e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Προ-εορτασμός της μνήμης του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου εν Βανάτω της Ζακύνθου


Εν πληθούση Εκκλησία, κατά το ζεστό πρωί της Κυριακής Δ΄ Ματθαίου (9ης Ιουλίου 2017), στον ηλιοπερίχυτο Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, κατά την αναστάσιμη Ευχαριστιακή Σύναξή μας,  προεορτάσαμε -άξια και δίκαια- την πανεύφημη μνήμη του νέου Οσίου της Ορθοδοξίας Παϊσίου του Αγιορείτου
     Έγιναν οι σχετικές Αρτοκλασίες κι ευλογήθηκαν εόρτια Κόλλυβα του Οσίου, τα οποία έφεραν ένθετη τη μορφή του Τιμωμένου, ενώ στο κέντρο του Ναού δέσποζε ξανά η σεβάσμια μορφή Του, ιστορηθείσα προ ετών σε καλαίσθητο Εικόνισμα. Όλα τα ανωτέρω αποτελούσαν ευλαβικές προσφορές πιστών (ήτοι της Εκκλησιαστικής Συμβούλου μας κ. Ντενίκας Κοντονή και του αγαπητού ιερέως Ιωάννου Ρένεση, πρώην Διακόνου του Ναού μας). 
     Ο οικείος Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας ομίλησε συνοπτικά περί της ουράνιας χαράς και χάριτος, που διακατείχαν τον ταπεινό Αθωνίτη Μοναχό και σήμερα διακηρυγμένον Όσιο, έστω και αν ο ίδιος υπέφερε πόνους διαρκείς και αφόρητους, εξαιτίας πολλών και βαρέων σωματικών ασθενειών. 
     "Ο ηγιασμένος Γέροντας", τόνισε ο ομιλητής, "εβίωνε νυχθημερόν την άφατη χαρά της θείας συνάφειας, ανέπνεε θεοπρεπώς και ζούσε ανύστακτα εν Χριστώ, την όντως Χαρά του κόσμου, υπερτιμούσε την Θεομήτορα Παναγία (την αιτία της Χαράς των ανθρώπων), οπότε είχε κατορθώσει να μη φοβάται πλέον τον φόβο του θανάτου, όπως συμβαίνει συνήθως με εμάς τους ολιγόπιστους και -αλίμονο- κατ' όνομα Χριστιανούς. 
     Ο π. Παΐσιος έλεγε μάλιστα στους πολυπληθείς συνομιλητές του ότι τον διακατείχε τόση και τέτοια πλησμονή χαράς, ώστε δεν ήξερε τι να την κάμει. Σκεφτόταν μάλιστα να έβρισκε τρόπο να αποταμιεύσει τη μισή χαρά του, για τις ώρες της ενδεχόμενης λύπης και δυσκολίας του βίου!!! 
     Κατανοείτε, αγαπητοί μου, ότι στην δική μας εποχή και την κοινωνία της θλιβερής επικράτησης των κάθε λογής ψυχοφαρμάκων, εξαιτίας κυρίως πνευματικής ανεστιότητας και ψυχικών διχοστασιών, η περίπτωση του ηγιασμένου Γέροντος Παϊσίου θα ημπορούσε να αποτελέσει φωτεινή διέξοδο στο βαθύ τούνελ των αδιεξόδων μας. [...]".

[Φωτογραφίες: Ευρυδίκη Κοντογιάννη, Διονύσης Ν. Κοντονής και Κώστας Μπουργάνης]
Πατριαρχικά της 9ης Ιουλίου 2017

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις


Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιδιακόνου κ. Ἀνδρέου, τήν πρωΐαν τῆς Κυριακῆς, 9ης τ.μ. Ἰουλίου, μετέβη εἰς Πασά-μπαχτσε τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Χαλκηδόνος καί συμπροσηυχήθη ἀπό τοῦ Ἱεροῦ Βήματος κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν ἐν τῷ Κοινοτικῷ Ἱερῷ Ναῷ τῶν Ἁγίων Κωνσταντίνου καί Ἑλένης.  

Λόγια καρδιάς

Η γλώσσα της καρδιάς είναι η κοινή γλώσσα των ανθρώπων, η γλώσσα που δεν καταργεί την λογική, αλλά την υπερβαίνει! Η λογική εγκλωβίζεται στον διαφορετικό τρόπο σκέψης κάθε ανθρώπου, οπότε είναι δύσκολο να υπάρχει κοινή λογική μεταξύ των ανθρώπων, πράγμα που καταργεί ταυτόχρονα και την επικοινωνία.
Η γλώσσα της καρδιάς δεν ερμηνεύεται με την λογική, γι' αυτό μιλάει κατευθείαν στην καρδιά του άλλου. Η γλώσσα της καρδιάς εμπεριέχει την αγάπη, η οποία αγάπη μεταφράζεται σε θυσία, πράγμα αδύνατον να γίνει κατανοητό μόνο με την λογική.
Τα λόγια της καρδιάς μαλακώνουν τον πόνο και την θλίψη, γαληνεύουν τον άνθρωπο, του δίνουν ανάσα ζωής να συνεχίσει την προσπάθεια, τον γεμίζουν εμπιστοσύνη, τον ξυπνούν από τον λήθαργο τής αμελείας, διώχνουν την εμπάθεια και το μίσος.
Τα λόγια της καρδιάς είναι αληθινά, γιατί είναι η γλώσσα του παραδείσου και επαναφέρουν τον άνθρωπο στην φυσική του κατάσταση, όπως έχει πλασθεί, την παραδεισένια!
Τα λόγια της καρδιάς είναι πολύτιμος θησαυρός, κρυμμένος μέσα στο θησαυροφυλάκιο της καρδιάς μας!
Θησαυρό έχουν μόνο οι πλούσιοι! Μπορεί να κατανοήσει ο ανθρώπινος νους πόσο πλούσιος είναι κάθε άνθρωπος, έχοντας θησαυροφυλάκιο την καρδιά του, γεμάτο όμως, και όχι κενό, με ανεκτίμητο θησαυρό τα χαρίσματα του αγίου Πνεύματος, την αγάπη του Θεού;
Καιρός είναι λοιπόν! Ας ανοίξουμε τις καρδιές μας όλοι, να γεμίσουμε με τον θησαυρό μας τον κόσμο, τον δικό μας, που έχει φτωχύνει! Η έλλειψη επικοινωνίας μας έχει κάνει να ζούμε στην μοναξιά και στην κατάθλιψη, χωρίς να αντιδρά κανείς!
Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, μέσα στην τρελή εποχή που ζούμε, να μάθουμε να μιλούμε καρδιακά, επιτέλους, μήπως καταφέρουμε και επικοινωνήσουμε μεταξύ μας!
+Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου