e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Βηθλεέμ. Προσκυνηματική ξενάγηση στη Βασιλική της Γεννήσεως {1ο μέρος} | Church of the Nativity | كنيسة المهد

Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 
Πληροφορίες περί του περικαλλούς και ιστορικού Ναού δείτε μετά το φωτορεπορτάζ που ακολουθεί. Σημειωτέον ότι την ομάδα Κληρικών εξ Ελλάδος -της οποίας ηγείτο ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος- δέχτηκε φιλοφρόνως ο οικείος Μητροπολίτης Σεβ. Ιορδάνου κ. Θεοφύλακτος. Ο Ιεράρχης ξενάγησε τους επισκέπτες εκ της Εκκλησίας της Ελλάδος κατ' αρχήν στον κυρίως Ναό, τους πληροφόρησε για τα εκτεταμένα έργα αποκαταστάσεως του μνημείου, τα οποία ενεργούνται ολοένα και ακολούθως στο Σπήλαιο της Γεννήσεως. [Η ξενάγηση στο Σπήλαιο, θα δημοσιευθεί στο επόμενο 2ο μέρος].  






























Εκατόν τριάντα χρόνια μετά την γέννηση του Χριστού, το Άγιο Σπήλαιο αποτελούσε τόπο προσκυνήματος για τους Χριστιανούς. Ο ειδωλολάτρης αυτοκράτορας Ανδριανός, θέλοντας να παραδώσει στην λήθη τον τόπο, ανήγειρε ναό αφιερωμένο στον Άδωνη, όπως είχε πράξει και στον Γολγοθά, με την ανέγερση ιερού αφιερωμένου στην Αφροδίτη. Η προσπάθειά του δεν τελεσφόρησε. Η μαρτυρία του Ωριγένη, που επισκέφθηκε την Παλαιστίνη το 213 μ.Χ. δείχνει, ότι ο τόπος ήταν περιφανής και το χριστιανικό προσκύνημα ξακουστό, ακόμα και ανάμεσα στους εθνικούς. Στις αρχές του Δ' αι. η Αγία Ελένη ανήγειρε χριστιανικό ναό και αφιέρωσε πολύτιμα κειμήλια. Το οικοδόμημα συμπλήρωσε ο Μ. Κωνσταντίνος και στόλισε με χρυσό, ασήμι και πολύτιμους λίθους τα αναθήματα, κατά την μαρτυρία του Ευσέβιου Καισαρείας. Την μαρτυρία αυτή επιβεβαιώνει και ο συγγραφέας  του οδοιπορικού της Βουρδιγάλης, γράφοντας για την εκκλησία της Βηθλεέμ: «δύο μίλια πέρα του τάφου της Ραχήλ είναι η Βηθλεέμ, όπου γεννήθηκε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός˙ εκεί οικοδομήθηκε εκκλησία κατά διαταγή του Μ. Κωνσταντίνου.
       Η εκκλησία διατηρήθηκε για δύο αιώνες. Τον Ε' αι. ο Ιουστινιανός ανήγειρε μεγαλύτερη και περιφανέστερη εκκλησία. Ήθελε το οικοδόμημα αυτό να είναι το λαμπρότερο απ' όλα της Παλαιστίνης. Ο αρχιτέκτονας, όμως από σεβασμό στο αρχαίο έθος διατήρησε το αρχικό σχήμα του ναού, εν μέρει. Την επιβεβαίωση της πληροφορίας, ότι ο ναός στην Βηθλεέμ είναι έργο δικό του, λαμβάνουμε από ανώνυμο Αραβικό χρονικό. Μετά τον Ιουστινιανό σπανίζουν οι πληροφορίες για τον ναό αυτό. Η περσική εισβολή του 614 μ.Χ., ενδεχομένως να επέφερε καταστροφή και στην Βηθλεέμ, όμως η στιβαρή κατασκευή δεν επέτρεψε εκτεταμένες βλάβες. Η ζημιά διορθώθηκε εύκολα και επανήλθε στην πρότερη λαμπρή κατάσταση. Οι Αρκούλφος και Βιλιβάρδος περιγράφουν με θαυμασμό τον ναό, τους Ζ' και Η' αι. αντίστοιχα, ενώ ο Βερνάρδος την Θ' εκατονταετηρίδα γράφει: « στην Βηθλεέμ υπάρχει μεγάλη εκκλησία, στο μέσο της οποίας είναι ένα σπήλαιο υπόγειο, του οποίου η είσοδος βρίσκεται προς νότο και η έξοδος προς ανατολάς (ίσως προς βορά)˙ μέσα στο σπήλαιο δυτικά δεικνύεται η Αγία Φάτνη».
       Όταν τον ΙΑ' αι. όλες οι εκκλησίες της Αγίας Γης κατεδαφίσθηκαν από τον Χακίμ ιμπν Αμρ-ιλλάχ μόνο η εκκλησία της Βηθλεέμ σώθηκε. Ο Γάλλος χρονογράφος Ademar έγραψε ότι, όταν οι Σαρακηνοί αποπειράθηκαν να καταστρέψουν τον ναό, φως ως αστραπή έπεσε πάνω τους και θανάτωσε πολλούς. Το 1099 μ.Χ. έφτασαν οι σταυροφόροι στα Ιεροσόλυμα. Βρήκαν την εκκλησία της Βηθλεέμ άθικτη. Ο Γοδεφρείδος απέστειλε τον Ταγκράδο με 100 ιππότες και κατέλαβαν την Βηθλεέμ μέσα σε μια μέρα. Το 1103 μ.Χ. γράφει, ότι όλη η περιοχή είχε ερημώσει και μόνο ο ναός έστεκε ακόμη όρθιος. Στον επόμενο μισό αιώνα η φθορά είχε επέλθει σε τέτοιο σημείο, ώστε ο αυτοκράτορας των Ρωμαίων κυρ Μανουήλ Κομνηνός με μεγαλοδωρία επισκεύασε αυτόν. Ο Ιωάννης Φωκάς στο σύγγραμμά του για τους Αγίους Τόπους διασώζει, ότι ο Λατίνος επίσκοπος έστησε την μορφή του αυτοκράτορα Μανουήλ στο Θυσιαστήριο του Αγίου Σπηλαίου. Μετά την διάλυση των σταυροφορικών βασιλείων, οι αυτοκράτορες της Κωνσταντινούπολης, διατήρησαν τον ορθόδοξο   κλήρο στην Βηθλεέμ, κατευνάζοντες με πλούσια δώρα την εκδικητική μανία των μουσουλμάνων. Έτσι το 1348 ο Καντακουζηνός απέστειλε πρεσβεία στον Σουλτάνο των Μαμελούκων της Αιγύπτου Νασρεντίν Χασάν, υπό τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Λάζαρο, που μεσίτευσε υπέρ του Ναού της Αναστάσεως και των άλλων προσκυνημάτων.
       Το 1435 μ.Χ. ο βασιλιάς της Τραπεζούντας Αλέξιος Κομνηνός ανακαίνισε την μολυβδοσκέπαστη στέγη του ναού. Το 1561 ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Σωφρόνιος έκτισε τις τέσσερις κάμαρες που βρίσκονται σε αμφότερα τα μέρη του Αγίου Σπηλαίου. Η στέγη του ναού έχρηζε ήδη εκ νέου επισκευή επί πατριαρχίας του Παϊσίου, αλλά αυτός δεν κατόρθωσε να φέρει εις πέρας το έργο, λόγω έλλειψης χρημάτων. Ο διάδοχός του Νεκτάριος έπεισε κάποιον επιφανή Μανωλάκη Καστοριανό να συνδράμει στις εργασίες και ξεκίνησε την διαδικασία της έκδοσης της σχετικής άδειας από την Πύλη. Οι εργασίες εκίνησαν τελικά από τον Πατριάρχη Δοσίθεο. Ο προαναφερθείς Μανωλάκης Καστοριανός συγκέντρωσε την απαραίτητη ξυλεία στην Ιόππη. Από εκεί με άμαξες κατευθύνθηκαν στα Ιεροσόλυμα. Αλλά στην κοιλάδα του χείμαρρου Σαλάμ, βόρεια από τους Εμμαούς, ο δρόμος ήταν δύσβατος και οι άμαξες δεν μπορούσαν να διέλθουν. Εξήλθαν λοιπό οι Ορθόδοξοι από τις πόλεις Ρεμπλί, Ραμμάλα και Λύδδα καθώς και από Ιερουσαλήμ και με την δική τους προσωπική εργασία διάνοιξαν την οδό προς Ιερουσαλήμ. Έτσι η μεταφορά διήρκεσε από Αύγουστο ως Δεκέμβριο. Τον Σεπτέμβριο του 1672 ξεκίνησαν η επισκευή που συμπεριελάμβανε την ανακαίνιση της στέγης, συντήρηση στους τοίχους, διάνοιξη θυρών κεκλεισμένων και παραθύρων κι αντίστοιχη τοποθέτηση, μαρμαρόστρωση και ασβέστωμα. Για την κάλυψη της στέγης με μόλυβδο αναχωνεύθηκε ο ήδη υπάρχων και συμπληρώθηκε όσο έλειπε. Τα εγκαίνια έγιναν τον Ιούλιο του ίδιου (εκκλησιαστικού) έτους από την σύνοδο που απήλλαξε τον Κύριλλο Λούκαρη από τις κατηγορίες των Ιησουιτών.
       Άλλες μικρότερες επισκευές έγιναν το 1689 μ.Χ. με την άδεια του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Β' και το 1775 μ.Χ. επί πατριαρχίας Αβραμίου. Το 1842 μ.Χ. έγινε άλλη μια μεγάλη ανακαίνιση του οικοδομήματος επί Αθανασίου του Γ'. Η στέγη αντικαταστάθηκε και μολυβδοσκεπάστηκε. Το έδαφος του Καθολικού στρώθηκε με μάρμαρα, ενώ έξω στις κολώνες στρώθηκε με ντόπια πέτρα. Όλοι οι τοίχοι, των οποίων το μωσαϊκό κατέπεσε από την πολυκαιρία, καλύφθηκαν με μαρμαρόσκονη. 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1) Ιωαννίδου, Βενιαμίν, Προσκυνητάριον της Αγίας Γης, Ιεροσόλυμα 1877 (1η έκδ) Θεσσαλονίκη 2004 (2η έκδ).
2) Ζερβάκου, Φιλοθέου, Ηγουμένου της εν Πάρω Ιεράς Μονής Λογγοβάρδας, Προσκύνημα εις Παλαιστίνην και Σινά, Αθήνα 19744.
3) Καπενέκα, Ιακώβου, Αρχιεπισκόπου Διοκαισαρείας, "Οι Άγιοι Τόποι της Παλαιστίνης και το τάγμα των Αγιοταφιτών", (ανάτυπο εκ της Νέας Σιών), Ιεροσόλυμα 1982.
4) Κατσαρού, Τρύφωνος, Ιερομονάχου, Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Δοσίθεος, Αθήνα 1997.

