e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Ένα ενδιαφέρον Συνέδριο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Τορόντο του Καναδά [φωτογραφίες + videos]
Με τις ευλογίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και υπό την πνευματική καθοδήγηση του Σεβασμ. Μητροπολίτη Σωτηρίου, η Ιερά Μητρόπολη Τορόντο (Καναδά) πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία ιστορική Διάσκεψη για το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο με θέμα, “Μελετώντας το παρελθόν οραματιζόμενοι το μέλλον”.
Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Μητροπολιτικό Κέντρο της Ι. Μητρόπολης στο Τορόντο και έλαβαν μέρος πάνω από 300 σύνεδροι, μεταξύ αυτών και πολλοί επίσημοι.
Την έναρξη του Συνεδρίου εκήρυξε, με σύντομη εισαγωγή, ο Μητροπολίτης Σωτήριος και στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ελληνιστί και αγγλιστί. Οι τέσσερις διακεκριμένοι ομιλητές οι οποίοι μίλησαν, με αναφορές στον πολυδιάστατο ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ήσαν:

• Ο π. Μάξιμος Κώνστας πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Harvard, Mοναχός στην Ι. Μονή Σιμωνόπετρας Αγ.Όρους, καθηγητής και ερευνητής της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής “Τιμίου Σταυρού” στη Βοστώνη, αναφέρθηκε στον ιστορικό και εκκλησιαστικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ειδικότερα στον Αγ. Πρόκλο από την Κωνσταντινούπολη.
• Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορέας κ. Αμβρόσιος, ο οποίος ήταν και ο κύριος ομιλητής, αναφέρθηκε στο ιεραποστολικό έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Επίσης προβλήθηκε σύντομο βίντεο για την Ορθόδοξη ιεραποστολή στην Κορέα που έφερε  στιγμές συγκίνησης.
• Ο  Πρέσβης κ. Andrew Bennett, Διευθυντής του Γραφείου Θρησκευτικής Ελευθερίας του Καναδά, μίλησε για Αλήθεια, Αξιοπρέπεια και Δικαιοσύνη, και για τις προσπάθειες προώθησης της θρησκευτικής ελευθερίας σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Τουρκία.
• Ο Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης, Αρχηγός του Τάγματος Αρχόντων Αγ.Ανδρέου, Αμερικής, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την υπεράσπιση, την προστασία και την προώθηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν Ορθόδοξοι Ιερείς, ο Επίσκοπος Georgije της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Επίσκοπος Ανδίδων Χριστοφόρος, ο Επίσκοπος Φιλομηλίου Ηλίας (Αλβανική Εκκλησία),  ο Επίσκοπος Andriy (Ουκρανική Εκκλησία).
Άλλοι επιφανείς συμμετέχοντες ήσαν, ο Ρωμαιοκαθολικός Καρδινάλιος Τορόντο κ. Thomas Collins, ο π. Bruce Myers, εκπροσωπώντας τον Πριμάτο της Αγγλικανικής Εκκλησίας Frederick James Hiltz, ο κ. Robert W. Peck, Πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα, ο κ. Αλέξανδρος Ιωαννίδης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Τορόντο, η Δρ. Karen Hamilton, Γεν. Γραμματέας του Καναδικού Συμ,βουλίου Εκκλησιών, ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος από την Ι. Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ο κ. Δημήτριος Άνας, πρόεδρος των Αρχόντων του Καναδά, η κα Ευθυμία Κουτσούγερα, πρόεδρος της Φιλοπτώχου της Ι. Μητρόπολης Καναδά και ο Δρ K.Mατζιορίνης, Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Καναδά.
Το συνέδριο ήταν μια μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να ενημερωθούν για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ένδοξη ιστορία του, τις καθημερινές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει και τον ιερό ρόλο που διαδραματίζει στον χριστιανικό κόσμο.  Επιπλέον να ενημερωθούν για τις πολλές και αξιόλογες πρωτοβουλίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, του 270ου διαδόχου του Αγίου Ανδρέα του Αποστόλου.
Τέλος, ο Μητροπολίτης Σωτήριος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον π. Φανούριο Πάππα και τον κ. Ευάγγελο Σωτηρόπουλο, οι οποίοι ήσαν οι κύριοι οργανωτές του συνεδρίου και τους συνεργάτες τους, τους ομιλητές και πάντες για μία εκδήλωση κατά πάντα άριστη. Επίσης, διεβίβασε σε όλους την αγάπη, τις ευχές και τις ευλογίες του Παναγιωτάτου Οικ. Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Ευχαρίστησε και δοξολόγησε τον Τρισάγιο Τριαδικό Θεό και εζήτησε η δοξολογία αυτή να γίνει από όλους και έτσι έκλεισε το σύνεδριο με δοξολογία και ευχαριστίες προς το Θεό ψάλλοντας όλοι μαζί το Φώς Ιλαρόν.

Εκ του Γραφείου της Ι. Μητρόπολης Τορόντο (Καναδά)
22 Οκτωβρίου 2014

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

01.    Οι περισσότεροι από 300 σύνεδροι στην ημερίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου με θέμα “Μελετώντας το παρελθόν, οραματιζόμενοι το μέλλον”.
02.    Ο Μητροπολίτης Σωτήριος με τους τέσσερις ομιλητές, τον Πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα κ. Robert W. Peck και τον Γεν. Πρόξενο της Ελλάδας στο Τορόντο κ. Α. Ιωαννίδη, στην ημερίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
03. Άπαντες οι επίσημοι στην ημερίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκτός του Ρωμαιοκαθολικού Καρδιναλίου Τορόντο Τhomas Collins, του Πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα κ. Robert W. Peck και του Γεν. Προξένου της Ελλάδας στο Τορόντο κ. Α. Ιωαννίδη.
04.    Ο Ρωμαιοκαθολικός Καρδινάλιος Τορόντο Τhomas Collins, με τον Μητροπολίτη Σωτήριο σε φιλική συζήτηση, στην ημερίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.


[Πατριαρχικό Μήνυμα στην ελληνική γλώσσα]


[Πατριαρχικό Μήνυμα στην αγγλική γλώσσα]

Δεν υπάρχουν σχόλια: