e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Πάσχα 1980: Το Μήνυμα του Μητροπολίτου Ζακύνθου Παντελεήμονος (+)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΠΑΣΧΑ 1980

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ υπ' αριθμ. 26

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου και Στροφάδων κ.κ. Παντελεήμονος

Προς

Τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή λαό της Θεοσώστου Μητροπόλεως Ζακύνθου

Αδέλφια μου, Παιδιά μου, 

Στην ατμόσφαιρα ενός θαύματος ζούμε σήμερα. Στην ατμόσφαιρα του μεγαλύτερου θαύματος της Ιστορίας. Το θαύμα τούτο είναι η Ανάσταση του Χριστού, που θριαμβευτικά εορτάζει, τούτη την ευλογημένη ώρα, ολόκληρη η Ορθοδοξία, από τη μια ώς την άλλη άκρη της γης.

Το θαύμα της αναστάσεως του Χριστού, όπως κάθε θαύμα, είναι ένα γεγονός που ξεπερνά την ανθρώπινη γνώση. Είναι μια αλήθεια που ο άνθρωπος δεν μπορεί να εξερευνήσει και να εξηγήσει με την δύναμη της λογικής. Μόνο με την πίστη μπορεί κανείς να πλησιάσει το θαύμα τούτο και να το ζήσει. 

Οι άπιστοι και οι αμφισβητίες του καιρού μας, όπως και οι παλιοί, προσπαθώντας να αναλύσουν με την δύναμη της λογικής την Ανάσταση του Χριστού, πελαγοδρομούν μέσα σε γνωσιολογικούς λαβυρίνθους και επιστημονικά αδιέξοδα και φθάνουν στο σημείο να ισχυρισθούν πως πρόκειται για μύθο. Για κάτι που δεν έγινε ποτέ. Όμως πλανώνται οικτρά όλοι αυτοί. Γιατί ο νους του ανθρώπου δεν μπορεί να προσπελάσει στα μυστήρια του Θεού. Ο Θεός δεν μπαίνει στον σωλήνα των χημικών αναλύσεων, ούτε στο εργαστήριο των βιολογικών ερευνών. Αν έμπαινε, δεν θα ήταν Θεός. Ο Θεός υπάρχει πέρα από τον άνθρωπο, στη σφαίρα του αιώνιου και υπερβατικού. Είναι, κατά την ωραία διατύπωση των Ιερών της Εκκλησίας Πατέρων, "ανέκφραστος, απερινόητος, αόρατος, ακατάληπτος". "Θεόν ουδείς εώρακε πώποτε" λέει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης. Δηλαδή, κανείς δεν μπόρεσε ποτέ να δει τον Θεό με τις σωματικές αισθήσεις του και να τον γνωρίσει με την δύναμη του μυαλού του.

Οι παλιοί και οι τωρινοί ορθολογιστές κάνουν ένα μεγάλο λάθος. Ταυτίζουν το ασύλληπτο με το ανυπόστατο. Με άλλα λόγια, εκείνο που δεν μπορούν να συλλάβουν με τον νου τους και να εξηγήσουν με τη λογική τους το θεωρούν ανύπαρκτο. Ξεχνούν όμως ότι στη ζωή, και σ' αυτήν ακόμα την επιστήμη, υπάρχουν πολλές αλήθειες που ο άνθρωπος ούτε να τις εξηγήσει ούτε να τις αποδείξει μπορεί. Σ' αυτές τις αλήθειες, που τις ονόμασαν "αξιώματα", στηρίζονται ολόκληρες επιστημονικές θεωρίες. Κανείς ορθολογιστής δεν διανοήθηκε να αμφισβητήσει τούτα τα αξιώματα, γιατί αν τα αμφισβητούσε θα ήταν σαν να αμφισβητεί την ίδια την επιστημονική γνώση και τη λογική. Τέτοιες αναπόδεικτες αλήθειες, δηλαδή "αξιώματα", υπάρχουν και σ' αυτές ακόμα τις λεγόμενες θετικές επιστήμες, όπως είναι η Γεωμετρία και τα Μαθηματικά. Και σ' αυτές ακόμα τις επιστήμες που κινούνται με βάση την απόδειξη και τη λογική. Πώς λοιπόν ζητούν λογικές αποδείξεις στον χώρο της Μεταφυσικής, εκεί που είναι αδύνατο να εισχωρήσει η σχετική και ατελής ανθρώπινη γνώση, όταν αποδείξεις δεν έχουν πάντα ούτε στον χώρο της φυσικής, εκεί που έχει την δυνατότητα ο άνθρωπος να ψηλαφήσει και να πειραματισθεί;

Το θαύμα της Αναστάσεως του Χριστού δεν προσφέρεται σε επιστημονική έρευνα και γνώση. Προσφέρεται σε βίωση διά της πίστεως. Δεν είναι γεγονός που διαδραματίστηκε σε μια συγκεκριμένη στιγμή του χρόνου, σ' ένα συγκεκριμένο τόπο. Διαδραματίστηκε πριν 1980 χρόνια στην Ιερουσαλήμ. Για το γεγοός αυτό υπάρχουν γραπτές ιστορικές μαρτυρίες όχι μόνο χριστιανών συγγραφέων, αλλά και ιουδαίων και ειδωλολατρών. Οι ίδιοι οι Απόστολοι δηλώνουν ρητά και απερίφραστα ότι το γεγονόςαυτό το άκουσαν με τ' αυτιά τους, το είδαν με τα μάτια τους, το ψηλάφησαν με τα χέρια τους.  ακηκόαμεν, ό εωράκαμεν τοίς οφθαλμοίς ημών, ό εθεασάμεθα καί αι χείρες ημών εψηλάφησαν, [..] απαγγέλλομεν υμίν", είναι η αδιάψευστη μαρτυρία τους.

Στη ροή των αιώνων η πίστη στην Ανάσταση του Χριστού έδινε  την δύναμη στους χριστιανούς να παλεύουν και να νικούν. Με αυτή την πίστη αντιμετώπισαν Νέρωνες και Διοκλητιανούς, Ιουλιανούς παραβάτες και Βολταίρους, διώκτες και αρνητές της χριστιανικής ιδέας. Πολλοί προσπάθησαν επί δυο χιλιάδες χρόνια να κλονίσουν τούτη τη χριστιανική πίστη και βεβαιότητα και έχυσαν α'ιμα και μελάνι για να σβήσουν από τον κόσμο και από τις ψυχές το Φως της Αναστάσεως. Όμως νικήθηκαν και ταπεινώθηκαν. Άπειρες φορές επαναλήφθηκε μπροστά στον Αναστημένο Χριστό η τραγική ομολογία του παλιού Αποστάτη: "Νενίκηκάς με Γαλιλαίε". Το Φως της Αναστάσεως  δεν έσβησε. Εξακολουθεί να φωτίζει, να συγκινεί, να παρηγορεί, να ενθαρρύνει. Το θαύμα εξακολουθεί να κηρύσσεται και να πανηγυρίζεται.

Εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια εκατομμύρια ανθρώπων εξακολουθούν να δίνουν τη μαρτυρία της Αναστάσεως, όχι με έννοια δικονομική, με κατάθεση, δηλαδή, λόγων και γραφών, αλλά κυρίως με έννοια βιωματική, με μαρτυρίες που βγαίνουν μέσα από τη ζωή τους. μέσα από τους αγώνες και τις θυσίες τους. Από τους πρώτους κήρυκες του Ευαγγελίου, τους Μάρτυρες και του Ομολογητές της Εκκλησίας, γενεές ολόκληρες χριστιανών έζησαν με πίστη και συνέπεια το θαύμα της Αναστάσεως. Πάλαιψαν με τυράννους, με δυνάστες, με θλίψεις, με πόνους, με κακουχίες. Πάλαιψαν και νίκησαν. Ψάλλοντας το "Χριστός Ανέστη" οι πατέρες μας ξεσηκώθηκαν για να κερδίσουν την εθνική λευτεριά. Με την ίδια θριαμβευτική κραυγή, "Χριστός Ανέστη", χιλιάδες αγωνιστές της αλήθειας, της δικαιοσύνης, της αδελφοσύνης, μπόρεσαν να υπομείνουν διωγμούς και βασανιστήρια και να γίνουν πρωτοπόροι σε κάθε λυτρωτική πορεία των ανθρώπων. Όλοι αυτοί αφήνουν σε μάς ένα μεγάλο δίδαγμα. Ότι μόνο με την πίστη στην Ανάσταση θα μπορέσουμε να βαδίσουμε τον ανήφορο που ανοίγεται μπροστά μας και να φέρουμε εις πέρας τον αγώνα που αναλάβαμε για να χτίσουμε ένα καλύτερο κόσμο, στην κρίσιμη και πικρή εποχή μας. Όσοι πιστεύουν στην Ανάσταση ξέρουν πως ο Χριστός σταυρώθηκε και αναστήθηκε για να σπάσει τις αλυσίδες μας, για να θεραπεύσει τις πληγές μας, για να γλυκάνει τούς πόνους μας, για να ξεκουράσει τις ψυχές μας. και νοιώθουν πλούσιοι μέσα στη φτώχεια, πανίσχυροι μέσα στην αδυναμία, ελεύθεροι μέσα στη σκλαβιά, χαρούμενοι μέσα στον πόνο.

Το μήνυμα που η Ανάσταση του Χριστού απευθύνει στον σύγχρονο άνθρωπο είναι μήνυμα ελπίδας. Μήνυμα χαράς. Και σας καλώ όλους, αδέλφια μου, αφήνοντας στην άκρη την ψυχρή φωνή της λογικής, ν' ανοίξετε τις καρδιές σας και με το αισθητήριο της πίστεως να δεχθήτε τούτο το ελπιδοφόρο Μήνυμα. Μην ξεχνάτε πως οι πληγές του χριστού έδωσαν σ' εμάς την δυνατότητα να μη λυγίζουμε κάτω από το βάρος των δυσκολιών. Η Ανάστασή Του είναι το προανάκρουσμα της αναστάσεως όλων των σταυρωμένων της ζωής.

Με την ολόθερμη ευχή και προσευχή να φθάσει στις ψυχές όλων μας το ελπιδοφόρο μήνυμα της Αναστάσεως, για να κάμει πιο όμορφη τη ζωή μας και να μας δώσει την δύναμη να κάνουμε το αύριο καλύτερο από το σήμερα, σας ευλογώ από τα βάθη της ψυχής μου και σας απευθύνω τον θριαμβευτικό χαιρετισμό: "Χ ρ ι σ τ ό ς    Α  ν έ σ τ η"!

Ένθερμος ευχέτης όλων σας προς τον Αναστάντα Χριστό

Ο πνευματικός πατέρας και Μητροπολίτης σας

+ ο Ζακύνθου ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: