e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 5 Μαΐου 2024

Η μεγάλη διόδευση από τον Άδη

Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

"Προσέλθωμεν λαμπαδηφόροι, τῷ προϊόντι Χριστῷ ἐκ τοῦ μνήματος, ὡς νυμφίῳ, καὶ συνεορτάσωμεν ταῖς φιλεόρτοις τάξεσι, Πάσχα Θεοῦ τὸ σωτήριον.”

(Από τον Κανόνα του Πάσχα, Ιωάννου Δαμασκηνού)

Παναγούλα Βανάτου: Εσπερινός και Αγίου Γεωργίου 2024


Ο Μέγας Εσπερινός της Αγάπης και της μνήμης του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εψάλη απόψε, εσπέρας της Κυριακής του Πάσχα 2024, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου. Από ιερατικής πλευράς έλαβαν μέρος ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας και ο π. Ιωάννης Ρένεσης. Ο π. Ιωάννης μάλιστα ανέγνωσε του Πασχαλινό Μήνυμα του οικείου Μητροπολίτου, Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. Έψαλαν οι κ.κ. Χρυσοβαλάντης και Σπυρίδων Δρογγίτης (πατέρας και γιος).
        Η πατροπαράδοτη Λιτανεία της Καθέδρας της Παναγίας δεν πραγματοποιήθηκε, εξαιτίας μη προσέλευσης τόσων πιστών, που να δικαιολογεί μια λιτανεία στους δρόμους της Ενορίας. Ο Εφημέριος εξέφρασε τη λύπη του προς τούτο, ότι μια παραδοσιακή λιτανεία σταδιακά καταργείται, ενώ η πλειονότητα των Ενοριτών αδιαφορεί.

Ζάκυνθος: Αρχιερατικός Εσπερινός Αγάπης 2024 στον Ναό Αγ. Λαζάρου πόλεως

Εσπέρας Κυριακής Πάσχα, 5.5.2024, στον Ναό του Αγίου Λαζάρου πόλεως Ζακύνθου, έγινε -ως είθισται- ο Εσπερινός της Αγάπης. Ακολούθησε η Λιτανεία της Παναγίας της Γαλανούσας. Χοροστάτησε ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄.
[Φωτογραφίες: Σταύρος Κοσκινόπουλος]

Άγιο Πάσχα 2024 στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Με λαμπρότητα και θρησκευτική μεγαλοπρέπεια εόρτασαν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί την Ανάσταση του Κυρίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξάνδρειας.

H Κυριακή του Πάσχα 2024 στο Οικουμενικό Πατριαρχείο [photos]

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα τελέστηκε το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, 5 Μαΐου 2024, ο Εσπερινός της Αναστάσεως. 

H Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, αφού ενδύθηκε με τα Αρχιερατικά άμφια στην Αίθουσα του Θρόνου, περιστοιχούμενος από τους Αρχιερείς Σεβ. Βιζύης κ. Αθηναγόρα, Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνα, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίο, Ικονίου κ. Θεόληπτο, Σελευκείας κ. Θεόδωρο, και τον Θεοφιλ. Τιβεριουπόλεως κ. Τύχωνα, Ιεράρχη της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, καθώς και από τους κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής, κατήλθε στον Πατριαρχικό Ναό και προέστη του Εσπερινού.

Φανάρι: Νύκτα Αναστάσεως 2024 με τον Πατριάρχη του Γένους [photos]

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα εορτάστηκε η Ανάσταση του Κυρίου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την μακραίωνη εκκλησιαστική παράδοση και τάξη εορτάσθηκε στο Κέντρο της Ορθοδοξίας η Λαμπροφόρος Ανάσταση του Κυρίου.

Πάσχα 2024 στην Μητρόπολη Μεξικού

“Christ is Risen!” echoed throughout the Metropolis of Mexico on Easter Sunday. His Eminence Metropolitan Iakovos of Mexico presided over the Easter Divine Liturgy at the Holy Cathedral of the Annunciation of the Theotokos in Panama City, Panama.

