e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

Αρχιερατική Λειτουργία και Δοξολογία της Πρωτοχρονιάς 2018 στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Νικολάου των Ξένων πόλεως Ζακύνθου

Πρωί Πρωτοχρονιάς 2018 στην πόλη της Ζακύνθου, λειτουργούντος του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ και συμπροσευχομένου του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου. Κατά την Δοξολογία προσήλθαν οι τοπικές Αρχές.
Φωτογραφίες: Ημέρα Ζακύνθου 
2η φωτοθήκη από την Πρωτοχρονιά 2018 στην Ενορία του Μπανάτου


Πρωί Πρωτοχρονιάς 2018, στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω της Ζακύνθου, με τη θεία Λειτουργία του Αγίου Βασιλείου και -ως είθισται στην Ενορία- την κοπή της παραδοσιακής Κουλούρας προς τιμήν των συνεργατών του Εφημερίου.
[Φωτογραφίες: Ευρυδίκη Κοντογιάννη και Διονύσης Νικ. Κοντονής]
Η Ευχαριστιακή Σύναξη της Πρωτοχρονιάς 2018 εν Βανάτω της Ζακύνθου με κοπή της πατροπαράδοτης Κουλούρας
Πρωί Πρωτοχρονιάς 2018, η Ενορία του Μπανάτου συνάχθηκε ευχαριστιακώς στον ηλιόλουστο Ναό της Παναγούλας, όπου τιμήθηκε η δεσποτική εορτή της Περιτομής του Κυρίου και η μνήμη του Αγίου Βασιλείου, του οποίου μάλιστα μεγαλομεγέθης Εικόνα είχε τεθεί για προσκύνημα στο κέντρο του Ναού, ανθοστολισμένη. 
     Έγινε η καθορισμένη θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, των δε Αχράντων Μυστηρίων μετέλαβαν πολλοί εκ του ικανού αριθμού των εκκλησιασθέντων. Έψαλαν σεμνοπρεπώς οι καλοί Ιεροψάλτες της Ενορίας κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης και Σπυρίδων Σαρατσένος. 
     Ο λειτουργός Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας ομίλησε δι' ολίγων περί της εννοίας της εισόδου μας στον νέο Χρόνο, στο πλαίσιο πάντως της πίστης μας στον Άχρονο και Υπέρχρονο Κύριο Ιησού, ο Οποίος εντέλει είναι και παραμένει διηνεκώς ο αναμφισβήτητος κυρίαρχος της Ιστορίας. 
     Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας έγινε η προβλεπομένη Δοξολογία επί τω Νέω Έτει, παρόντος του Προέδρου Μπανάτου κ. Τιμοθέου Ελ. Στραβοπόδη. 
     Ακολούθως ευλογήθηκε και κόπηκε από τον Εφημέριο η πατροπαράδοτη Κουλούρα των ημερών, το δε "ηύρεμα" έπεσε στην καλή και ευγενική Ενορίτισσά μας κ. Ελευθερία Βλαχιώτη, η οποία έλαβε -ως εκ τούτου- μια τσάντα με εόρτια δώρα. Κατά την συνήθεια των τελευταίων ετών οι Κουλούρες κόβονται προς τιμήν των διακονούντων στην Ενορία, ήτοι των Εκκλησιαστικών Συμβούλων, των Ιεροψαλτών, των Ιεροπαίδων και του Νεωκόρου. Άπαντες αλληλοευχήθηκαν "Καλή Χρονιά κι ευλογημένη" και αποχώρησαν από τον Ναό ελπίζοντας τα καλύτερα για τη ζωή και τα έργα όλων!
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]
Πρωτοχρονιά 2018 με τους Ορθοδόξους του Maputo της Μοζαμβίκης


Πρωί Πρωτοχρονιάς 2018, με 36 βαθμούς Κελσίου, στο Μαπούτο, την πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης. Την θεία Λειτουργία για την Περιτομή του Κυρίου και τον Άγιο Βασίλειο τέλεσε ο Εφημέριος π. Χρήστος Σιτόε, ενώ ο οικείος Επίσκοπος Θεοφ. κ. Χρυσόστομος παρέστη συμπροσευχόμενος. Ο Ποιμενάρχης, μετά τη θεία Λειτουργία, έκοψε την καθιερωμένη Βασιλόπιτα για τους εκκλησιασθέντες στο παρακείμενο Ιεραποστολικό Κέντρο της Επισκοπής.