e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Πνευματική γονιμότητα της Ορθοδοξίας στην Gabon




















Στην πρωτεύουσα Libreville της Γκαμπόν, της δεύτερης χώρας που υπάγεται στην πνευματική δικαιοδοσία της Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ, αφίχθη την 2α Φεβρουαρίου 2016 ο Θεοφ. Επίσκοπος κ. Παντελεήμων, συνοδευόμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, Πρωτοπρ. π. Μάξιμο Oumba, προκειμένου να επισκεφθεί την μικρή ορθόδοξη κοινότητα της πόλεως.

Ακολούθως, ο Επίσκοπος συναντήθηκε διαδοχικώς με τον κ. Δημήτριο Kurakov, Πρέσβη της Ρωσίας στην Γκαμπόν, με τον Πρόξενο της Σερβίας κ.Moncilo Radunovic Mombo και ορθοδόξους πιστούς της Libreville.

Το πρωί της 3ης Φεβρουαρίου, έγινε δεκτός από τον κ. Pacome Moubelet Boubeya, Υπουργό Εσωτερικών, Αποκεντρώσεως και Ασφαλείας της Γκαμπόν, αρμόδιο για θέματα Εκκλησιών, από τον οποίο παρέλαβε την επίσημη αναγνώριση της τοπικής Ορθοδόξου Εκκλησίας από το κράτος. Στο γεγονός αυτό ανεφέρθη εκτενώς η κρατική τηλεόραση, στην οποία ο Θεοφιλέστατος παραχώρησε σύντομη συνέντευξη.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας τέλεσε την Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο στην οικία του κ. Προξένου της Σερβίας, με την προσευχητική συμμετοχή Γκαμπονέζων, Ρώσων, Σέρβων και Σύρων αδελφών. Σε όλους προσέφερε την έκδοση της θ. Λειτουργίας του Ιερού Χρυσοστόμου στην γαλλική, συνοδευμένης από το Ημερολόγιο έτους 2016 της Επισκοπής Μπραζαβίλ και Γκαμπόν και μετέφερε τις πατρικές ευχές, τις ευλογίες και το αμέριστο ενδιαφέρον του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’. Σημειώνεται ότι ο Επίσκοπος κόμισε απότμημα ιερού λειψάνου του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως, το οποίο ευρίσκεται τεθησαυρισμένο στην έδρα της Επισκοπής, προς ευλογία των πιστών.

Την 4η Φεβρουαρίου, ο Επίσκοπος είχε εκτενή συνεργασία με τον Πρόξενο της Σερβίας κ. Moncilo Radunovic Mombo, αρχιτέκτονα-κατασκευαστή, με τον οποίο ενέκριναν τα τελικά σχέδια του αναγερθησομένου Ναού στην πρωτεύουσα της χώρας.

Εν συνεχεία, κατόπιν παρακλητικού αιτήματος του Πρέσβεως της Ρωσίας κ. Δημητρίου Kurakov, μετέφερε το απότμημα του ιερού λειψάνου του Αγίου Λουκά στην Πρεσβεία της Ρωσίας, όπου τελέσθηκε σύντομη δέηση υπέρ των εργαζομένων ορθοδόξων αδελφών σε αυτήν και παρακάθισε σε γεύμα που προσέφερε τιμητικώς ο κ. Πρέσβης.

Τέλος, τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας ο Επίσκοπος θα αναχωρήσει αεροπορικώς προς την πρωτεύουσα Μπραζαβίλ του Κονγκό, προκειμένου να μεταβεί το πρωί της επομένης στο βόρειο Κονγκό, στα πλαίσια ποιμαντικής επισκέψεως στους αυτόχθονες πιστούς της Ενοριακής Κοινότητος Τιμίου Προδρόμου-Αγίου Νικολάου πόλεως Impfondo.

Δεν υπάρχουν σχόλια: