e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Κύπρος: Θεία Λειτουργία στην κατεχόμενη Γιαλούσα

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου

Σεμνοπρεπώς εορτάστηκε την Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου 2023, η Ανάμνηση του εν Χώναις θαύματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον φερώνυμο Ιερό Ναό του στην Γιαλούσα.

Στον ναό έγινε Θεία Λειτουργία συλλειτουργούντων του Γιαλουσίτη Αρχιμ. Γεώργιου (Χριστοδούλου), Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Εκκλησίας Κύπρου, και του εγκλωβισμένου από το 1974 Οικονόμου, π. Ζαχαρία.

"Μισώ την σιωπή, όταν είναι καιρός να ομιλούμε"

"Μισώ την σιωπή, όταν είναι καιρός να ομιλούμε". Την φράση αυτή είπε η σπουδαία Κασσιανή, μία μεγάλη προσωπικότητα της βυζαντινής ιστορίας και παράδοσης, η οποία εορτάζεται από την Εκκλησία ως αγία στις 7 Σεπτεμβρίου, όταν συνάντησε κάποιους που είχαν δειλιάσει στην περίοδο της Εικονομαχίας και είχαν αρνηθεί την τιμή στις ιερές εικόνες. Η αγία, όταν ο αυτοκράτορας Θεόφιλος ήθελε να επιλέξει σύζυγο, όντας ερωτευμένος μαζί της, θέλησε να την πειράξει λέγοντας: "από την γυναίκα πήγασαν τα φαύλα", εννοώντας την Εύα. Η Κασσιανή, θαρραλέα, του απάντησε: "Ναι, αλλά από την γυναίκα πηγάζουν και τα πιο ωραία", εννοώντας την παναγία. Ο Θεόφιλος δεν άντεξε την ευφυΐα και την ετοιμολογία της Κασσιανής και παντρεύτηκε την αγία Θεοδώρα την Αυγούστα. Η Κασσιανή έγινε μοναχή, ίδρυσε μοναστήρι, περιέθαλψε πλήθος φτωχών γυναικών και συνέθεσε εξαιρετικούς ύμνους, με κορυφαίο το τροπάριο "της Κασσιανής", που ψάλλεται το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης.

Απολογισμός της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη και της Προέδρου της Δημοκρατίας στον Πύργο Ηλείας

Δήμαρχος Πύργου Παν. Αντωνακόπουλος: «Για πρώτη φορά ένα τόσο μοναδικό γεγονός στην πόλη μας»

Ως ένα μοναδικό, ιστορικής σημασίας γεγονός, που συνέβαλε τα μέγιστα στην εξωστρέφεια της πόλης, χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος την τετραήμερη επίσκεψη της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου καθώς και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στον Πύργο και την από κοινού ανακήρυξή τους ως Επίτιμους Δημότες Πύργου, στην επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 2/9/2023 στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.

Ιερά Σύνοδος για νέες ταυτότητες: Το ζήτημα αφορά στη σχέση κράτους και πολίτη

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με τις νέες αστυνομικές ταυτότητες, τις οποίες η υπεύθυνη Ελληνική Πολιτεία αποφάσισε να εκδώσει, δημοσιοποιεί τις κατωτέρω θέσεις Της, απευθυνόμενη προς τον ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό:

Αξιωματικοί και πλήρωμα σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού επισκέφτηκαν τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας


Επίσκεψη στο παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας πραγματοποίησαν την Τετάρτη, 6η Σεπτεμβίου 2023, οι κυβερνήτες, οι αξιωματικοί και τα πληρώματα των ελληνικών πολεμικών πλοίων Φ/Γ «Έλλη» και Α/Γ «Χίος», τα οποία κατέπλευσε στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας στα πλαίσια της πολυεθνικής ασκήσεως Bright Star’ 23.

Αγία Νεομάρτυς Λυγερή η Χιοπολίτιδα

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού     

Ανάμεσα στην πληθώρα των ηρωικών Νεομαρτύρων μας υπάρχουν και πολλές Χριστιανές κόρες, οι οποίες αντάλλαξαν με τη ζωή τους την ομολογία τους στο Χριστό και διαφύλαξαν την τιμή τους από τους αισχρούς και αλλόθρησκους τυράννους. Μια από αυτές είναι και η αγία και ένδοξος Νεομάρτυς Λυγερή η Χιοπολίτις.