e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Πρωτοχρονιά 2015 στο χωριό Κρέντης Ευρυτανίας


Με λαμπρότητα ετελέσθη η εορτή της Περιτομής του Κυρίου και τη ιερά μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου, στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου, στο χωριό Κρέντης Ευρυτανίας. Στην πανηγυρική θεία λειτουργία και στην Δοξολογία για το νέο χρόνο, που τέλεσε ο Εφημέριος π. Ευάγγελος Φεγγούλης, πέραν των ενοριτών, παραβρέθηκαν, η Αντιδήμαρχος Αγράφων Βάσω Φεγγούλη, ο Δημοτικός Σύμβουλος και ιεροψάλτης Αποστόλης Μάκκας, καθώς και ο Διοικητής του Α.Τ. Κερασοχωρίου κ. Μάριος Ζαμπέλης.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, πραγματοποιήθηκε η κοπή της Βασιλόπιτας για την Ενορία, καθώς και η κοπή της Βασιλόπιτας του Κατηχητικού Σχολείου. Ο Εφημέριος ευχήθηκε σε όλους ο νέος χρόνος που ανέτειλε να είναι ευλογημένος και δημιουργικός για όλους και κυρίως για τα παιδιά, που είναι το παρόν και το αύριο του χωριού. Με την Βασιλόπιτα, μοιράστηκαν δώρα στα παιδιά του Κατηχητικού Σχολείου, προσφορά της Αντιδημάρχου και τρεις μπάλες μπάσκετ στους τυχερούς, που βρήκαν τα 4 φλουριά. 

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως φλουρί κέρδισαν ο Διοικητής του Α.Τ. Κερασοχωρίου, που ήταν μια μπάλα και την δώρισε σε κάποιο παιδί του Κατηχητικού, την μπάλα του ΠΑΟ, ο εκ των 3 «πρασίνων» Επιτρόπων, Χρυσόστομος Μάκκας, την μπάλα του Ολυμπιακού ο μικρός Ηλίας Πλατής και η προσφορά του 4ου λαχνού θα δοθεί σε τρόφιμα, σε κάποια οικογένεια του χωριού. Οι υπέροχες βασιλόπιτες ήταν δημιουργία της πρεσβυτέρας και της κόρης του Εφημερίου και εξίσου υπέροχα ήταν και τα γλυκίσματα που έκαναν κάποιες μητέρες και μοιράστηκαν στον κόσμο. 

Να ευχηθούμε στους όπου γης Κρεντιώτες χρόνια πολλά, κάθε καλό στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες και να είναι ευλογημένο το νέο έτος!

Η Πρώτη του 2015 στη Μεγάλη Παναγιά Μυκόνου
Με ασταμάτητη βροχή και ψύχος υποδεχθήκαμε εν πληθούση εκκλησία την πρώτη ημέρα του νέου έτους στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς. 

Μετά την Θ. Λειτουργία ευλογήσαμε την Αγιοβασιλειόπιτα της ενορίας μας και ευχηθήκαμε σε όλους τους παρευρισκομένους και συμπροσευχομένους αδελφούς μας χρόνια πολλά, ευλογημένα και ο νέος χρόνος να είναι γεμάτος από τις ευλογίες του Θεού. Ιδιαιτέρως ευχαριστήσαμε για την συνευχητική παρουσία του, τον αγαπητό μας υιό κατά πνεύμα κ. Στέλιο Μπρίγγο, Αντιπεριφερειάρχη και Έπαρχο Μυκόνου. 

Ο νεαρός Δημήτρης Κουσαθανάς βρήκε τον "τυχερό" αριθμό, μετά από κλήρωση και παρέλαβε το αναμνηστικό της ημέρας. Μετά την διανομή τής Αγιοβασιλειόπιτας και ενός ημερολογίου τσέπης, έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, μεταφέραμε την εικόνα του Αγίου Βασιλείου στο ομώνυμο ιερό παρεκκλήσιο του. 

Οι φωτογραφίες είναι του Αντώνη Κουτσούκου.

Πρωτοχρονιά 2015 στο Κονγκό


Στην Ενορία της Αγίας Φωτεινής Pointe-Noire οι πιστοί δεν διαθέτουν περίβλεπτο Ναό, ούτε ξυλόγλυπτο εικοστάσι. Τελούν την Θεία Λειτουργία στο παρακείμενο ημιτελές Παρεκκλήσιο του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως, το οποίο ανήκει στο συγκρότημα του υπό ανέγερσιν ομωνύμου Ιατρικού Διαγνωστικού Κέντρου της Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ. 