[πηγή πληροφοριών: impantokratoros.gr]


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ 2ο ΜΕΡΟΣ

Συνεργασία της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Υπουργείο Τουρισμού του Ισραήλ






Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος αποτελούμενη από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, Πρόεδρο, τον Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα, και τον κ. Γεώργιο Κούρτη, Μέλος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, μετέβησαν από 21ης έως και 25ης Φεβρουαρίου 2017 στα Ιεροσόλυμα Ισραήλ, με σκοπό την συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Υπουργείο Τουρισμού του Κράτους του Ισραήλ σε θέματα που άπτονται των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.

Την Αντιπροσωπεία συνόδευσαν στο ταξίδι αυτό και 15 Κληρικοί Ι. Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος με την οικονομική συνδρομή και χορηγία του Ταξιδιωτικού Γραφείου «MARIOS TRAVEL AGENCY» Καβάλας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε θέματα αναπτύξεως και προβολής των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και Ιερών Μνημείων της χώρας μας και συνεργάζονται με το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Αντιπροσωπεία αρχικά μετέβη στην έδρα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και είχε μακρά και εποικοδομητική συνάντηση και συνεργασία με τον Μακ. Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο. Στη συνέχεια, και κατόπιν ενεργειών του Μακ. Πατριάρχου, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού του Ισραήλ επίσημη συνάντηση της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος με την Διευθύντρια Τουριστικών Υπηρεσιών και Ανάπτυξης Τουρισμού κ. Elana DRORI και την Διευθύντρια του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Τουρισμού του Ισραήλ κ. Hagit RINGEL. Στην ωριαία αυτή συνάντηση ο Σεβ. Πρόεδρος καταρχάς ευχαρίστησε το Υπουργείο Τουρισμού του Ισραήλ για την φύλαξη, προστασία και ασφάλεια που παρέχει το Κράτος του Ισραήλ στην Αγιοταφική Αδελφότητα και στον Μακ. Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο, και στη συνέχεια συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα που αφορούν την διευκόλυνση των προσκυνηματικών groups από την Ελλάδα που επισκέπτονται τους Αγ. Τόπους με ευθύνη και ευλογία των κατά τόπους Ι. Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε συνεργασία και συνεννόηση με το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Αυτής, ενώ στο τέλος αντηλλάγησαν συμβολικά δώρα.

Η Αντιπροσωπεία κατά την πενθήμερη παραμονή της στους Αγ. Τόπους είχε την ευκαιρία να προσκυνήσει στα Ι. Προσκυνήματα της Αγ. Γης και να θαυμάσει το αποτέλεσμα των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου.

Εκ του Συνοδικού Γραφείου