Άγιο Πάσχα 2024 στην Σμύρνη

Μὲ τὴν καθολικὴ συμμετοχὴ τοῦ πολυεθνικοῦ ποιμνίου τῆς Ὀρθοδόξου Κοινότητος Σμύρνης, ἑωρτάσθη τὸ Ἅγιον Πάσχα στὴν πρωτεύουσα τῆς Ἰωνίας.

Οἱ πιστοὶ κατέκλυσαν καὶ τοὺς δύο Ἱεροὺς Ναοὺς τῆς πόλεως, στοὺς ὁποίους ἐτελέσθησαν οἱ Ἱερὲς Ἀκολουθίες τῆς Ἁγίας καὶ Μεγάλης Ἑβδομάδος καὶ τοῦ Ἁγίου Πάσχα, προεξάρχοντος τοῦ Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου.

Μητρόπολη Ισπανίας και Πορτογαλίας: Στιγμές Μ. Τεσσαρακοστής, Μ. Εβδομάδας και Πάσχα 2024

Ποιμαντική παρουσία Σεβ. Μητροπολίτου Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίωνος, κατά την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή – Μεγάλη Εβδομάδα 2024

Following in English 

Το Σάββατο 16η Μαρτίου ο Σεβ. Ποιμενάρχης επεσκέφθη ποιμαντικώς την ορθόδοξο ενορία του Lagos (Πορτογαλία), όπου και τέλεσε την Θεία Λειτουργία ευχόμενος καλό στάδιο για την επί θύραις Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστής στο ποίμνιο αυτής της ζωντανής ενορίας.

Νέο Ψυχικό: Πανηγυρικά Εσπέρια στον Ναό Αγίου Γεωργίου [video]

Ο Μέγας Εσπερινός της Κυριακής του Πάσχα (της Αγάπης) και της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού (5 Μαΐου 2024). 
Επιμέλεια βίντεο: Κατερίνα Λεονάρδου.

Λάρισα: Εσπερινός Αγάπης 2024 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Αχιλλίου

Σε αναστάσιμο κλίμα τελέσθηκε το απόγευμα της Κυριακής 5ης Μαΐου 2024, ο Εσπερινός της Αγάπης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου και συμμετεχόντων αρκετών κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, παρουσία πιστών από όλες τις ενορίες της πόλεως.

Πάσχα 2024 στη Ναύπακτο [video-photos]

Ἑορτάστηκε καὶ φέτος ἡ μεγάλη Δεσποτικὴ ἑορτὴ τῆς Ἀναστάσεως στὴν κατάμεστη ἀπὸ κόσμο Ναύπακτο. ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου καὶ ἁγίου Βλασίου κ. ἱερόθεος προεξῆρχε τῆς τελετῆς τῆς Ἀναστάσεως στὴν κατάμεστη ἀπὸ κόσμο πλατεῖα ἔμπροσθεν τοῦ Ἱεροῦ Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ ἁγίου Δημητρίου.

Τέσσερις "μικρές" Αναστάσεις στη Μητρόπολη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης

Μητρόπολις Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης: Παννυχίς της Αναστάσεως και Αναστάσιμος Θεία Λειτουργία στην Ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κεφαλοχωρίου, Αγίας Παρασκευής Δροσοπηγής, Αγίου Δημητρίου Πλαγιάς (πρώην Ζέρμα) και Αγίου Γεωργίου Πύργου Κονίτσης! Τις διαδοχικές αυτές "μικρές" Αναστάσεις (μεγαλειώδεις, ωστόσο, στην πραγματικότητά τους) τέλεσε ο καλός ιερέας π. Κωνσταντίνος Ταμπάκης.

Εσπερινός Αγάπης 2024 στη Βυζαντινή Βέροια (Μικρά Ιερουσαλήμ)

Την Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου 2024 το πρωί τελέστηκε με λαμπρότητα στη Βυζαντινή Βέροια, η οποία φέρει και την ονομασία Μικρά Ιερουσαλήμ λόγω του πλήθους των εκκλησιών της, ο Εσπερινός της Αγάπης προεξάρχοντος του Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος και με τη συμμετοχή των κληρικών της πόλεως. 