Οι εργασίες έχουν ανασταλεί ελλείψει χρημάτων, αν και η ελονοσία, ο τύφος και τα άλλα ενδημούντα νοσήματα δεν αναστέλλουν το βλαβερό έργο τους περιμένοντας την περάτωση του Κέντρου... Κτυπούν καθημερινά τους φτωχούς κατοίκους της πολυάριθμης συνοικίας Mpaka, κυρίως τα παιδιά. Εκεί γιορτάσαμε την Πρωτοχρονιά, δοξάζοντας τον Άναρχο Θεό. Εκεί ο «Άγιος Βασίλης» έφερε λίγα ρούχα και μπαλόνια στα μικρά παιδιά, για να νιώσουν κι αυτά την χαρά που νιώθουν τα υπόλοιπα παιδιά του κόσμου! Έτσι υποδεχθήκαμε όλοι μαζί τον νέο χρόνο, παρακαλώντας τον Θεό να φωτίσει τις ψυχές εκείνες που θα συμβάλουν όσο μπορούν στην περάτωση του έργου αυτού, αλλά και του Ενοριακού Ναού της Αγίας Φωτεινής. 

Με τη Χάρη του Θεού τοποθετήθηκε με πολλές θυσίες η κεραμοσκεπή! Θα τελείται λοιπόν στην ανοικτή οικοδομή η Θεία Λειτουργία χωρίς να εξαρτάται πια από την «βούληση» των τροπικών καταιγίδων. Δόξα τω θεώ! Καλή και ευλογημένη χρονιά από την Εκκλησία του Κονγκό!

Πρωτοχρονιά 2015 στη Φανερωμένη Μπανάτου


Με χαμόγελα αισιοδοξίας συναχτήκαμε ευχαριστιακά σήμερα, 1η του Νέους Έτους 2015, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, για την Εορτή της Περιτομής του Κυρίου, την μνήμη του Αγίου Βασιλείου και την κοπή της παραδοσιακής ζακυνθινής Κουλούρας, προς τιμήν των Ιεροψαλτών και Χορωδών της Ενορίας μας! 

Με τον Εφημέριό μας συλλειτούργησε ο Πρεσβύτερος Νικόλαος Γουσέτης, Εφημέριος Χουρχουλιδίου και Κουκουναρίας, ενώ στο Ψαλτήρι συμμετείχε ο εξ Αθηνών ενορίτης μας Ιεροψάλτης κ. Ιωάννης Καραβάνης, μαζί με τον μόνιμο Ιεροψάλτη μας κ. Χρυσοβαλάντη Δρογγίτη και τον βοηθό Ψάλτη κ. Σπυρίδωνα Σαρατσέλο

Από πλευράς των τοπικών Αρχών παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος Αρκαδίων κ. Ιωάννης Κόκλας και ο Πρόεδρος Μπανάτου κ. Τιμόθεος Ελ. Στραβοπόδης, οι οποίοι -εννοείται- προσήλθαν και για την Δοξολογία επί τω Νέω Έτει, που ακολούθησε το Ιερατικό Συλλείτουργο. 

Ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ομιλώντας προς το εκκλησίασμα, αναφέρθηκε στα γεγονότα που αναμιμνήσκεται λειτουργικά σήμερα η Εκκλησία κι ευχήθηκε σε όλους ως εξής: 
          "Αγαπητοί συνεορταστές και φίλοι μου, 
          Η Νέα Χρονιά, που είναι ήδη εντός των θυρών μας, είθε να αποτελέσει σταθμό αλλαγής νοοτροπίας για όλους μας, προσωπικά - κοινοτικά - εθνικά - παγκόσμια, ούτως ώστε να εξανθρωπιζόμαστε όλο και περισσότερο, απαξιώνοντας πάση θυσία τακτικές και συμπεριφορές, οι οποίες απανθρωπίζουν -αλίμονο- τον άνθρωπο. Επίκεντρο του ενδιαφέροντος του 2015 θα μπορούσε και χρειάζεται να είναι η ανασύνθεση του ανθρώπινου προσώπου, ενδεδυμένου πάντως με την θεοειδή Χάρη τού ήδη Ενανθρωπήσαντος και Επιφανέντος Θείου Λόγου!"

Μετά την απόλυση, ο π. Παναγιώτης, βοηθούμενος από τον π. Νικόλαο ευλόγησε, έκοψε και διένειμε στους τιμώμενους Ιεροψάλτες και στο εκκλησίασμα την πατροπαράδοτη ζακυνθινή Κουλούρα! Το "ηύρεμα" έπεσε στον μαθητή Ευριπίδη-Διονύσιο Καραβάνη, ο οποίος και δικαιωματικά έλαβε το καθορισμένο δέμα με εορταστικά γλυκίσματα, ποτά και δώρα! Όλοι του ευχήθηκαν καλή πρόοδο κατά το 2015, με υγεία και κάθε ουράνιο δώρημα! 


[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]