e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016

Ο οικείος Ορθόδοξος Επίσκοπος στην πρωτεύουσα Libreville της Gabon


Στην πρωτεύουσα Libreville της Γκαμπόν, της δεύτερης χώρας που υπάγεται στην πνευματική δικαιοδοσία της Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ, αφίχθη την 4η Οκτωβρίου 2016 ο Θεοφιλ. Επίσκοπος κ. Παντελεήμων, συνοδευόμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. π. Μάξιμο Oumba, προκειμένου να επισκεφθεί τη μικρή ορθόδοξη κοινότητα της πόλεως.

Το πρωί της 5ης Οκτωβρίου, ο Θεοφιλέστατος συναντήθηκε διαδοχικώς με τον Εξοχ. κ. Δημήτριο Kurakov, Πρέσβη της Ρωσίας στην Γκαμπόν και με τον Εντιμ. Πρόξενο της Σερβίας κ.Moncilo Radunovic Mombo.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ετέλεσε την Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο στην οικία του Εντιμ. κ. Προξένου της Σερβίας, με την προσευχητική συμμετοχή γκαμπονέζων, ρώσων, σέρβων και σύρων αδελφών. Ακολούθησε σύναξη κατά την οποία ο Επίσκοπος ανέπτυξε θέματα πίστεως, με σκοπό την εμψύχωση των ορθοδόξων μετά τα αιματηρά γεγονότα που έλαβαν χώρα εξ αφορμής των προσφάτων Προεδρικών εκλογών, ενώ μετέφερε τις πατρικές ευχές, τις ευλογίες και το αμέριστο ενδιαφέρον της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β΄.

Την 6η Οκτωβρίου, ο Θεοφιλέστατος είχε εκτενή συνεργασία με στελέχη της τοπικής Εκκλησία, ως και συναντήσεις με πιστούς, πριν αναχωρήσει αεροπορικώς προς την πρωτεύουσα Μπραζαβίλ του Κονγκό.

Αψιμαχίες για το μάθημα των Θρησκευτικών

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης | video: ET1, 5.10.2016
Τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα επισκέφθηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, για να του εκθέσει τις απόψεις και την σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας σε ό,τι αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών. Τον Μακαριώτατο συνόδευαν οι Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ενώ παρόντες στην συνάντηση ήταν ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. και υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος και ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκος Φίλης. 

Μετά την συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως «ήρθησαν όλες οι παρεξηγήσεις και θα συνεχίσουμε τον διάλογο για τα Θρησκευτικά. Αρχίζουμε έναν αγώνα συνεργασίας από την αρχή για την μορφή των Θρησκευτικών. Φέτος θα χρησιμοποιηθούν τα παλιά βιβλία και η προσπάθεια των διορθώσεων θα γίνει από τώρα. Μέχρι να γραφτούν τα νέα βιβλία θα χρησιμοποιούνται τα παλιά».

Ο κ. Καμένος υπογράμμισε πως «έγινε ένας πολύ γόνιμος διάλογος. Εξετάστηκαν όλα τα θέματα. Διευκρινίστηκαν παρεξηγήσεις και ο διάλογος συνεχίζεται. Εκκλησία και Πολιτεία προχωρούν ενωμένες, μέσα στο πνεύμα του διαλόγου και της Ορθοδοξίας. Όλα θα είναι κάτω από συζήτηση που θα γίνει μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας. Τα βιβλία είναι τα ίδια». 

Στη συνέχεια ο κ. Φίλης έκανε λόγο για πολύ καλό κλίμα της συζήτησης επισημαίνοντας πως «οι παρεξηγήσεις έχουν αρθεί. Ο διάλογος συνεχίζεται γιατί υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να τα συζητούμε η Εκκλησία και η Πολιτεία» σημειώνοντας πως «δεν υπάρχουν νέα βιβλία. Έχουμε διανείμει τα περυσινά. Όπως όλα τα μαθήματα έτσι και τα Θρησκευτικά θα αξιολογηθούν. Θα ακουστούν οι απόψεις της Εκκλησίας και θα καταλήξουμε στην οριστική μορφή των νέων προγραμμάτων».


Τρίτη Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος 
6.10.2016

Συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, στην τρίτη Τακτική Συνεδρία της η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, οι οποίοι απουσίασαν αιτιολογημένα.

Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

Κατά τη συνάντηση αυτή, όπως δήλωσε ο Μακαριώτατος, ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τα όσα διημείφθησαν στις δύο τελευταίες Συνεδρίες της Ιεραρχίας, με αφορμή την Εισήγησή του και κυρίως αναφορικά προς το μάθημα των Θρησκευτικών, το οποίο έχει εξαιρετική επικαιρότητα και σημασία. 

Ο Μακαριώτατος επεσήμανε στην Ιεραρχία ότι το καταστάλλαγμα από αυτή τη συνάντηση είναι: 
1. Άμεσος διάλογος για το τρέχον Πρόγραμμα Σπουδών προκειμένου αυτό να εξετασθεί και εν τέλει να αξιολογηθεί στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Προς τούτο η Ιεραρχία θα ορίσει εξ Αρχιερέων Επιτροπή. Η Επιτροπή θα εμπλουτισθεί και με ειδήμονες προκειμένου άμεσα να ξεκινήσει ο διάλογος με το Υπουργείο Παιδείας. 
2. Για την τρέχουσα χρονιά θα αξιοποιηθούν τα υπάρχοντα βιβλία Θρησκευτικών, τα οποία έχουν ήδη διανεμηθεί στους μαθητές.
Κατόπιν των τοποθετήσεων των Αρχιερέων απεφασίσθη όπως η περαιτέρω στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των εργασιών της Επιτροπής διαλόγου.
Ακολούθως ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίς το πρωί το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου με την υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητική Εκπρόσωπο κ. Όλγα Γεροβασίλη, εδόθη η διαβεβαίωση ότι για το μάθημα των Θρησκευτικών ισχύουν τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και γι’ αυτό κάθε άλλη ενέργεια είναι προσωπικές ερμηνείες του καθενός.

Η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο Παρασκευή 7 Οκτωβρίου ε.έ.

Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας