e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Αποκαταστάθηκε ο ιστορικός Μητροπολιτικός Ναός Αθηνών

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης 


Με ιδιαίτερες τιμές ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την επαναλειτουργία του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αθηνών. 

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος τέλεσε ευχαριστήρια Δέηση για την επαναλειτουργία του Ναού. 

Παρέστησαν πάνω από σαράντα Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Γουϊνέας κ. Γεώργιος, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα, Αρχιμανδρίτης Δαμιανός Πάνου, Διευθυντές Υπηρεσιών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Αρχιεπισκοπής, Αρχηγοί Κομμάτων, Υπουργοί, Βουλευτές, Ακαδημαϊκοί, Καθηγητές, κληρικοί από όλη την Ελλάδα και εκατοντάδες πιστοί. Τελετάρχης ήταν ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης. 

Μετά την ευχαριστήρια Δέηση ο Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού π. Θωμάς Συνοδινός αναφέρθηκε στην ιστορία και στην αρχιτεκτονική του ναού, ενώ ευχαρίστησε όσους συνετέλεσαν στην ανακαίνιση του. 

Ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής στην συνέχεια ανέγνωσε τον ιερό κώδικα του ναού για την ανακαίνιση του και τον υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Αρχιεπίσκοπος και αμέσως μετά τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός.

Ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε πως «ο Μητροπολιτικός ναός είναι ένας σταθμός στην ιστορία αυτού του τόπου, στην παράδοσή μας, στην ιστορία της περιοχής. Ο ναός χτίστηκε το 1863 αμέσως μετά την απελευθέρωση του Έθνους. Εδώ έλαβαν χώρα πολύ μεγάλα γεγονότα, δόξες, χαρές και λύπες. Ο σεισμός, όμως, προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο ναό, αλλά με πολύ κόπο και πολλές προσπάθειες καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τις εργασίες και ο ναός έγινε πάλι ένα κόσμημα».

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε την Πολιτεία και όσους βοήθησαν να ανακαινισθεί ο ναός και επεσήμανε ότι «η Εκκλησία πέρα από όλα τα άλλα είναι και πολιτισμός».

Αύριο το πρωί στο Μητροπολιτικό Ναό ο Αρχιεπίσκοπος θα τελέσει το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και θα συλλειτουργήσουν Συνοδικοί Αρχιερείς, ενώ το απόγευμα στην κεντρική πλατεία ακριβώς μπροστά από τον ιερό μητροπολιτικό ναό θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση από τη «Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα» υπό τη Διεύθυνση του Διεθνούς φήμης μαέστρου Βασίλη Τσαμπρόπουλου.

Εικόνες από το αποψινό Πανηγύρι στο χωριό Ρωμύρι της Ζακύνθου


Εσπέρας Σαββάτου, 2ας Ιουλίου 2016, στον Ναό της Ζωοδόχου Πηγής Ρωμυρίου, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ' και με τη συμμετοχή ευάριθμων ιερέων και διακόνων, εψάλη ο Αναστάσιμος Εσπερινός. Ακολούθησε μικρή λιτανεία της εφέστιας Εικόνας. Αυτή την ώρα γίνεται λαϊκό ξεφάντωμα. Σημειωτέον ότι η εν λόγω πανήγυρις ακολουθεί τη συνήθεια κάποιων χωριών της Ζακύνθου, να πραγματοποιείται όχι ανήμερα της όντως εορτής (εν προκειμένω της Ζωοχόχου Πηγής), αλλά εκ μεταθέσεως μέσα στο καλοκαίρι, όπως π.χ. απόψε!


Η εόρτια Ευχαριστιακή Σύναξη 2016 για την Παναγία τη Βλαχέραινα στο Μπανάτο Ζακύνθου


Πρωί Σαββάτου, 2ας Ιουλίου 2016, στον μυρτοστόλιστο Ναό της Βλαχέραινας Μπανάτου, εορτάζοντας την Κατάθεση της θεομητορικής τιμίας Εσθήτος στον εν ΚΠόλει Ναό των Βλαχερνών. Λειτούργησαν ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας και ο Διάκονος Ιωάννης Ρένεσης, ενώ έψαλαν οι ιεροψάλτες του Ναού, υπό τον Πρωτοψάλτη κ. Δημήτρη Κάνδηλα. Έγινε Αρτοκλασία, την δε εόρτια Ομιλία έκανε ο Εκπαιδευτικός και Μάστερ Θεολογίας κ. Σταμάτιος Ζούλας. Στο τέλος της θείας Λειτουργίας εψάλη Επιμνημόσυνη Δέηση επί τη συμπληρώσει δύο ετών από την εκδημία Παντελεήμονος Αρχιερέως Μπεζενίτη και ενός έτους από την εκδημία Παναγιώτου Πρωθιερέως Σπουργίτη. Ακολούθησαν πλούσια πρωινά κεράσματα για το πλήθος των εκκλησιασθέντων, στον ολάνθιστο αύλειο χώρο του Ναού, με κορυφαίο έδεσμα τον πατροπαράδοτο "κουμπόστο"!