e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Αφιερωματικός Τόμος για την 50ετή Αρχιερατεία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, από την Π.Α.Ε.Α.Κ.

Η Α. Θ. Παναγιότης o Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε σε ακρόαση τον Σεβ. Μητροπολίτη Σελευκείας κ. Θεόδωρο, Καθηγητή της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης (Π.Α.Ε.Α.Κ.), ο οποίος του επέδωσε, εκ μέρους του Προέδρου και των μελών του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου αυτής, τον «Αφιερωματικό Τόμο επί τη πεντηκονταετία Αρχιερατείας του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α΄».

Αποφάσεις Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Εκκλησία Ελλάδος, 5.3.2024


Συνήλθε σήμερα, Τρίτη 5 Μαρτίου 2024, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 167ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Εκδηλώσεις Αγιοκατατάξεως Οσίας Γαβριηλίας (Λέρος, 2-3-4/3/2024)

Η Ιερά Μητρόπολις Λέρου Καλύμνου Αστυπαλαίας θέλοντας να προσδώση την μεγίστην και σπουδαίαν διά την τοπικήν Εκκλησίαν τιμήν της Αγιοκατατάξεως εις το Αγιολόγιον της κατ’ Ανατολάς Ορθοδόξου Εκκλησίας, της Οσίας Μητρός ημών Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος, Εφόρου και Προστάτου της Νήσου Λέρου, και εν συνεχεία της εν τοις Πατριαρχείοις της 18ης Δεκεμβρίου του παρελθόντος σωτηρίου έτους 2023 Πατριαρχικής και Συνοδικής τελετής, της καταστρώσεως εν τω Ιερώ Κώδικι της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Πράξεως, διοργάνωσε στη νήσο Λέρο, το Σάββατο 2, Κυριακή 3 και Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024, εκκλησιαστικές εορταστικές εκδηλώσεις προς επισφράγισιν του μεγάλου αυτού γεγονότος διά την Νήσον Λέρον και κατ’ επέκτασιν διά την Ιερά Μητρόπολιν Λέρου Καλύμνου Αστυπαλαίας, με αποκορύφωσιν των εκδηλώσεων την πολυαρχιερατικήν Θείαν Λειτουργίαν εν τω Ιερώ Μητροπολιτικώ Ναώ «Ευαγγελισμού της Θεοτόκου» Λέρου, υπό των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβροσίου, εκπροσώπου της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, Σύμης-Τήλου-Χάλκης-Καστελλορίζου κ. Χρυσοστόμου, Λέρου-Καλύμνου-Αστυπαλαίας κ. Παισίου, και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Ολύμπου κ. Κυρίλλου και Στρατονικείας κ. Στεφάνου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας υποδέχθηκε το Ελληνικό ντουέτο «NikoTeini» από την Κωνσταντινούπολη

Με χαρά και εγκαρδιότητα υποδέχθηκε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στο Σύδνεϋ, τους Έλληνες μουσικούς από την Κωνσταντινούπολη, κ. Νίκο Παπαγεωργίου και κ. Ασινέθ Φωτεινή Κοκκάλα, οι οποίοι συγκροτούν το ντουέτο «NikoTeini». Οι δύο καλλιτέχνες, δεξιοτέχνες στο πολίτικο λαούτο (λάφτα) ο μεν, στο κανονάκι η δε, συνοδεύονταν από τον κ. Δημήτριο Κουμπαρούλη, ιδρυτή και καλλιτεχνικό διευθυντή του μουσικού συνόλου «Μέλισμα», με έδρα το Σύδνεϋ.

Άγιος Νικόλαος (Βελιμίροβιτς), Επίσκοπος Αχρίδος

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Ουδέποτε υπήρξε στην Εκκλησία απουσία πατερικών μορφών. Όπως σε κάθε εποχή, και στους σύγχρονους χρόνους αναδείχνονται Πατέρες και διδάσκαλοι. Μια τέτοια σύγχρονη πατερική μορφή υπήρξε και ο Σέρβος νεοφανής άγιος Νικόλαος (Βελιμίροβιτς), επίσκοπος Ζίτσης και Αχρίδος, ο οποίος έλαβε την προσωνυμία «ο Σέρβος Χρυσόστομος», λόγω της ρητορικής του δεινότητας και των αγώνων του για την μόνη σώζουσα ορθόδοξη πίστη.

Άγιος Νεομάρτυς Γεώργιος: Ο ηρωικός διδάσκαλος της Ραψάνης


Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Οι Νεομάρτυρες, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για την αγάπη του Χριστού, προέρχονταν από όλες τις τάξεις και τα επαγγέλματα. Μια πλειάδα από αυτούς ήταν μορφωμένοι και είχαν ζηλευτά επαγγέλματα, τα οποία αντάλλαξαν με τη μαρτυρία της σώζουσας αλήθειας της Εκκλησίας και έχυσαν το αίμα τους για γι’ αυτή. Ένας από αυτούς είναι και ο ένδοξος άγιος Νεομάρτυς Γεώργιος της Ραψάνης, γραμματοδιδάσκαλος στο επάγγελμα. 

Η Πρόξενος της Ελλάδος στην Πέρθη επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας

Την έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, στο Σύδνεϋ, επισκέφθηκε τη Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024, η Πρόξενος της Ελλάδος στην Πέρθη, κ. Γεωργία Καρασιώτου, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της και από τα δύο τέκνα τους.