e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Καβάλα: «Άδοντες καί Ψάλλοντες ἐν τῇ καρδίᾳ…» για τον Απόστολο Παύλο

Η πόλη της Καβάλας και η τοπική κοινωνία συνολικά τιμούν και φέτος τον πολιούχο τους, Απόστολο Παύλο, στο πλαίσιο του ετήσιου μουσικού μαθητικού φεστιβάλ με τίτλο «’Αδοντες καί Ψάλλοντες ἐν τῇ καρδίᾳ…». Ένα γεμάτο τετραήμερο ποικίλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων, εφάμιλλων της τιμής που πρέπει να αποδοθεί στο πρόσωπο του κορυφαίου Απόστολου των Εθνών, η παρουσία του οποίου στους Φιλίππους και την Καβάλα αποτέλεσε σταθμό στη διάδοση του Ευαγγελίου σε ολόκληρη την Ευρώπη, με την ίδρυση της πρώτης χριστιανικής εκκλησίας και τη βάφτιση της πρώτης Ελληνίδας και Ευρωπαίας χριστιανής, της Αγίας Λυδίας.

Ο Άγιος Ευαγγελιστής Μάρκος

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Οι τέσσερις ιεροί ευαγγελιστές, ο Ματθαίος, ο Μάρκος, ο Λουκάς και ο Ιωάννης, κατέχουν ξεχωριστή θέση στην Εκκλησία μας, διότι επιλέχτηκαν από το Θεό να καταγράψουν τη Θεία Αποκάλυψη, δηλαδή τα Ιερά Ευαγγέλια, τα οποία περιέχουν τη ζωή και τη διδασκαλία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και τον τρόπο της σωτηρίας μας. Στην παρούσα σύντομη εργασία μας θα κάνουμε λόγο για τον Μάρκο και το περιεχόμενο του Ευαγγελίου του.

Έκκληση από Πρέβεζα: Η εκκλησία μας δυστυχώς κάηκε...

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΕΚΚΛΗΣΗ

Η εκκλησία μας δυστυχώς κάηκε.

Τη νύχτα της Παρασκευής 22 προς 23 Μαρτίου 2024, εντοπίστηκε εστία πυρός στο Άγιο Βήμα, οφειλόμενη μάλλον, κατά την πιθανότερη εικασία-εξήγηση, σε βραχυκύκλωμα στις παλιές καλωδιώσεις απαρχαιωμένου, άνω των 60 ετών, θερμοσίφωνα.

Πρόγραμμα Μ. Εβδομάδας και Πάσχα 2024 στο Βανάτο Ζακύνθου

  • Κυριακή Βαΐων, 28 Απριλίου 2024, 8 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία της Εορτής. Ναός Παναγούλας. 
  • Κυριακή Βαΐων, 28 Απριλίου 2024, 7 μ.μ.: Πρώτος Νυμφίος (Όρθρος Μ. Δευτέρας). Ναός Φανερωμένης.

Εκδήλωση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου για τα 200χρονα από το Μαρτύριο των Αγ. Τεσσάρων

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης, 24ης Απριλίου 2024, στην αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης» του Ωδείου Ρεθύμνου, Επετειακή Εκδήλωση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, σε συνδιοργάνωση με την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης - Περιφερειακής Ενότητος Ρεθύμνης, στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών για τη συμπλήρωση 200 ετών από τη μαρτυρική τελείωση των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Γεωργίου, Αγγελή, Μανουήλ και Νικολάου, των εκ Μελάμπων καταγομένων και εν Ρεθύμνη μαρτυρησάντων.

Ρωσία: Σε αναστολή καθηκόντων ο ιερέας που τέλεσε το μνημόσυνο του Ναβάλνι

Τα καθήκοντα ως κληρικού του Ρώσου ορθόδοξου ιερέα, ο οποίος τέλεσε το Μάρτιο το μνημόσυνο του εκλιπόντος ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ανεστάλησαν για τρία χρόνια, ανακοινώθηκε από την Επισκοπή Μόσχας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την Ημέρα των ANZACs

Σε μια εποχή όπου ο σεβασμός στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες δυστυχώς υποχωρεί μπροστά στους εγωισμούς και τις ιδιοτέλειες, στην πλεονεξία και την απληστία, είναι επιτακτική ανάγκη να στρέψουμε το βλέμμα μας στο παρελθόν, για να θυμηθούμε, και να προβάλλουμε και στα νέα παιδιά, τα φωτεινά παραδείγματα ήθους και ανιδιοτέλειας που έχει να μας παρουσιάσει η ιστορία.