e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Κάιρο: Επίσημο Ανακοινωθέν για τον Διάλογο Ορθοδόξων και Λουθηρανών

ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΙΣ ΤΗΣ 18ΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΜΙΚΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

ΜΕΤΑΞΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΛΟΥΘΗΡΑΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

«Τό Ἅγιον Πνεῦμα, Ἐκκλησία καί Κόσμος»

Κάϊρο, Αἴγυπτος, 24-31 Μαΐου 2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Ἡ τρίτη καί τελευταία Συνάντησις τῆς 18ης Ὁλομελείας τῆς Διεθνοῦς Μικτῆς Ἐπιτροπῆς ἐπί τοῦ Θεολογικοῦ Διαλόγου μεταξύ τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας καί τῆς Παγκοσμίου Λουθηρανικῆς Ὁμοσπονδίας ἐπραγματοποιήθη μεταξύ 24ης καί 31ης Μαΐου 2024 ἐν Καΐρῳ Αἰγύπτου. Ἡ Συνάντησις ἐφιλοξενήθη ὑπό τοῦ Πατριαρχείου Ἀλεξανδρείας καί πάσης Ἀφρικῆς καί αἱ ἐργασίαι αὐτῆς ἐπραγματοποιήθησαν εἰς τήν ἱστορικήν Ἱ. Πατριαρχικήν Μονήν Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, Παλαιοῦ Καΐρου. 

Φανάρι: Πατριαρχικός Εσπερινός Κυριακής Σαμαρείτιδος [video]


Επί τη ιερά μνήμη των Αγίων Αρχιεπισκόπων και Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως, που τελείται κάθε χρόνο στο Φανάρι την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, η Α.Θ. Παναγιότης, ο Πατριάρχης, χοροστάτησε στον Εσπερινό της εορτής, σήμερα Σάββατο 1η Ιουνίου 2024, το απόγευμα, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Κατά την ημέρα αυτή (Κυριακή της Σαμαρείτιδος), πραγματοποιείται το ετήσιο προσκύνημα στο Φανάρι της Αδελφότητος Οφφικιαλίων του Οκουμενικού Πατριαρχείου «Παναγία Παμμακάριστος».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Βανάτο Ζακύνθου: Επίσκεψη φοιτητών του Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Επίσκεψη στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου και στο Μορφωτικό Κέντρο Λόγου και Τέχνης "Αληθώς" πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί, Σάββατο 1η Ιουνίου 2024, 28 φοιτητές του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που εδρεύει στην Καλαμάτα, υπό την αρχηγία του κ. Γιώργου Ανδρειωμένου, Καθηγητή Φιλολογίας του εν λόγω Πανεπιστημίου - Κοσμήτορα ΣΑΕΠΣ

Οι προγραφές της Μόσχας που οδηγούν στην πλήρη απομόνωσή της


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Είχαμε γράψει προ ημερών για τον μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Αντώνιο, το γεράκι της Μόσχας:

«Φαίνεται …μειλίχιος. Χαρακτηρίζεται ως «ηπίων τόνων». Όταν τοποθετήθηκε στην νευραλγική θέση του Προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, κάποιοι είπαν πως «αυτός δεν έχει σχέση με τον σκληρό Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ», δηλ. τον προκάτοχό του στο πόστο αυτό.

Βέλγιο: Ο Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός μίλησε για την σύγχρονη πνευματική ζωή

Στην Ιερά Μητρόπολη Βελγίου βρίσκεται ο Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός, έπειτα από πρόσκληση του οικείου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρα. Ο Γέροντας Εφραίμ θα πραγματοποιήσει σειρά πνευματικών ομιλιών και θα τελέσει το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας σε Ιερούς Ναούς και Ιερές Μονές της τοπικής Μητρόπολης.

Άγιος Ιουστίνος ο Φιλόσοφος και Μάρτυς

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού

Μια από τις συκοφαντίες των μαινόμενων ειδωλολατρών κατά της Εκκλησίας στα πρωτοχριστιανικά χρόνια ήταν ότι απαρτίζονταν αυτή από αγραμμάτους και άσημους ανθρώπους. Ότι ο Χριστιανισμός ήταν η θρησκεία του απαίδευτου όχλου και των δούλων. Αλλά η παρουσία σπουδαίων εκκλησιαστικών προσωπικοτήτων τους αποστόμωσε. Μια από τις κορυφαίες μορφές της αρχαίας Εκκλησίας είναι και ο άγιος Ιουστίνος ο Φιλόσοφος και Μάρτυς. Ένας από τους πλέον μορφωμένους ανθρώπους της εποχής του, εφάμιλλος ή και ανώτερος από τους εθνικούς φιλοσόφους της εποχής του.