Νέο Ψυχικό: "Χριστός Ανέστη εκ νεκρών" στον Ναό Αγίου Γεωργίου [video]

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, θανάτῳ θάνατον πατήσας καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος. 
Από την Αναστάσιμη Ακολουθία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού (05.05.2024). 

Άγιο Πάσχα 2024 στη Μητρόπολη Πριγκηποννήσων

Εν μέσω πλήθους πιστών, επανηγυρίσθη και εφέτος στην Ιερά Μητρόπολη Πριγκηποννήσων η εκ νεκρών Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Το Άγιον Πάσχα των Ορθοδόξων!

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. Ιερόθεος για το Πάσχα 2024

Ἑορτάζουμε καί πάλι τήν Ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ ὡς ἕνα ἱστορικό γεγονός, τό ὁποῖο ἔγινε κατά τήν ἐποχή πού ὁ Πιλάτος ὡς Ρωμαῖος διοικητής εἶχε τήν εὐθύνη τῆς διοικήσεως τῆς Παλαιστίνης, ἀλλά καί ὡς ἕνα πνευματικό καί ἐκκλησιαστικό γεγονός. Ὅλα τά ἱστορικά γεγονότα πού συνδέονται μέ τήν ἐνανθρώπηση τοῦ Υἱοῦ καί Λόγου τοῦ Θεοῦ, τά Πάθη Του, τόν Σταυρό Του, τήν Ταφή Του καί τήν Ἀνάστασή Του συνδέονται μέ τήν σωτηρία τοῦ ἀνθρώπου. Ἔτσι, πανηγυρίζουμε τό γεγονός τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Χριστοῦ, ὅπως φαίνεται στήν ἀκολουθία τοῦ Ὄρθρου καί στήν θεία Λειτουργία πού ἀκολουθεῖ.

Hong Kong: Ανάσταση και Λειτουργία του Πάσχα 2024 [video]

Pascha Liturgy
Holy Saturday evening, May 04, 2024
Saint Luke Orthodox Cathedral in Hong Kong

Κίεβο: Εσπερινός Αγάπης 2024 υπό τον Προκαθήμενο Επιφάνιο [video-photos]


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Αυστραλία: Ανάσταση Κυρίου και Εσπερινός 2024 της Αγάπης στη Βρισβάνη

Με την ευλογία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, ο νεοδιορισθείς Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Βρισβάνης, Θεοφ. Επίσκοπος Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, το Μεγάλο Σάββατο, τα μεσάνυκτα, προέστη της Τελετή της Αναστάσεως του Κυρίου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Mt Gravatt της Βρισβάνης.  

Κίεβο: Τα Αναστάσιμα 2024 στην Μικρή Αγία Σοφία


Στις αυλές του ιστορικού και περικαλλούς Ναού της του Θεού Σοφίας Κιέβου, βρίσκεται ο Ναός της λεγομένης Μικρής Αγίας Σοφίας, όπου, το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, 5.5.2024, πραγματοποιήθηκε η Τελετή της Αναστάσεως του Χριστού κι εν συνεχεία Ιερατικό Συλλείτουργο, προεστώτος του Πρωθιερέως Γκεόργκι Κοβαλένκο, πρυτάνεως του Ορθόδοξου Ανοικτού Πανεπιστημίου Αγία Σοφία, κοινωνικού ακτιβιστή, μπλόγκερ, πατέρα πέντε παιδιών, διαπρεπούς κληρικού της επίσημης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
        Σημειωτέον ότι, μετά από πολλά πολλά χρόνια, κατά την ώρα της Αναστάσεως σήμαναν οι καμπάνες της διπλανής, μεγάλης και μνημειώδους και μουσειακής, Αγίας Σοφίας.

Αναστάσιμα 2024 στον Άγιο Αλύπιο της Αττάλειας


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Ιώβ προέστη της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Αλυπίου, στην Αττάλεια, με τη συμμετοχή πολλών πιστών.

