e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Στην Αγία Ματρώνα Νέας Ερυθραίας

Ο Εφημέριός μας, ευρισκόμενος αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, έλαβε μέρος στην Ευχαριστιακή Σύναξη του Ναού της Αγίας Ματρώνης της Χιοπολίτιδος, στη Νέα Ερυθραία, όπου εφημερεύει ο εκ Ζακύνθου Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωστής. Τόσον ο π. Γεώργιος, όσον και ο λόγιος Αρχιμανδρίτης Σίλας Κουκιάρης, υποδέχθηκαν με περισσή ευγένεια τον π. Παναγιώτη. 

Εκείνος, στην ομιλία του, ευχαρίστησε από καρδιάς τους Πατέρες για την καλοσυνάτη δοχή τους, αλλά κυρίως τον Σεβ. Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλο, ότι με πολύ ευχαρίστηση ενέκρινε την παρουσία του στον εν λόγω ναό τής δικαιοδοσίας του. Στη συνέχεια, έχοντας ως πρότυπο το κήρυγμα του σήμερα εορταζόμενου Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, αναφέρθηκε στην αγνοημένη αρετή της Μετάνοιας, ως επανάκτησης του αμαυρωμένου Προσώπου ενός εκάστου. "Εάν ο καθείς μας", είπε, "προσπαθώντας να ομοιωθεί στην εκ-στατική κοινωνικότητα των προσώπων της Αγίας Τριάδος, αγωνιζόταν να (ξανα)βρεθεί σε κοινωνία ζωής και αγάπης με τον κάθε Άλλον και όλοι μαζί με τον Χριστό, τότε οι κάθε λογής Κρίσεις του καιρού και του τόπου μας θ' αποδεικνύονταν παρωνυχίδες και συννεφάκια παροδικά. Έτσι θα εφαρμοζόταν ουσιαστική Μετά-νοια στον λαό μας και όλα θα όδευαν προς το καλύτερο και το ανώτερο. Το γεγονός των γεγονότων, δηλαδή η Θεία Ευχαριστία, είναι ο μόνος τρόπος και ο μόνος τόπος, όπου τούτο το καλύτερο και ανώτερο, που όλοι ευχόμαστε κι εκζητάμε, αποκτά διάσταση εσχατολογική, εντέλει σωτήρια για τον σύγχρονο αποπροσανατόλιστο κόσμο μας"!

Ακολούθησε πλούσια δεξίωση στο αρχονταρίκι του ναού, όπου οι Εφημέριοι της Αγίας Ματρώνης και οι συνεργάτες τους είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον φιλοξενούμενό τους, μέσα σε κλίμα αμοιβαίας αγάπης, η οποία, μόνον εντός του Εκκλησιαστικού Γεγονότος οικοδομείται τόσο στέρεα!
Η γιορτή του Ολυμπιακού Πνεύματος στην Επισκοπή Μοζαμβίκης
[


Μεγάλες πράγματι στιγμές βιώθηκαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, 21 Ιουνίου 2012, στον Ελληνορθόδοξο Ναό των Ταξιαρχών, στο Μαπούτο της Μοζαμβίκης. Σύμφωνα με τα ήδη ανακοινωθέντα, πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της Ιεράς Επισκοπής Μοζαμβίκης γιορτή, ενόψει των εφετινών Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία στόχευε κυρίως στην γνωριμία των εντοπίων με το αγωνιστικό και αλτρουιστικό πνεύμα, που διασώζουν και εκφράζουν οι εν λόγω Αγώνες. 
Όλα εκτελέστηκαν άψογα από τους συνεργάτες της Επισκοπής, σε αγαστή συνεργασία με τον Έλληνα Επίτιμο Πρόξενο στη χώρα κ. Γεράσιμο Μαρκέτο, συμπαραστατούμενους από τους υψηλούς προσκεκλημένους του, όπως τον παρουσιαστή της γιορτής, διάσημο ηθοποιό και ιδιοκτήτη τηλεοπτικού καναλιού  Gilberto Mendes, μια από τις ποιοτικότερες τραγουδίστριες, την Mingas, που απέδωσε άσμα περί των αξιών που χάνονται, ενώ δύο άλλες παρουσιάστριες της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου απήγγειλαν ποιήματα του Σικελιανού και του Παλαμά, όπως, εξάλλου, και ο διάσημος καρδιολόγος Dr Angustinho, ο οποίος -σημειωτέον- έχει ζήσει παλαιότερα στην Ελλάδα. Ο Επίσκοπος Ιωάννης, χαιρετίζοντας δι’ ολίγων, μετέφερε την ευαρέσκεια και τις ευλογίες του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β΄ προς την επίσημη ομήγυρη.
Μια εξαιρετική και συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν η είσοδος των Παιδιών της Χορωδίας της Επισκοπής: Φέροντας κλαδιά ελιάς και δάφνης και αφού έδωσαν το φως στον Πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας και στον Πρέσβη του  Ηνωμένου Βασιλείου (λόγω της τέλεσης των Αγώνων στο Λονδίνο), έψαλαν τον Ολυμπιακό Ύμνο.
Ακολούθησαν κεράσματα, τα οποία παρέπεμπαν στον Ελληνικό Πολιτισμό, τις αξίες του οποίου ήθελε να παρουσιάσει η όλη εκδήλωση προς τον μοζαμβικανό λαό.

Το πρώτο e-book στη Ζάκυνθο κυκλοφορεί!!!

Γράφει η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΕΜΕΤΗ

Όταν η οικονομική δυσχέρεια οδηγεί στην πρωτοπορία, οφείλουμε να το επισημαίνουμε, γιατί πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση του π. Παναγιώτη Καποδίστρια, δημιουργού και αυτουργού του Κέντρου Λόγου Μπανάτου ΑΛΗΘΩΣ,  να συνθέσει το πρώτο ψηφιακό βιβλίο που κυκλοφορεί στο νησί;
Το ψηφιακό σώμα αποτελείται από τις εννιά διαλέξεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στις πανέμορφες εκκλησίες του Μπανάτου, στη διάρκεια της προηγούμενης ακαδημαϊκής περιόδου, της πρώτης για το εγχείρημα που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Ζακύνθου, και από ένα πλούσιο εικονογραφικό και φωτογραφικό υλικό, που ζωντανεύει τα κείμενα και τεκμηριώνει την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου σ’ αυτές.
Έχει δε έκταση 124 σελίδες!
Η αναφορά μας σε αυτό γίνεται όχι μόνο για να εξάρουμε την πρωτοβουλία της δράσης, που σε καιρούς τόσο φτωχούς πνευματικά, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να αποκεντρώσει τα πολιτιστικά δρώμενα στο νησί, αλλά γιατί καταφέρνει να βρίσκεται στις επάλξεις της σύγχρονης τεχνολογίας, αφού μέσα από τη διεύθυνση: http://www.nyxthimeron.com/2012/06/e-book-9-2011-2012.html, ο καθένας που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, μπορεί να το διαβάσει.
Και όχι μόνο αυτό: Επειδή ο δημιουργός του έκρινε ότι το περιεχόμενο των διαλέξεων είναι ποικίλης ύλης, προερχόμενο από το χώρο της Θεολογίας, της Ιατρικής, της Λαογραφίας, της Λογοτεχνίας, της Οικολογίας, της Τέχνης, κ.λπ., και έχει ευρύτερο ενδιαφέρον, δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να μπορεί να το αντιγράψει και να το εκτυπώσει.
Με αυτό τον τρόπο η εκπαιδευτική δράση του ΑΛΗΘΩΣ, σπάει τα στενά όρια ενός τοπικού πολιτιστικού γεγονότος και ανοίγει τις πόρτες της, μέσα από τις σελίδες του: «Αληθώς / 9 θεματικές διαλέξεις ακαδημαϊκού έτους 2011-2012» σε κάθε φιλέρευνο αναγνώστη να γνωρίσει καλύτερα αθέατες, αλλά άκρως ενδιαφέρουσες πλευρές της πολιτισμικής πραγματικότητάς μας.
Εμείς δεν έχουμε, λοιπόν, παρά να τού ευχηθούμε καλοτάξιδο ή, καλύτερα, πολλές πολλές διαδικτυακές αναγνώσεις.