e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

ΠΑΝΑΓΙΑ, Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ. Ένα σύγχρονο ορατόριο [live]


   ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:   

Μαθητές κατά του bullying στην πλατεία της Παναγούλας Βανάτου


Σήμερα, η πλατεία της Παναγούλας Βανάτου πλημμύρισε από παιδικές παρουσίες! Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της περιοχής μας συγκεντρώθηκαν εδώ, για να διαδηλώσουν την ευαισθητοποίηση των ίδιων, αλλά και των δασκάλων και των γονέων τους, εναντίον του φαινομένου του Εκφοβισμού, γνωστότερου ως μπούλινγκ. Πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές, αλλά και σε όλα τα παιδιά!
[Φωτογραφίες: Καλλιόπη Ζιάκα και Ανδριανή Γιαννούλη]

Ο θεσμός της Επαρχιακής Συνόδου στην Αυστραλία: Μία θεολογική αποτίμηση | The Institution of the Eparchial Synod in Australia: A Theological Appraisal

Γράφει ο π. Χριστοφόρος Κρικέλης, Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου

Το έτος 2024 θα καταγραφεί στην ιστορία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας όχι μόνο ως η εκατοστή επέτειος της ιδρύσεως ή “γεννήσεως” της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην πέμπτη ήπειρο (1924), υπό τη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και ως η χρονιά εκείνη κατά την οποία έλαβε χώρα ένα κολοσσιαίων διαστάσεων γεγονός, τουτέστιν, η “ανα-γέννησή” της, μέσω του θεσμού της Επαρχιακής Συνόδου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Το γεγονός αυτό για την Εκκλησία στους Αντίποδες είναι εξαιρετικής σημασίας. Πρόκειται για ένα αξιομνημόνευτο ορόσημο, το οποίο θα διασφαλίσει τη συνέχειά της στο μέλλον πάνω στα πιο σταθερά θεμέλια που υπάρχουν, εφόσον συνίσταται σε μία απόφαση η οποία “ἔδοξε... τῷ Ἁγίῳ Πνεύματι καὶ ἡμῖν” (Πράξ. 15:28). Πράγματι, το εν λόγω συνοδικό σύστημα διοικήσεως στην Εκκλησία ανάγεται στην εποχή των Αποστόλων, οι οποίοι συναντήθηκαν οι ίδιοι εν συνόδω για να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα του καιρού τους. Το βλέπουμε αυτό ξεκάθαρα στη Σύνοδο των Ιεροσολύμων (49 μ.Χ.), για παράδειγμα, όπως καταγράφεται στις Πράξεις (Πράξ. 15:6-29), όπου οι Απόστολοι του Χριστού καθόρισαν για εμάς τα ουσιώδη κριτήρια για τη λήψη κοινών αποφάσεων στην Εκκλησία, ειδικά μέσω της συνάξεως των Αποστόλων και αργότερα μέσω των διαδόχων τους, των Επισκόπων.

Ομαδικές βαπτίσεις στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Αδελαΐδος

Η Κυριακή, 3 Μαρτίου 2024, υπήρξε ιστορική μέρα στη μικρή χρονικώς ιστορία των νεοϊδρυθεισών ενοριών της Αδελαΐδος – του Αρχιεπισκοπικού Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας και της αγγλόφωνης ενορίας του Αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ. Με την ευλογία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, τελέστηκε η ομαδική βάφτιση 10 νεοφωτίστων, καλωσορίζοντας τους κατηχουμένους και τις οικογένειές τους στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Αμέσως μετά τις βαπτίσεις, ακολούθησε η ταυτόχρονη τέλεση δύο γάμων μερικών από τους νεοφωτίστους. 

Η εργασία


 «Όποιος δεν εξοικειώθηκε με τη σωματική εργασία, ούτε την ψυχική δεν μπορεί να μάθει, διότι η μία γεννιέται απ’ την άλλη, όπως το στάχυ απ’ το απλό σπυρί. Εκείνος που δεν έμαθε την ψυχική εργασία στερείται τα πνευματικά χαρίσματα» (Αββάς Ισαάκ ο Σύρος)