e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Μήνυμα Πάσχα 2016 Μητροπολίτου Ζακύνθου Διονυσίου Δ΄ [video + κείμενο]



ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Δ΄
ΧΑΡΙΤΙ και ΕΛΕΕΙ ΘΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Πρός
τό Τίμιο Πρεσβυτέριο, τίς Μοναστικές Ἀδελφότητες
καί τόν Εὐσεβέστατο Λαό τῆς ἐν Ζακύνθῳ Ἐκκλησίας

Αγαπητοί συνεορταστές, Χριστός Ανέστη!
Πασιχαρείς ακούσαμε την χαρούμενη πρόσκληση από τον λειτουργό «Δεῦτε λάβετε φῶς ἐκ τοῦ ἀνεσπέρου φωτός» και σπεύσαμε ν’ ανάψουμε το κεράκι μας από την δική του λαμπριάτικη λαμπάδα.
Είναι ωραίος ο συμβολισμός, διότι το ανέσπερο φως, από το οποίο μας καλεί να πάρουμε, έχει τις ίδιες ενέργειες με το αισθητό φως, που μας προσφέρεται. Και τα δυο φωτίζουν, θερμαίνουν και καίγουν.
Εδώ ο λόγος για το ανέσπερο φως. Αυτό δεν είναι άλλο από εκείνο του Χριστού, είναι αυτός ο Ίδιος, όπως επανειλημμένα το διακήρυξε: «Ἐγώ εἰμί τό φῶς τοῦ κόσμου», «Ἐγώ φῶς εἰς τόν κόσμον ἐλήλυθα». «Φῶς εἰς ἀποκάλυψιν ἐθνῶν», τον προφήτευσε ο Συμεών. «Φῶς ἀληθινόν, ὅ φωτίζει πάντα νθρωπον ἐρχόμενον εἰς τόν κόσμον», τον μαρτυρεί ο Ευαγγελιστής Ιωάννης. Και είναι ο Κύριός μας το άδυτο Φως, που καμία σκιά δεν μπορεί να το επισκιάσει και τίποτε να το αμαυρώσει.
Είναι το υπερφυσικό και τέλειο και θεϊκό φως, «φῶς ἐκ φωτός». Αυτό που φωτίζει τον ανθρώπινο νου, ώστε να σκέφτεται ορθά. Προσανατολίζει τον άνθρωπο και τον βάζει σε ασφαλή πορεία. Τον αναδημιουργεί και τον μετασχηματίζει σε «υἱόν φωτός». Τον καθιστά ικανό να βλέπει τα θαυμάσια του δημιουργού. Τον ξαναφέρνει στην αρχική του δόξα και γαλήνη. Τον ξανακάνει ουρανοπολίτη!
Αυτό το Φως είναι ανάμεσά μας. Το είπε ο Κύριός μας: «Μεθ’ ὑμῶν εἰμί πάσας τάς ἡμέρας, ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος». Ενώ όμως υπάρχει, δεν το πλησιάζουμε όσο πρέπει ή και δεν το αφήνουμε να εισχωρήσει μέσα μας, για να φωτίζει το είναι μας. Έτσι ζούμε σ’ ένα βαθύ σκοτάδι άγνοιας και ηθικής κατάπτωσης. Ταξιδεύουμε στο πέλαγος της ζωής, χωρίς πυξίδα και δεν ξέρουμε πού πάμε. «Ὁ περιπατῶν ἐν τῇ σκοτίᾳ οὐκ οἶδε ποῦ ὑπάγει».
Αγαπητοί μου,
Θεωρούμε τον Χριστό Αναστημένο, να βγαίνει από τον Πανάγιο Τάφο Του. Τον υμνούμε μαζί με τις χαρούμενες ψυχές και τις καμπάνες. Ας δεχτούμε, λοιπόν, το φως Του κι ας το αφήσουμε να φωτίζει τις σκέψεις μας, τις προθέσεις μας, τη θέλησή μας, τα αισθήματα και τις επιθυμίες μας. Και όχι μόνο σήμερα, αλλά και αύριο και σε όλη μας τη ζωή. Έτσι συμβάλλουμε και στο φωτισμό και την πνευματική αναγέννηση της κοινωνίας μας, που τόσο το έχει ανάγκη!

Με θερμά και εγκάρδια αισθήματα εν Χριστώ Αναστάντι
Ο Μητροπολίτης
+ο Ζακύνθου ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Δ΄

Δεν υπάρχουν σχόλια: