e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Μνημονεύοντας εν Βανάτω Παντελεήμονα Αρχιερέα τον Μπεζενίτη και Παναγιώτη Πρωθιερέα τον Σπουργίτη



Άξιον και δίκαιον εστί να τιμάμε τους προαπελθόντες Πατέρες και Αδελφούς. Τούτο, άλλωστε, παιδαγωγεί εμάς τους εναπομείναντες στους θορύβους του ενθάδε βίου, ώστε να διατηρούμε "μνήμη θανάτου", αλλά συνάμα να αποτίουμε οφειλόμενο σεβασμό σ' Εκείνους που έχουν περάσει ήδη στην Αιωνιότητα, αναμένοντάς μας! 

Έτσι κι εμείς σήμερα ως Ενορία, με την ευκαιρία της Ευχαριστιακής Συνάξεώς μας στον Ναό της Βλαχέραινας Μπανάτου για την ανάμνηση των καταθεσίων της τιμίας Εσθήτος της Παναγίας στον εν Κωνσταντινουπόλει Ναό των Βλαχερνών, θεωρήσαμε επιβεβλημένο ηθικό χρέος να μνημονεύσουμε δύο πνευματικές φυσιογνωμίες, οι οποίες γειτνιάζουν πλέον με τον Θρόνο της Θείας Μεγαλιότητας: α) Τον μακαριστό Μητροπολίτη από Ζακύνθου πρώην Αττικής κυρό Παντελεήμονα Μπεζενίτη, ο οποίος εξεδήμησε προς Κύριον πριν δύο χρόνια ακριβώς (+2.7.2014) και β) τον αοίδιμο Πρωτοπρεσβύτερο Παναγιώτη Σπουργίτη, Εφημέριο του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου των Ξένων Ζακύνθου, ο οποίος μετέστη στα ουράνια δώματα πριν έναν ακριβώς χρόνο (+1.7.2015). 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας κάλεσε τους εκκλησιαζόμενους να προσευχηθούν εκ βαθέων για την ανάπαυση της ψυχής των πολυαγαπημένων Δύο Εκλιπόντων, Αρχιερέως και Πρωθιερέως, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: 

"Αγαπητοί μου, 
          δεν πρέπει να λησμονάμε ότι ο μεν μακαριστός Μητροπολίτης Παντελεήμων υπήρξε σεβαστός Ποιμενάρχης και Πνευματικός Πατέρας της Ζακύνθου για δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια, μάλιστα εγκαινίασε το 1985 τον Ναό της Βλαχέραινας, όπου βρισκόμαστε και -χάριτι Θεού- λειτουργιόμαστε σήμερα [δείτε εδώ 1η αρχειακή φωτό], ο δε αλησμόνητος παπα-Σπουργίτης υπήρξε ιδιαίτατα αγαπητός σε όλους τους Ζακυνθινούς Ιερέας, για εμάς εδώ στο Μπανάτο ακόμη περισσότερο, μιας και η ευγενεστάτη Πρεσβυτέρα του Διονυσία είναι Μπανατιώτισσα, το δε 2011 το Εκκλησιαστικό Συμβούλιό μας τον ανακήρυξε -δόξη και τιμή- Επίτιμο Ενορίτη μας, αναγνωρίζοντάς τον έτσι ως δικό μας άνθρωπο. Σας θυμίζω, εξάλλου, ότι ο π. Σπουργίτης παρέστη για τελευταία φορά σε λειτουργία εν Βανάτω, κατά την εορτή του Αγίου Χαραλάμπους (10.2.2015), ελάχιστους μήνες πριν την εκδημία του [δείτε εδώ 2η αρχειακή φωτό]. 
          Ας έχουμε, αγαπητοί μου, την τιμία ευχή τους, εκζητώντας συνάμα την πρεσβεία τους υπέρ μας στην ουράνια πατρίδα!"




Δεν υπάρχουν σχόλια: