e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

«Όλα ξεκινούν από την καρδιά». Οικουμενικός Πατριάρχης στον καπετάν Παν. Τσάκο στα εγκαίνια της Ακαδημίας Ε.Ν. ΤΕΕΝS [video-photos]


alithia.gr

«Όλα ξεκινούν από την θάλασσα» είπε ο καπ. Παν. Τσάκος στην υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στα εγκαίνια της πρώτης Ιδιωτικής Ακαδημίας Ε.Ν. στην χώρα μας, που ελλείψει Νομοθετικού πλαισίου, έχουν την σφραγίδα και την εγγύηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Χίος: Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Μουσείο Μαστίχας

Πυργί της Χίου, πρωί 7ης Σεπτεμβρίου 2024, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέπτεται το Μουσείο Μαστίχας

Φωτογραφίες: chiosphotos.gr | Κωνσταντίνος Αναγνώστου

Μητρόπολη Δέρκων: Εορτή Οσίου Δανιήλ του Κατουνακιώτου

Με λαμπρότητα και με τη δέουσα κατάνυξη εορτάσθηκε η μνήμη του Οσίου Δανιήλ του Κατουνακιώτου στην Ιερά Μητρόπολη Δέρκων, με επίκεντρο των εορτασμών τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου της Κοινότητος Μακροχωρίου.

Εσχατολογικαί ιαχαί

Μητροπολίτου πρ. Χαλκηδόνος Ἀθανασίου

«Ἡ κόμη μου γίνεται λευκοτέρα καί ἡ ζωή διαρκῶς κοπρομορφότερα» (Ἀνώνυμος).

Πολλάς φοράς εἰς τήν ἱστορίαν ἐκ διαφόρων ἀφορμῶν ἐγένετο λόγος περί τῆς κόπρου καί τῶν περί αύτήν διότι αὔτη ἀποτελεῖ βασικόν στοιχεῖον τῆς ζωῆς, ἐφ' ὅσον καί ἡ πράξις ἀναπαραγωγῆς γίνεται διά τῶν ὀργάνων τῆς ἐκκενώσεως! Χριστέ ἐλέησον!

«Ενοποίηση» ή ενότητα; Σκέψεις για την πρωτοβουλία ενοποίησης

Γράφει η Γιαροσλάβα Μιστσένκο*

Λίγο πριν από το νέο εκκλησιαστικό έτος, ο χώρος της πληροφόρησης (τουλάχιστον το εκκλησιαστικό τμήμα του) είχε σχεδόν κατακλυστεί από το θέμα της ενότητας των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ουκρανία, που περιελάμβανε την ιδέα της νομιμοποίησης του Πατριαρχείου Μόσχας, το οποίο υποτίθεται ότι θα λάμβανε μια «κανονική στέγη» και θα παρέμενε μια ολοκληρωμένη δομή με διαφορετικό πρόσημο (ολόκληρη η ιδεολογική μηχανή του Πατριαρχείου Μόσχας εργάστηκε γι' αυτή την ιδέα) για κάποιο χρονικό διάστημα, και στη συνέχεια ίσως κάποτε να έμπαινε σε διάλογο με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Επιφανίου και Ονουφρίου;

[Από το ιστολόγιο του Γιεβγέν Μπόικο στο «Zaxid.Net»]

Δεχόμαστε συχνά επισκέπτες στο Λβιβ. Αλλά θα σας πω περισσότερα για την τελευταία επίσκεψη. Αυτό το Σαββατοκύριακο φιλοξενήσαμε στο Λβιβ τον Μακαριώτατο Επιφάνιο, τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ήρθε για να επισκεφθεί τους πιστούς της Εκκλησίας του, υπήρξαν αρκετές ασφυκτικά γεμάτες πιστούς λειτουργίες με τη συμμετοχή του, συναντήσεις, επικοινωνία, όπως συμβαίνει συνήθως στις πρώτες ποιμαντικές επισκέψεις.

Και δεν είναι μόνο αυτά!

Χίος: Η 2η ημέρα της επισκέψεως του Οικουμενικού Πατριάρχου

Στις πολυδιάστατες οικολογικές πρωτοβουλίες και δράσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τις οποίες ανέπτυξε κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, αναφέρθηκε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην ομιλία του στην Ημερίδα για την κλιματική αλλαγή που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το απόγευμα της Παρασκευής, 6 Σεπτεμβρίου 2024. 

Εκπρόσωπος Ορθοδόξου Εκκλησίας Ουκρανίας: «Η Σοβιετική Ένωση με τη μορφή του Πατριαρχείου Μόσχας συνεχίζει να τραβά τους Ουκρανούς πιστούς πίσω στον τάφο»

Ο νόμος 8371 (τώρα ο αριθμός του έχει αλλάξει και ο νέος τίτλος είναι «Για την προστασία της συνταγματικής τάξης στον τομέα των δραστηριοτήτων των θρησκευτικών οργανώσεων» – σ.σ.), γνωστός ως νόμος απαγόρευσης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, εμποδίζει τη χρήση της θρησκευτικής μας ελευθερίας εναντίον μας. Είναι αποτέλεσμα πολυετούς εργασίας και καρπός της δημόσιας συναίνεσης. Και η ιδεολογία του «ρωσικού κόσμου» είναι ένα βαθιά ελαττωματικό πνευματικό δόγμα που παίρνει θρησκευτικό χρώμα και παίρνει τα χαρακτηριστικά μιας ασθένειας που απλά απαιτεί κρατική παρέμβαση για την προστασία των πιστών.

Αγία Κασσιανή, η μεγάλη ποιήτρια του Βυζαντίου

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Η γυναίκα καταξιώθηκε, για πρώτη φορά, στον Χριστιανισμό και αναδείχτηκε ως ισότιμο, με τον άνδρα, ανθρώπινο πρόσωπο. Τρανή απόδειξη: η ανάδειξη μυριάδων αγίων γυναικών, οι οποίες συναγωνίστηκαν επάξια τους άνδρες αγίους σε αγιότητα και αξιοσύνη. Μια από αυτές υπήρξε η αγία Κασσιανή, η λόγια μοναχή, η φημισμένη ποιήτρια και υμνογράφος του Βυζαντίου.