e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Φανερωμένη Βανάτου: Εσπερινή Προηγιασμένη Τετάρτης Δ' Εβδομάδος Νηστειών [photos-video]


Εσπέρας Τετάρτης Δ΄ των Νηστειών, 10ης Απριλίου 2024, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, τελέσθηκε βραδινή Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων από τους συλλειτουργήσαντες Ιερείς π. Παναγιώτη Καποδίστρια και π. Ιωάννη Ρένεση, ψαλλόντων δε των κ.κ. Χρυσοβαλάντη Δρογγίτη, Διονυσίου Πόθου και Παναγιώτη Γιατρά. 

Ο Σταυρός, άτρωτος θώρακας έναντι των παλαισμάτων του βίου

Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Κατά την Κυριακή Γ΄ των Νηστειών ή της Σταυροπροσκυνήσεως, στις λειτουργικές συνάξεις τους οι απανταχού Ορθόδοξοι χαίρονται και αγαλλιούν κλίνοντας γόνυ τιμής και προσκύνησης μπροστά στο Ξύλο του Σταυρού, «τούτο γαρ το του θανάτου σύμβολον… θάνατον ανείλε», κατά τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο (ΕΠΕ, 34, 58).

Τρίκαλα: Αρχιερατική Προηγιασμένη Λειτουργία [video]


Βράδυ 10ης Απριλίου 2024. Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στον Ενοριακό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Τρικάλων, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: 

Νορβηγία: Σταυροπροσκυνήσεως 2024 στον Μητροπολιτικό Ναό του Όσλο

Το απόγευμα της Παρασκευής, 5 Απριλίου 2024, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας μετέβη στο Όσλο, όπου τέλεσε την ακολουθία της Γ´ Στάσεως των Χαιρετισμών, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο, με την συμμετοχή δύο Ουκρανών κληρικών, του Αιδεσιμ. Πρεσβυτέρου κ. Vitalii Lohvin, κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Ισπανίας και Πορτογαλίας, και του Ιερολ. Διακόνου Δρ. Volodymyr Pozhydayev, κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Κιέβου και πάσης Ουκρανίας.

Να βλέπω μέσα μου


«Κάθε δάσκαλος τη βλέπει πρώτα αυτός μέσα του τη σύνεση που διδάσκει και τη μαθαίνει και τη γεύεται, και τότε μπορεί να τη μεταδώσει στους μαθητές» (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)

Νιχώρι Βοσπόρου: Σταυροπροσκυνήσεως 2024 στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

ΑΓΙΩΤΑΤΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ
Κ Ο Ι Ν Ο Τ Η Σ Ν Ε Ο Χ Ω Ρ Ι Ο Υ

Με σεμνότητα και ιεροπρέπεια τελέσθηκε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 7 Απριλίου ε. έ., στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νεοχωρίου (Μετόχι του Παναγίου Τάφου), ο Όρθρος, η προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, ιερουργούντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Ανθηδώνος κ. Νεκταρίου, Επιτρόπου του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, συλλειτουργούντος του Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Κωνσταντίνου Βαρθολομαίου, Ιερ. Προϊσταμένου της Κοινότητάς μας, και διακονούντος του Διακόνου της Σειράς κ. Ιερωνύμου Σωτηρέλη. Συμμετείχαν πιστοί από το Νιχώρι, αλλά και από άλλες Κοινότητες της Πόλης.

Άγιος Γρηγόριος Ε΄: Ο ιερομάρτυς και εθνομάρτυς Πατριάρχης του Γένους μας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Το πρωτόθρονο και σεβάσμιο Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει να επιδείξει μια πλειάδα Πατριαρχών, οι οποίοι κοσμούν το αγιολόγιο της Εκκλησίας μας. Ανάμεσά τους ο ηρωικός ιερομάρτυρας και εθνομάρτυρας άγιος Γρηγόριος Ε΄. Πρόκειται για μια από τις ηρωικότερες μορφές του Γένους μας, ο οποίος διέπρεψε και ως λαμπρός εκκλησιαστικός άνδρας και ως συνεπής εθνικός ηγέτης.