e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Γ. Κώτσηρας: «Η ελληνική Πολιτεία τρέφει ύψιστο σεβασμό στον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου»


Την Κωνσταντινούπολη επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, κ. Γιώργος Κώτσηρας, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Εξωτερικών στη Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατά την οποία τιμάται η μνήμη του ιδρυτή του, Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου.

Φανάρι: Πατριαρχική Ομιλία κατά την Θρονική Εορτή 2023

Ὁμιλία τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου κατά τήν Θρονικήν Ἑορτήν τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου 
(30 Νοεμβρίου 2023)

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο [111 photos]

Ανεγνώσθη Μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου για τη Θρονική εορτή της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τη μνήμη του ιδρυτού του, Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου. 

Την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023, τελέστηκε Πατριαρχική και πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, με την συμμετοχή των Σεβ. Ιεραρχών Γέροντος Δέρκων κ. Απόστολου, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου  κ. Δαμασκηνού, Στρωμνίτσης κ. Ναούμ, Λαοδικείας κ. Θεοδωρήτου, Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου, Κρήτης κ. Ευγενίου, Ζακύνθου και Στροφάδων κ. Διονυσίου, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στεφάνου, Πισιδίας κ. Ιώβ, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος.

Φανάρι 1989: Πατριαρχική και Συνοδική Λειτουργία Θρονικής Εορτής [αρχειακό video]

Κυκλοφορείται αυτό τον καιρό στο YouTube ένα αρχειακό βίντεο: Η Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία για την Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Θρόνου, ήτοι της μνήμης του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, στις 30 Νοεμβρίου 1989, προεστώτος του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχου κυρού Δημητρίου. 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Αγίου Αθανασίου Μεγάλου: ΕΓΚΩΜΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΝ


[Ἑλληνικὴ Πατρολογία Μιγνίου (Migne), τ. 28ος, σ. 1101 κ' ἑξῆς, ἢ ΒΕΠΕΣ, τ. 36ος, σ. 303-306]

Παναγιώτη Ν. Τρεμπέλα: Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ. ΒΙΟΣ, ΔΡΑΣΙΣ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΟΝ ΑΥΤΟΥ ΕΝ ΠΑΤΡΑΙΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η πρωτοβουλία διά την συγγραφήν της παρούσης βιογραφίας του Πρωτοκλήτου αποστόλου και προστάτου της πόλεως Πατρών ανήκει εξ ολοκλήρου εις την ευγενή αλλά και επίμονον προτροπήν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κυρίου Θεοκλήτου. Προ έτους και πλέον μου διετύπωσεν εν Αθήναις την παράκλησιν να επιχειρήσω την συγγραφήν ταύτην και παρά την αντιταχθείσαν ευθύς εξ αρχής άρνησίν μου η Σεβασμιότης του δεν απεθαρρύνθη, αλλ' οσάκις με συνήντα, δεν έπαυε να μου υπενθυμίζη την υποχρέωσιν, την οποίαν είχον, όπως αποδώσω εις τον πολιούχον της εκθρεψάσης με πόλεως το οφειλόμενον. Και ως προς μεν το τελευταίον τούτο, ουδέποτε με απέλιπεν η προθυμία, όπως εκδηλώνω εκάστοτε την προς τον Πρωτόκλητον ευλάβειάν μου. Η έλλειψις όμως δαψιλών ειδήσεων περί της αποστολικής δράσεως αυτού εκ πηγών αδιαμφισβητήτως αυθεντικών με εύρισκε διστακτικόν, όπως τολμήσω το προτεινόμενον εγχείρημα. Αλλ' η επιμονή του Αγίου Πατρών ενίκησεν επί τέλους. Και ήδη, ότε η συγγραφή ήχθη εις πέρας, ουχί άνευ ικανοποιήσεως και εγώ επαναλαμβάνω το του ιερού Γρηγορίου: «Ήττημαι και την ήτταν ομολογώ».

Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου: ΣΥΝΑΞΑΡΙΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ


[Ἀπὸ «Θρησκευτικὴ καὶ Ἠθικὴ Ἐγκυκλοπαιδεία», τόμ. 2ος, Ἀθῆναι 1963]

Φανάρι 1986: Τρεις αρχειακές φωτοστιγμές από τη Θρονική Εορτή


[Οι δημοσιευόμενες τρεις άγνωστες και συλλεκτικές φωτογραφίες προέρχονται από την Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου της 30ής Νοεμβρίου 1986 και σώζονται στο ταπεινό αρχείο του γράφοντος. 

Χειροτονίες Πρεσβυτέρου και Διακόνου από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας στο Σύδνεϋ

Με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκε η ιερά μνήμη του Πρωτοκλήτου Αποστόλου, του Αγίου Ανδρέου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Σύδνεϋ. 

Φανάρι, 30.11.2023: Φωτοθήκη από την Πατριαρχική και Συνοδική Λειτουργία της Θρονικής Εορτής

Πρωί 30ής Νοεμβρίου 2023, εορτή της Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, τελείται επίσημα η Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, με Πατριαρχική και Συνοδική θεία Λειτουργία, προεστώτος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, παρούσης δε Αντιπροσωπείας των Ρωμαιοκαθολικών.

 ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ YANI KAYAKOPARAN:

Φανάρι live: Πατριαρχική και Συνοδική Λειτουργία της Θρονικής Εορτής 2023

Πρωί 30ής Νοεμβρίου 2023, εορτή της Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, τελείται επίσημα η Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, με Πατριαρχική και Συνοδική θεία Λειτουργία, προεστώτος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, παρούσης δε Αντιπροσωπείας των Ρωμαιοκαθολικών.

 ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Πάτρα live: Αρχιερατικό Συλλείτουργο για τον Πολιούχο Άγιο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο

Πρωί 30ής Νοεμβρίου 2023, ημέρας μνήμης του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, τελείται πολυΑρχιερατικό Συλλείτουργο στον παμμεγέθη Ναό του τιμωμένου Αγίου των Πατρών.


ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΙΟΝΙΑΝ

Άγιος Ανδρέας: Ο πρωτόκλητος μαθητής του Χριστού

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού

Οι άγιοι Απόστολοι κατέχουν την πρωτοκαθεδρία στο αγιολόγιο της Εκκλησίας μας, διότι αυτοί υπήρξαν οι άμεσοι διάδοχοι του Κυρίου και οι συνεχιστές του επί γης σωτηριώδους έργου Του. Αυτοί συνέπηξαν την Εκκλησία και την επεξέτειναν ως τα πέρατα του κόσμου και γι’ αυτό ομολογούμε στο «Σύμβολο της Πίστεως» πίστη σε «Αποστολική Εκκλησία». Ένας από αυτούς υπήρξε ο άγιος απόστολος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος.

Το Μπουρούντι αποδέχεται την Ορθοδοξία


Συνεχίζεται κατά την δεύτερη και τρίτη ημέρα η ιεραποστολική επίσκεψη του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στην Δημοκρατία του Μπουρούντι και στην Ιερά Μητρόπολη Μπουρούντι και Ρουάντα.