουργοί της Θράκης», που εξέδωσε η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, καθώς και η προσφορά στον Παναγιώτατο σημαντικού αριθμού ανατύπων της αγγλικής έκδοσης του βιβλίου.

Αγρυπνία Αγίου Παϊσίου στη Μελβούρνη

Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου τελέστηκε το βράδυ της Τρίτης, 11 Ιουλίου 2023, στην Ενορία Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στο Bentleigh της Μελβούρνης, προεξάρχοντος του Θεοφ. Επισκόπου Σωζοπόλεως κ. Κυριακού, πλαισιούμενου από τον π. Χρήστο Δημολιάνη, και παρουσία πολυπληθούς εκκλησιάσματος.

Επίσκεψη της Υπουργού Μετανάστευσης της Αιγύπτου στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Επίσκεψη στην Πατριαρχική Καθέδρα Αλεξανδρείας πραγματοποίησε την Πέμπτη, 13η Ιουλίου 2023, η Εξοχωτάτη κα. Σόχα Ελ Γκέντι, Υπουργός Μεταναστεύσεως της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου.

Ενημέρωση του Κοινοβουλευτικού Γραμματέα Εξωτερικών Υποθέσεων ΥΠΕΞ Καναδά για το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023, ο κ. Rob Oliphant, βουλευτής στη περιοχή Don Valley West και Κοινοβουλευτικός Γραμματέας της Υπουργού Εξωτερικών του Καναδά, επισκέφθηκε την Ι. Αρχιεπισκοπή στο Τορόντο.

Πανήγυρις στον Ναό του Αποστόλου Παύλου στη Σίδη

Στις 12 Ιουλίου 2023 τελέστηκε στον νεοανεγερθέντα Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου στη Σίδη (Manavgat) η ιερά πανήγυρη για τη μνήμη των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο. Ο Ναός αυτός οικοδομήθηκε και εγκαινιάστηκε πέρυσι, χάρη στην οικονομική στήριξη της Μονής του Βατοπεδίου του Αγίου Όρους και της Εταιρείας Μεσογειακών Μελετών των Αθηνών, ύστερα από έγκριση των τοπικών αρχών.

Μνημοσύνη Φώτη Κόντογλου (1897-13.7.1965)

Ο Φώτης Κόντογλου γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου του 1895 στο Αϊβαλί και από μικρή ηλικία έχασε τον πατέρα του, με αποτέλεσμα να μεγαλώσει με την μητέρα του και τον ιερομόναχο θείο του, Στέφανο Κόντογλου, από τη ζωή και τις αξίες των οποίων επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό.