e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Η Καθαρά Δευτέρα 2024 στο Φανάρι


Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης, το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας, 18 Μαρτίου 2024, δέχθηκε, κατά την τάξη, τους Αρχιερείς του Θρόνου στην Τουρκία, με τους οποίους αντάλλαξε αδελφικές ευχές σε αμοιβαία συγχώρηση, με την ευκαιρία της εισόδου στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή. 

Όροι και όρια της Μεγάλης Σαρακοστής

Επίκαιρες σκέψεις του π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Άλλη μία Μεγάλη Σαρακοστή σε κόβει και σε ράβει, ευπρεπίζοντας αρμόδιο ένδυμα για την συνάντηση με τον μεγάλο Χορηγό της Ζωής, της όντως ζωής σου! Μιας ζωής, όχι με τα τυπικά ή επιδερμικά χαρακτηριστικά της κοσμικότητας και της ταλαιπωρίας εν τω μέσω της κάθε λογής νυκτός, του εκάστοτε ιδιωτικού λαβυρίνθου σου, αλλά με τα χρώματα της γόνιμης εσωστρέφειας και της βίωσης μυστικών και ανάκουστων καταστάσεων της βαθείας ψυχής σου. 

Σαρακοστή σημαίνει αποκοπή από το ίδιον θέλημα και προσχώρηση στην γκρίζα, αμφιλεγόμενη, συχνά θεοσκότεινη περιοχή του Άλλου. Εκεί δεν έχει φαντασμαγορία και ασφάλεια και ανάπαυση, αλλά μόνον αγάπη φωτιστική, η οποία δύναται να ραγίζει, με τόπο σταυροαναστάσιμο, την πάσα σκοτεινότητα!

Σαρακοστή σημαίνει αναχώρηση από τα τετριμμένα, πλεονάζοντα ή χαμερπή τού βίου, από τα κραυγαλέα και λυσσαλέα του καθημερινού θορύβου των πραγμάτων, από τις επιδερμικές -και ηδονικές- ψαύσεις διάφορων αδιάφορων χοϊκοτήτων!

Σαρακοστή σημαίνει σιωπηλότητα, την ώρα που όλα εγείρουν θλιβερές φωνασκίες και μεγάφωνα (εξίσου επίφοβα) κηρύγματα μικράς πνοής. Εφαρμόζεσαι στην μη-φωνή, χωράς στο κουτάκι της προσωπικής λιγοσύνης σου και ασκείσαι μέσα εκεί στην απόλυτη στεναχωρία, αποθαυμάζοντας πώς επιτέλους χωρά το Αχώρητο στο ρυπαρό τίποτά σου! 

π. Alexander Schmemann: Η Μεγάλη Σαρακοστή στη ζωή μας {1ο μέρος}

Από το: Α. Σμέμαν, Μεγάλη Σαρακοστή - Πορεία προς το Πάσχα, μτφρ. Ελένη Γκανούρη, εκδ. Ακρίτας, Αθήνα 1999.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Όταν κάποιος ξεκινάει για ένα ταξίδι θα πρέπει να ξέρει που πηγαίνει. Αυτό συμβαίνει και με τη Μεγάλη Σαρακοστή. Πάνω απ’ όλα η Μεγάλη Σαρακοστή είναι ένα πνευματικό ταξίδι, που προορισμός του είναι το Πάσχα, «η Εορτή Εορτών». Είναι η προετοιμασία για την «πλήρωση του Πάσχα, που είναι η πραγματική Αποκάλυψη». Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αρχίσουμε με την προσπάθεια να καταλάβουμε αυτή τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη Σαρακοστή και το Πάσχα, γιατί αυτή αποκαλύπτει κάτι πολύ ουσιαστικό και πολύ σημαντικό για την Χριστιανική πίστη και ζωή μας.

Λαμπρά τιμήθηκε στη Μάνη η έναρξη της Επανάστασης του 1821

Με κάθε λαμπρότητα, την Κυριακή, 17 Μαρτίου 2024, τιμήθηκε η επέτειος έναρξης της Επανάστασης του 1821, στη Μάνη και συγκεκριμένα στην ιστορική και γραφική Αρεόπολη.

Στην επίσημη Δοξολογία που τελέστηκε στον ιστορικό Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρεόπολης, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ΄, συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.

Ο Κιέβου Επιφάνιος επισκέφθηκε την Ένωση Ουκρανικών Οργανώσεων στη Βουλγαρία

Μετά την ολοκλήρωση των ιερών τελετών για την Κηδεία του Μακαριστού Πατριάρχη Βουλγαρίας και Μητροπολίτη Σοφίας Νεοφύτου, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος επισκέφθηκε την Ένωση Ουκρανικών Οργανώσεων Βουλγαρίας (SUOB) «Μητέρα Ουκρανία», στη Σόφια, στις 16 Μαρτίου 2024.

Καθαρά Δευτέρα στο Φανάρι: Πατριαρχική Χοροστασία στο Μεγάλο Απόδειπνο [video]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε σήμερα, Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, από του παραθρονίου, κατά την Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου.

 ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Ναυπάκτου Ἱερόθεος: Χωρισμός Ἐκκλησίας καί Πολιτείας

 Μητροπολίτου Ναυπάκτου & Ἁγίου Βλασίου Ἱεροθέου

ΝΙs

Δημοσιεύθηκε στὸ ΒΗΜΑ τῆς Κυριακῆς στὶς 17 Μαρτίου 2024

Ἀρχίζω τό ἄρθρο αὐτό μέ τήν ἐπισήμανση ὅτι «χωρισμός Ἐκκλησίας καί Πολιτείας» τίθεται σέ εἰσαγωγικά, γιατί δέν ἀπο­δέχομαι τήν φράση αὐτήν, καί ἀκόμη γιατί ἡ φράση αὐτή χρησιμοποιεῖται κάθε φορά πού ἀνακύπτει κάποιο πρόβλημα μεταξύ Ἐκκλησίας καί Πολιτείας.

Άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων και οι ιερές "Κατηχήσεις" του

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού 

Η μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας μας είναι οι ακλόνητοι στύλοι πάνω στους οποίους στηρίχτηκε το θείο οικοδόμημά της στο διάβα των αιώνων. Ένας από αυτούς είναι και ο άγιος Κύριλλος αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων.