e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2010

Παμψηφεί εξελέγη σήμερα νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου ο Επίσκοπος Κνωσού κ. Ευγένιος
Η χαρά της Ενορίας μας είναι πολύ μεγάλη σήμερα, διότι ένας πολυαγαπητός και σεβαστός Φίλος μας εξελέγη πριν από λίγο παμψηφεί από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησία της Κρήτης νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Πρόκειται για τον μέχρι τώρα Επίσκοπο Κνωσού κ. Ευγένιο, τον και Αρχιγραμματέα της εν Κρήτη Συνόδου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ευγένιος υπήρξε αρχαίος φίλος και συμφοιτητής του Εφημερίου μας, αλλά κι εσχάτως της τοπικής Εκκλησίας της Ζακύνθου, μάς είχε μάλιστα τιμήσει προ τριετίας με την επίσκεψη της γλυκείας παρουσίας του στο Πρεσβυτέριο του Μπανάτου, όπως μαρτυρούν οι ανωτέρω φωτογραφίες.

Η σημερινή, πανηγυρική εκλογή του στην μητροπολιτική περιωπή της Ρεθυμνιώτικης Εκκλησίας οιωνίζεται ημέρες πνευματικής άνοιξης και άφθιτης χαράς, μετά το πένθος για την πρόωρη απώλεια του αξιομνημόνευτου και αρχοντικού Μητροπολίτη κυρού Ανθίμου, δεδομένου ότι ο νέος Μητροπολίτης κ. Ευγένιος διακρίνεται για την βαθιά πνευματικότητά του, το μειλίχιο και καλοσυνάτο της προσωπικότητάς του, το ευθές και ανυπόκριτο της ψυχής του.

Οι Φίλοι του από τη Ζάκυνθο και δη το Μπανάτο, ο Εφημέριος και οι συντελεστές του ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ, ασπαζόμαστε το Χέρι του και τού ευχόμαστε να έχει μακρά και καλλίκαρπη αρχιερατεία!!!


Για τους μη γνωρίζοντες, χρειάζεται να αναφερθεί ότι ο νέος Μητροπολίτης  Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος (κατά κόσμον Ευάγγελος Αντωνόπουλος) γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 14 Φεβρουαρίου 1968. Μετά τα εγκύκλια γράμματα σπούδασε Θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ύστερα στο Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μοναχός εκάρη στην Μονή Αγίου Γεωργίου Σελλινάρι στις 23 Φεβρουαρίου 1991, Διάκονος χειροτονήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου και Πρεσβύτερος στις 3 Μαρτίου του ίδιου έτους (1991), υπηρετώντας ως Ιεροκήρυκας, Εφημέριος και Διευθυντής του Πνευματικού Κέντρου της Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου, ενώ διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κρητών Θεολόγων, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων και της Εταιρείας Αποφυλακιζομένων Νομού Λασιθίου, Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Στήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες της Περιφέρειας Κρήτης «Ο Άγιος Τίτος» και Πρόεδρος του Σωματείου «Οι φίλοι του παιδιού Κρήτης», το οποίο εδρεύει στη Νεάπολη. Το 2001 διορίστηκε Υπογραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, αναπτύσσοντας εν τω μεταξύ πλουσιότατη και υποδειγματική συγγραφική / ιστοριοδιφική δράση. Το 20ο4 ανέλαβε τήν Διεύθυνση Συντάξεως του Επίσημου Δελτίου της Εκκλησίας Κρήτης Απόστολος Τίτος. Στις 26 Μαΐου 2005 εξελέγη παμψηφεί Επίσκοπος Κνωσού, Βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, η δε χειροτονία του έγινε δύο ημέρες αργότερα (28.5.2005). Ταυτόχρονα τού ανατέθηκε η ευθύνη της Αρχιγραμματείας της Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, υπεύθυνη και πολυαπαιτητική θέση, την οποία πάντως τίμησε έως της σημερινής εκλογής του.