Beit Jala Παλαιστίνης: Υποδοχή Αγίου Φωτός, Ανάσταση και Λειτουργία Πάσχα 2024 [video]


Στην μικρή πόλη Beit Jala της Παλαιστίνης, στο Ναό της Παναγίας, το Μέγα Σάββατο έγινε πανδήμως η υποδοχή Αγίου Φωτός, τα δε μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας η Τελετή της Αναστάσεωςκαι η πανεπίσημη Λειτουργία του Πάσχα 2024, προεστώτος του Πατριαρχικού Επιτρόπου, Αρχιμανδρίτου Ιγνατίου Καζάκου, Ηγουμένου της Μονής των Ποιμένων, συμπαραστατουμένου δε από τους καλούς Εφημερίους της αραβόφωνης αυτής Ενορίας της Μπετζάλλα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Η θεσπέσια υμνολογία του Πάσχα

Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου- καθηγητού

Το Άγιο Πάσχα είναι η κορυφαία εορτή της Εκκλησίας μας. Η Εκκλησιαστική μας Ιστορία μας πληροφορεί πως μαζί με την εβδομαδιαία εορτή της Κυριακής η εορτή του Πάσχα είναι  η αρχαιότερη χριστιανική εορτή. Κατ’ αυτή εορτάζεται το μέγα γεγονός της εκ των νεκρών αναστάσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, η νίκη Του κατά του Άδη και του θανάτου, η απαρχή της ημών αναστάσεως και ο θρίαμβος της ζωής! 

Πάσχα 2024 και "Χριστός Ανέστη" στο Μπαχρέιν [video]


Λάβαμε αναστάσιμες ευχές από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (Πατριαρχείου Αντιοχείας) Μπαχρέιν! Μισά ελληνικά μισά αραβικά!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΝΤΕΟ: 

ΦΩΣ ΕΚ ΤΟΥ ΑΝΕΣΠΕΡΟΥ ΦΩΤΟΣ!

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

         «Δεύτε λάβετε φως, εκ του ανεσπέρου φωτός, και δοξάσατε Χριστόν τον αναστάντα εκ νεκρών»! Με αυτά τα λόγια η αγία μας Εκκλησία, μας καλεί, κατά τη λαμπροφόρο νύχτα της Αναστάσεως, να σπεύσουμε, «αγαλλομένω ποδί», να πάρουμε το νοητό φώς, από το ανέσπερο Φως, το οποίο ανέτειλε από τον ζωοδόχο τάφο του Λυτρωτή μας Χριστού. Μας καλεί να λαμπρυνθούμε αυτή τη σωτήρια νύχτα και φωταυγή, καθότι, σύμφωνα με τον θεσπέσιο υμνογράφο του Πάσχα, «νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια». Αυτό το ανέσπερο φως, είναι ο ίδιος ο Χριστός, όπως μας διαβεβαίωσε ο ίδιος: «εγώ ειμί το φως του κόσμου» (Ιωάν. 8,12). Είναι το αιώνιο και άσβεστο φως, το οποίο δεν δύει ποτέ, «το άχρονον φως, εκ τάφου σωματικώς, πάσιν επέλαμψεν». Αυτό το φως μας καλεί η Εκκλησία μας να λάβουμε απόψε! 

Φανάρι: Μέγας Εσπερινός της Αγάπης 2024 [video]

Κυριακή του Αγίου Πάσχα - Ο Μέγας Εσπερινός της Αναστάσεως (της Αγάπης), από τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι

Easter Sunday - The Great Vespers of the Resurrection (Agape Vespers), from the Venerable Patriarchal Church at the Phanar

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Κυριακή Πάσχα 2024, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας τίμησε την Κυβερνήτρια της Νέας Ν. Ουαλίας

Την Κυριακή του Πάσχα, 5 Μαΐου 2024, τελέστηκε με λαμπρότητα και σε κλίμα αναστάσιμης χαράς ο Εσπερινός της Αγάπης στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σύδνεϋ.

Κίεβο: Ανάσταση 2024 και λαμπρινή Λειτουργία υπό τον Προκαθήμενο Επιφάνιο [video-photos]


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Η ΕΡΤ3 επαναλαμβάνει σήμερα: "Κυριακή στο χωριό" Βανάτο Ζακύνθου (Πάσχα 2024, 14:00)


Η ΕΡΤ3 επαναλαμβάνει σήμερα την -ιστορική για εμάς- εκπομπή της "Κυριακή στο χωριό" Βανάτο της Ζακύνθου, δυο χρόνια μετά! Χαιρόμαστε γι' αυτή την πρωτοβουλία, η οποία μάς τιμά -χρονιάρα μέρα σήμερα- και μας εξακτινώνει σε όλο τον κόσμο.

Η Πατριαρχική Απόδειξις για το Πάσχα 2024 σε video


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Βέροια: Τελετή Αναστάσεως και Πασχαλινή Λειτουργία 2024

Το βράδυ του Μ. Σαββάτου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στην πανυχίδα στον μητροπολιτκό ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Βεροίας.

Λάρισα: Η νύχτα της Αναστάσεως 2024 στο κέντρο της Ελλάδας

Τιμώντας τον αγώνα και την αντοχή των πλημμυροπαθών κατοίκων των νέων Εργατικών Κατοικιών της Γιάννουλης, ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτριος Κουρέτας και ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Αθανάσιος Μαμάκος, κατά παρέκκλιση του πρωτοκόλλου, εόρτασαν την Ανάσταση του Κυρίου στον Ι.Ν. Αγ. Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Ν. Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης.

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός για το Πάσχα 2024

Στήν πιό κρίσιμη στιγμή τῆς παγκόσμιας ἱστορίας, τήν ὥρα πού ἡ ἀνθρωπότητα φαίνεται νά χάνει καί τά τελευταῖα της στηρίγματα, τήν ὥρα πού τό σκοτάδι τῆς ἁμαρτίας γίνεται πυκνότερο, ἀκόμη καί ἀπό τό σκοτάδι τοῦ Ἅδη, τό φῶς τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Χριστοῦ, μᾶς ἀναγεννᾷ τήν ἐλπίδα καί καταυγάζει τά πάντα μέ τό φῶς τῆς ζωῆς.

Φανερωμένη Βανάτου: Η επίσημη Λειτουργία του Πάσχα 2024 [photos]

Στην "εκκλησιά την λαμπροφόρα" της Φανερωμένης Μπανάτου έγινε η Ευχαριστιακή Σύναξη της Αναστάσεως του Κυρίου, αμέσως μετά την Τελετή του "Χριστός Ανέστη"
     Κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας και μάλιστα κατά την διάρκεια του Ευαγγελίου σημαίναν οι καμπάνες σε κάθε στίχο της ευαγγελικής περικοπής, ειδοποιούμενες από το κουδούνι του Ιερού Βήματος, σύμφωνα με το πατροπαράδοτο έθος της Ζακύνθου. 
     Κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας αναγνώσθηκε από τον λειτουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια ο Κατηχητικός Λόγος του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και μετά το πέρας της ευλογήθηκαν τα πασχαλινά αυγά, τα οποία διανεμήθηκαν στο εκκλησίασμα. Το ψαλτήρι τίμησαν πανηγυρικά οι κ.κ. Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης,  Παναγιώτης Γιατράς και Σπυρίδων Δρογγίτης.
     Εκ των εκκλησιασθέντων, σχεδόν όλοι (περί τους 40 πιστούς, κυρίως δε νέοι άνθρωποι) μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων της Ζωής!

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ:

ΑΝΑΣΤΑΣΗ 2024 στο Βανάτο Ζακύνθου [photos - drone]


ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΑΛΗΘΩΣ!!!
Στο πλάτωμα του Ναού της Φανερωμένης Μπανάτου, 4 προς 5 Μαΐου 2024, η πάνδημη τελετή της Αναστάσεως του Κυρίου Ιησού.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ από τους Ιωάννη Πορφύριο Καποδίστρια και Σπύρο Δρογγίτη, αλλά και DRONE από τον Θωμά Μαμφρέδα:

Ζάκυνθος: Τελετή Αναστάσεως στην Πλατεία Αγίου Μάρκου [video]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Δράκα Ζακύνθου: Ανάσταση 2024 και Λειτουργία του Πάσχα


Κυριακή του Πάσχα, 5.5.2024, στον ναό Αγίου Δημητρίου Δράκα Ζακύνθου, έλαβε χώραν η Τελετή της Αναστάσεως. Όλοι "εν ενί στόματι και μιά καρδία" έψαλαν το "Χριστός Ανέστη...", υπό τον Εφημέριο, Οικονόμο Σταυροφόρο Ιωάννη Ρένεση.

Φαγιάς Ζακύνθου: Η Τελετή της Αναστάσεως 2024


Κυριακή του Πάσχα, 5.5.2024, στον μνημειώδη Ναό της Αγίας Μαρίνης Φαγιά Ζακύνθου, τελέσθηκε η Ανάσταση του Λυτρωτή, υπό του Εφημερίου, Οικονόμου Σταυροφόρου Ιωάννου Ρένεση.

Φανάρι: Ακολουθία Παννύχιδος - Τελετή Ανάστασης - Λειτουργία Πάσχα 2024 [video]

Μεγάλο Σάββατο - Η Ακολουθία της Παννυχίδος και η Τελετή της Ανάστασης, από τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι

Holy Saturday - Service of Vigil and Resurrection, from the Venerable Patriarchal Church at the Phanar

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

“Ει Χριστός ουκ εγείγερται”

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

        Η βεβαία πίστη της Εκκλησίας στην λαμπροφόρο ανάσταση του Χριστού αποτελεί αυτή την ίδια την ύπαρξή Της. Το μέγα και ανεπανάληπτο αυτό γεγονός είναι το ακράδαντο θεμέλιο πάνω στο οποίο είναι θεμελιωμένη και εδραιωμένη. Το Θείο πρόσωπο του Αναστάντα Ιδρυτή Της είναι η ακατανίκητη δύναμη, που τη συγκροτεί, τη συντηρεί και την οδηγεί με ασφάλεια στο σωτήριο προορισμό Της. Οι άγιοι Πατέρες αποφάνθηκαν «εν ενί στόματι» πως η ζωή της Εκκλησίας είναι η ακατάπαυτη βίωση του υπερτάτου γεγονότος της Αναστάσεως του Κυρίου. Είναι μια διαρκής συμμετοχή και πρόγευση της Βασιλείας του Θεού, η οποία απορρέει από το ζωοδόχο Τάφο του Χριστού.    

Βηθλεέμ: Νύκτα Αναστάσεως Χριστού 2024 στην Βασιλική της Γεννήσεως


Με εξιδιασμένη επισημότητα, μεγαλοπρέπεια, αλλά συνάμα με υπερβάλλουσα κατάνυξη, τελέσθηκαν άπαντα τα Αναστάσιμα στον τόπο της Γεννήσεως του Θεανθρώπου, ήτοι στην παμμεγέθη Βασιλική της Γεννήσεως της Βηθλεέμ. 
        Προέστη αρχιερατικώς ο Σεβ. Μητροπολίτης Διοκαισαρείας κ. Βενέδικτος, καθ' όλα υπέυθυνος του Προσκυνήματος, ο οποίος, με την γνωστή επιμέλειά του στην δέουσα εκκλησιαστική Ευπρέπεια και το Ωραίο, τέλεσε ιεροπρεπώς τόσο την Ανάσταση, όσο και την ακολουθήσασα Θεία Λειτουργία. Ταύτα πάντα εν πληθούση Εκκλησία, κι ενώ ταυτοχρόνως ετελείτο Θεία Λειτουργία στο Σπήλαιο της Γεννήσεως του Παθόντος και Αναστάντος υπέρ ημών!

Πατριαρχική Ἀπόδειξις ἐπί τῷ Ἁγίῳ Πάσχα 2024

† Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Σ

ΕΛΕῼ ΘΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ – ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ

ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

ΠΑΝΤΙ Τῼ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΧΑΡΙΝ, ΕΙΡΗΝΗΝ ΚΑΙ EΛΕΟΣ

ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΞΩΣ ΑΝΑΣΤΑΝΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

* * *

Αγία Ειρήνη η Μεγαλομάρτυς

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Στη χορεία των Μεγαλομαρτύρων ανήκουν και οι γυναίκες Μεγαλομάρτυρες, οι οποίες συναγωνίστηκαν επάξια σε ηρωισμό και ομολογιακό φρόνιμα τους άνδρες Μεγαλομάρτυρες. Μια από τις πλέον ένδοξες γυναίκες Μεγαλομάρτυρες είναι και η αγία Ειρήνη.

Μήνυμα Πάσχα 2024 Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ [+video]

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Δ΄
ΧΑΡΙΤΙ ΘΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ


Προς
τoν Ιερό Κλήρο, τους Μοναχούς, τις Μοναχές και τον Λαό του νησιού μας

Ο Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος για το Πάσχα 2024

ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ 2024 

«Χθὲς συνεθαπτόμην σοι Χριστέ,  συνεγείρομαι σήμερον ἀναστάντι σοι·  συνεσταυρούμην σοι χθές, αὐτὸς μὲν συνδόξασον Σωτήρ,  ἐν τῇ βασιλείᾳ σου» (Ἁγίου Iωάννου τῆς Δαμασκοῦ). 

"Ζωή και Ανάσταση" ["Φωνή Κυρίου", Πάσχα 2024]

Πάσχα το τερπνόν

Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Δεν υπάρχει πιο χαρμόσυνο γεγονός στην ανθρώπινη ιστορία από την λαμπροφόρο ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού! Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ελπιδοφόρο μήνυμα από το μήνυμα της Αναστάσεως, ότι «Χριστός ανέστη και Άδης εσκυλεύθη». Γι’ αυτό και το Άγιο Πάσχα είναι η εορτή των εορτών και η πανήγυρη των πανηγύρεων! Σύμπας ο λαός του Θεού, με άκρατο ενθουσιασμό και χαρά συμμετέχουμε στο υπέροχο πασχαλινό συμπόσιο της πίστεως και υμνούμε ακατάπαυτα τον κραταιό και τροπαιούχο Λυτρωτή μας!

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος για το Πάσχα 2024 [en-gr +video]

ΜΑΚΑΡΙΟΣ

ἐλέῳ Θεοῦ Ἀρχιεπίσκοπος τῆς Ἁγιωτάτης Ἀρχιεπισκοπῆς Αὐστραλίας, ὑπέρτιμος καὶ Ἐξαρχος πάσης Ὠκεανίας, τοῖς Θεοφιλεστάτοις Ἐπισκόποις, τῷ εὐαγεῖ κλήρῳ, ταῖς μοναστικαῖς ἀδελφότησι, τοῖς Προέδροις τῶν ἐντίμων Ἐκκλησιαστικῶν Συμβουλίων καὶ Φιλοπτώχων Ἀδελφοτήτων, τοῖς διδάσκουσι καὶ τοῖς διδασκομένοις ἐν τοῖς Σχολείοις, τοῖς ἐργαζομένοις ἐν τοῖς φιλανθρωπικοῖς καθιδρύμασι καὶ παντὶ τῷ χριστεπωνύμῳ πληρώματι τῆς ἐν Αὐστραλίᾳ Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, χάρις εἴη καὶ εἰρήνη παρὰ τοῦ ἐνδόξως Ἀναστάντος Σωτῆρος Χριστοῦ.

Ανάσταση στην πόλη του Θεού

Του π. Δημητρίου Μπόκου

Η Κιβωτός της Διαθήκης, το ιερότερο κειμήλιο του Ισραήλ, μετακινούμενη από τόπο σε τόπο, στεγαζόταν για αιώνες στη Σκηνή του Μαρτυρίου. Ο Δαυΐδ υποσχέθηκε στον Θεό με όρκο να μη δώσει ανάπαυση στον εαυτό του και να μην κοιμηθεί ποτέ ήσυχος, αν δεν βρει «τόπον τω Κυρίω, σκήνωμα τω Θεώ Ιακώβ», κατάλληλο τόπο και μόνιμη κατοικία για τον Θεό του λαού του.